Psikoloji

Nişanlım beni aldattı ve affettim

Gizli Kullanıcı3 Temmuz 2025 08:21

Nişanlım beni daha önce aldattı ve ben de affettim şu an bir yıldır sürekli telefonlarını kurcalıyorum sürekli gözüm onun üstünde bana doğruyu söylese bile inanmıyorum sürekli kavga ediyorum tartışma çıkarıyorum istemsizce oluyor ama her gün kavgasız gürültüsüz geçmiyor eve 5 dakika bile geç gitse kıyamet kopartıyorum sürekli benden izin alsın sürekli bana haber versin istiyorum ve bunun için sürekli kavga ediyoruz arkadaşlarıyla görüşmesini hiç istemiyorum sanki arkadaşlarının yanına gittiğinde yanlış bir şey yapacak diye düşünüyorum sürekli bana yazsın sürekli her dakka benle konuşsun istiyorum bu toksiklikten kurtulmak istiyorum ilişkimi sağlıklı bir seviyeye getirmek istiyorum ona psikolojikmen çok baskı yapıyorum bu şekilde ne yapabilirim sence

Bu soru 5 Temmuz 2025 19:29 tarihinde Klinik Psikolog İrem Aşıkkutlu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle bu kadar içten ve dürüst bir şekilde duygularınızı ifade etmeniz çok kıymetli. Bahsettiğiniz durum aslında birçok insanın yaşadığı ama dile getirmekte zorlandığı bir içsel çatışmaya işaret ediyor: “Hem affettim diyorum, hem de içten içe hiç unutamıyorum.”

Aldatılmak, bir ilişkide yaşanabilecek en büyük güven sarsıcı deneyimlerden biridir. Bu sadece karşı tarafın davranışıyla ilgili değil, sizin özdeğerinize, güven duygunuza ve duygusal güvenliğinize verilen bir darbe gibidir. Bu olaydan sonra sürekli telefon kurcalama, izin alma beklentisi, geç kalmalarda kaygı duymanız ya da arkadaş ortamlarına karşı tahammülsüzlük geliştirmeniz çok anlaşılır ve insani tepkilerdir. Ancak bu tepkiler sürekli hale geldiğinde hem sizin için hem de partneriniz için yıpratıcı bir döngüye dönüşür.

Neden böyle hissediyor olabilirsiniz?

Siz onu affetmeye çalışmışsınız ama aslında içsel anlamda güveni yeniden kuramamışsınız. Bu da kontrol ihtiyacınızı artırıyor. Çünkü artık zihniniz, “güvenemem” şemasıyla çalışıyor. Bu noktada her davranışı şüpheli yorumlamaya, tehlike algısıyla tetikte olmaya başlıyorsunuz. Kontrol ettikçe biraz rahatlasanız bile, bu sadece kısa vadeli bir “güvende hissetme” hissi yaratır. Uzun vadede ise hem sizi hem partnerinizi duygusal olarak tüketir.

Bu döngüden nası çıkabilirsiniz?

-Güven yeniden inşa edilen bir süreçtir. Bir kerede olmaz. Bu yüzden önce duygularınızı bastırmak yerine, bir uzman eşliğinde anlamaya çalışmalısınız. Neyi affettiniz, ne içerde kaldı, ne kapanmadı? Bunlar açılmadan ilişki sağlıklı ilerleyemez.

-kontrol etmek, güveni sağlamaz. Aksine daha çok şüphe üretir. Bu yüzden bir şeyler hissettiğinizde onu kontrol etmek yerine kendinize şu soruyu sorun: “Şu an güvenmiyorum çünkü…?” Bu soru sizi iç dünyanıza yönlendirir.

-İletişim şeklinizi dönüştürün. Sürekli kavga etmek yerine “ben şu an kaygılanıyorum, seninle güvende hissetmek istiyorum” gibi duygularınızı açıklayan cümleler kurmak bağ kurmanıza yardımcı olur.


-İlişkinizdeki “izin alma” beklentisini gözden geçirin. Partnerinizin her adımını kontrol etmek, onun bireyselliğini yok eder. Bir ilişkide bağlılık, bireyselliğe de alan tanındığında daha sağlıklı olur.


-Çift terapisi düşünebilirsiniz. Hem sizin güvensizliklerinizin kökenini hem de partnerinizin yeniden güven kazandırma sürecini sağlıklı bir şekilde yürütebilmek için çift terapisi çok güçlü bir adımdır.


Unutmayın, sizi bu noktaya getiren şey yalnızca kıskançlık değil, geçmişte yaşadığınız travmanın kapanmamış izleri. Kendinize karşı anlayışlı olun, bu davranışları değiştirmek bir günde olmaz. Ama doğru adımlarla, hem kendinizle hem partnerinizle daha sağlıklı bir ilişki kurmanız mümkün. İlk adım, güveni yeniden kurarken kontrol etmek yerine, içsel duygularınızı keşfetmeyi seçmenizdir. Ve bu da değişimin kapısını aralar.



Umarım bu cevabım size yardımcı olmuştur. Aklınıza takılan başka sorular olursa bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.


Sağlıcakla kalınız.

Klinik Psikolog İrem Aşıkkutlu