Psikoloji

OKB miyim veya sorunum ne olabilir?

Gizli Kullanıcı11 Mayıs 2025 17:56

Merhaba yıllar önce söylenmiş olumsuz bir söz olay yapılmış jest mimik bile aklıma geliyor yıllardır yenileri oldukça da ekleniyor tabii, birkaç saniye önce söylenen bir sayıyı ise unutuyorum, bazen kapı kollarına dokunamıyor tokalaşınca elimi çok yıkıyorum masamda su şişesi bırakamıyorum bişey yaparlar diye, bazı insanların bana takıntılı olduğunu ve pis şeyler yaptıklarına yemin edebilir ama kanıtlayamam uzatmamak için olay örnekleri veremiyorum, tırnak etlerimi yiyorum, evden çıkmak istemiyorum, biri bir görev verince veya rica edince yapana kadar stres oluyorum iyi biçimde yapmak zorunda hissediyorum, belirsizlikten alıştığım yerlerin ortamların değişmesinden yeni bir yere gitmek zorunda kalmaktan çok rahatsız oluyorum, kafelerde tabak bardak kullanmakta zorlanıyorum, dışarıdaki masalara oturmaktan çekiniyorum daha önce sokak hayvanı yatmış olabilir diye, en basit sorunlar bile baskıya sebep oluyor, bazen kalbim çok hızlı atıyor, uyku problemim oluyor dönem dönem, düşük bile olsa bazı sesler ve kokular beni çok rahatsız ediyor, dikkatimi toparlamakta zorlanıyorum, kalabalığı sevmiyorum yeni biriyle tanışmayı sevmiyorum. Dağınık olduysa kusura bakmayın, sanırım kelime sınırı da var o sebeple daha fazla yazamıyorum aklıma ilk etapta gelenleri aktarmaya çalıştım.

Bu soru 12 Mayıs 2025 10:03 tarihinde Psikolog Ayşe Tuba Aksakallı tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,


O iç dünyanızdaki yoğunluğu, o bitmek bilmeyen yorgunluğu o kadar iyi anlıyorum ki. Zihninizin bir yandan sizi korumaya çalışırken, diğer yandan da minik detaylarda takılıp kalması… Gerçekten de çok yıpratıcı olmalı sizin için.


Şimdiye kadar anlattıklarınızda o temizlik kaygılarınız, insanların davranışlarından kendinize çıkardığınız o keskin sonuçlar, o takıntılı düşünceler ve o titizlik… Bütün bunlar, belli bir noktadan sonra hayatınızı gerçekten de zorlaştırıyor, değil mi? Sürekli ellerinizi yıkamak zorunda hissetmek, başkalarının eşyalarına dokunmaktan çekinmek, dışarıda bir şeyler yiyip içerken endişelenmek… Sanki zihniniz size bir türlü rahat vermiyor gibi.


Bir de o alışkanlıkların ve ortamların değişmesiyle artan huzursuzluk, yeni yerlere girerken hissettiğiniz o içsel ağırlık… Başkalarının yanlış ya da garip şeyler yapabileceğine dair o yoğun şüpheler de eklenince, omuzlarınızdaki yük daha da artıyor olmalı. İçinizde sürekli bir fırtına var gibi, takıntılı düşünceler bir türlü sakinleşmiyor.


Bütün bunların birbirini tetikleyen bir kısır döngü oluşturduğunu görebiliyorum. Tırnak etlerinizi yemek, uykuya dalmakta zorlanmak, kalbinizin o hızlı çarpıntıları, seslere ve kokulara karşı artan hassasiyetiniz… Bütün bunlar, kaygı seviyenizin bir süredir ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Zihninizin o günlük detaylarla kendini o kadar yorması, vücudunuzu da sürekli alarm durumunda tutuyor. Dışarıdan gelebilecek "tehlikelere" karşı sürekli tetikte olmak, başlı başına yorucu bir savaş gibi.


Şimdi size şöyle bir şey önermek istiyorum. Belki de tek bir, sizi en çok zorlayan düşünce ya da davranışınızla ilgili küçük bir adım atmayı deneyebilirsiniz. Örneğin, bugün bir yere dokunmak istemediniz diyelim. O an kendinize şunu sorun: "Eğer buna dokunmazsam gerçekten ne olacak?", ya da "Aklıma gelen o kötü senaryo ne kadar gerçekçi?". Bazen zihnimizin o ucu açık korkuları, gerçekle yüzleştiğinde sandığımız kadar güçlü olmayabiliyor.


Şunu da söylemeden geçmek istemem; belki daha birçok örnek yaşayıp anlatmak istediniz ama bu kadarını bile toparlayıp benimle paylaşmanız büyük bir cesaret işi. Sizde o içsel gücü görebiliyorum. Hâlâ hayatınızı sürdürmek ve bu durumla başa çıkmak için bir umut arıyorsunuz. Belki de bu durumun günlük hayatınızı bu kadar etkilediğini fark etmek size acı verdi ama aslında bu, bir başlangıç için önemli bir işaret olabilir.


Belki birkaç derin nefes alıp, gün içinde kısa süreli gevşeme egzersizleri denemek size iyi gelebilir. Örneğin, kısa süreli farkındalık egzersizleri yapabilirsiniz. Bir nesneye, dokusuna ya da görüntüsüne sadece 30 saniye boyunca dikkatlice odaklanmak, detayları incelemek zihninizin o anki akışını biraz olsun değiştirebilir. O anda güvende olduğunuz, o tehditlerin birkaç dakikalığına size ulaşamayacağı fikrine odaklanmak da faydalı olabilir.


Zihninizdeki bu ağırlığı belki burada tamamen azaltamayız ama, bu durumla başa çıkmak için bir adım atmaya karar verdiğiniz an, aslında yeni bir başlangıç yapmışsınız demektir. Dilerseniz, bu konu başlığı altında birlikte küçük adımlarla bazı şeyleri irdelemeye devam edebiliriz. Nasıl isterseniz… Ben buradayım ve sizinle birlikte düşünmeye hazırım. ☺️


Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiyle kalın.


Psikolog

Ayşe Tuba Aksakallı


alinti

Teşekkür ederim.