Öfkeli ve tahammülü olmayan eşle ne yapılır?
Eşimle sürekli kavga ediyoruz benim şikayet ettiğimi hiçbir şeyden memnun olmadığımı belirtir. Kendisine ilgi sevgi göstermediğimi sözlerle belirtmediğimi söylüyor çok çabuk sinirlenir oldu tahammülü yok artık bana kavga esnasında karşında düşmanı var sanki öyle davranıyor öldürecek sanıyorum bazen napacağımı bilmiyorum onun davrandığı gibi davranmaya başladım ve şimdi hiç konuşmuyoruz bana yol gösterin. Mutlu olamıyorum. İki tane de çocuğum var bu arada
Bu soru 3 Aralık 2024 21:21 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, eşinizle yaşadığınız durumun hem sizin hem de çocuklarınız için zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. Sürekli gerginliğin ve huzursuzluğun olduğu bir ortamda olmak yıpratıcı olabilir. Bu duruma daha detaylı bakmak için bazı adımlar atabiliriz.
Öncelikle durumu değerlendirmelisiniz. Eşinizin size karşı gösterdiği öfkenin ve tahammülsüzlüğün nedeni sadece sizinle ilgili olamayabilir. Bunun altında yatan nedenleri anlamalısınız. Eşiniz; iş, maddi sıkıntılar veya başka sebeplerle stres yaşıyor olabilir. İletişim kuramama nedeni ile aranızdaki bağ zedelenmiş olabilir. Eşiniz duygusal ihtiyaçlarının karşılanmadığını düşünüyor olabilir. Bunlar sadece olasılıklardır. Burada eşinizle bunu konuşmak ve açıkça hislerinizi anlatmak, nedenlerinden bahsetmesini istemek önemlidir.
Eşinizin öfkesine karşı aynı şekilde karşılık vermek gerginliği arttırabilir. Duygu kontrolü yaptığınızda, aynı seviyede tartışmak yerine sakin kalmaya çalışın. Eşinizin şikayetlerini anlamaya çalışın ancak bunu yaparken kendinizi suçlamayın. Örneğin, Beni sana sevgi göstermemekle suçladığını anlıyorum. Bu şekilde hissetmene sebep olan nedir? demek nedenlerini anlamanıza yardımcı olabilir.
Çocuklar huzursuz bir ev ortamından etkilenebilir. Tartışmaları onların gözünde yapmamanız çok önemlidir. Onlara ihtiyacı olan sevgiyi ve güven duygusunu vermelisiniz. Yaşadığınız problemlerin onların suçu olmadığını onların anlayacağı bir dil ile açıklamakta faydalı olabilir.
Eşinizle sakin ve açık bir iletişim kurmanız gerekiyor. Burada çözüm odaklı bir tutumla yaklaştığınız göstermeniz iyi olabilir. Örneğin, Son zamanlarda birbirimize karşı gergin davranıyoruz. Bu ikimizi ve cocuklarimizi da etkiliyor. Bu durumu çözmek için konuşabilir miyiz? gibi cümleler kurabilirsiniz.
Eşinizin öfkesi zarar verici bir boyuta dönüşüyorsa veya bunu hissediyorsanız bu konuda sınırlıklarınızı belirlemeniz gerekiyor demektir. “Seninle konuşmaya çalışıyorum, öfkeyle bana bağırmaya devam edemezsin, böyle devam ettiğinde konuşmayı bitireceğim.” gibi net ve kesin ancak sakin bir tavırla sınırlarınızı belli edin.
Öfke, zarar verici boyuta geldiğinde kendinizi ve çocuklarınızı korumalısınız. Eğer durum bu boyutta ise yakın çevrenizden destek alabilirsiniz.
Kendinize şu soruları sormanızda fayda sağlayabilir sevgili danışan. Bu evliliği sürdürmek için bir umut görüyor muyum? Yaşadığım ortam benim ve çocuklarımın sağlığı için yeterli mi? Bu evlilik bana neler katıyor ya da benden neler götürüyor?
Eşiniz çaba göstermeye hazırsa durumu düzeltmek mümkün olabilir ancak tek taraflı çaba söz konusu olduğunda problemlerin çözüme ulaşması oldukça zorlayıcıdır. Eşinizin çaba göstermemesi ve ilişkiniz size zarar vermesi durumunda ilişkiniz için kararlar vermek isteyebilirsiniz.
Çift/evlilik terapisinden destek alıyor olmayı da düşünebilirsiniz. Eşinizle paylaşımda bulunduğunuz an bu konuyu da konuşarak çözüm yolu olarak ona sunabilirsiniz. Eğer işiniz bu konuya sıcak bakmıyorsa kendiniz için bireysel terapiyi de düşünebilirsiniz. Duygularınızın ve yaşadığınız durumun yönetimi için size faydalı olabilir.
Tekrar olursa sorularınız ve yorumlarınız için burada olacağım.
Hoşça kalın…
Sevgilerle, Psikolog İrem Bor
Tşk ederim söylediklerimizi düşüncem ve dikkat edicem tavsiyeleriniz bnm için çok önemli.