Psikoloji

Olmayacak şeyler için kaygı duyuyorum

Gizli Kullanıcı3 Temmuz 2024 11:35

Herhangi bi olayın sonucunda olmayacak bir şey için sürekli endişe etmek kaygı etmek ve gün içinde çok strese girmek kaygı bozukluğu yaşıyorum gün içinde hiç bir şey beni eğlendirmiyor gün içinde kaygı ettiğim şey sürekli aklımda olması. Ama olmayacağındanda eminim ama beynim sürekli tekrarlıyor .Bu kaygıyı atmanın çaresini bilmiyorum herkes ne dese boş geliyor bana sadece zihnimin içindeki karmaşaya odaklanıyorum 🥺

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Sürekli kaygı yaşıyorum ve gün içinde hiçbir durum beni eğlendirmiyor demişsiniz. Zihin olarak endişenize odaklandığınız zaman hayatın akışına odaklanmayı ihmal edebiliriz. Yaşadığımız kaygı zihnimizi, duygularımızı, davranışlarımızı ve hatta bedenizimizi esir alabilir. Kaygı devredeyken odak noktamız sadece kaygının kendisi ve bize ne yaptığıdır. Bunlara odaklanırken aslında kaygıyı neden yaşadığımızı, bizim için anlamını çok fark etmeyiz. Kaygı hayatımızda olması gereken duygulardan biridir. Hayatımızın döngüsünde iş yaşamında, sosyal durumlarda aslında hayatımızın her alanında olan ve sorumluluklarımızı yerine getirmemizi sağlayan gerekli bir duygudur. Kaygının şiddeti arttığı zaman, hayat kalitemizi, temel yaşam ihtiyaçlarımızı etkilediği zaman bizim için sorun haline gelir.

Kaygıyı bastırmaya çalıştıkça daha çok zihnimize gelmeye başlar. Bu yüzden öncelikle kaygının temeli ne? Yaşadığım durumda şuan da neden kaygı hissediyorum? Gibi kaygıyı fark edip, onun nedenini yani neden ortaya çıkmış olabileceğini sorgulamak ve anlamlandırmak çok büyük önem taşır.


Kaygıyı kontrol altına almak için:


  1. Kaygının sizin için nasıl bir anlama geldiğini, hayatınızda kaygıyı nereye koyduğunuzu tanımlamaya çalışın. Bu konuda notlar alın, kendinize kişisel bir farkındalık alanı yaratın. Notlar almak, kaygının temelini yazarak değerlendirmek farkındalık seviyenizi de arttıracaktır. 
  2. Kaygılı düşünceler ile savaşmak veya bu düşünceleri bastırmaya çalışmak yerine onların varlığını yalnızca bir gözlemci gibi fark etmeye çalışın. Zihninizden geçen her düşüncenin peşine takılmamak mümkün mü, bunu araştırın. Kanıtlayan ne gibi kaygıyla ilgili analizler yapmaya çalışın.
  3. Yaptığınız işlerde zorunluluk hissettiğiniz ve mükemmeliyetçi bir tutum sergilediğiniz anları fark edin. İçinde bulunduğumuz işi hedef, amaç ve başarı doğrultusunda görmek yerine, başarıya giden yolda aynı zamanda keyif almak da mümkün mü ve bunun için nasıl bir tutumda olmak faydalı olurdu soruları üzerine düşünün.
  4. Yoğun şekilde gelen kaygılı düşünceler ve olumsuz duygular deneyimlerken kendinize karşı eleştirel bir tutumda olmak yerine şefkatli bir şekilde yaklaşmanın mümkün olup olmadığını değerlendirin. Kendinizi eleştirmeden tarafsız bir gözle bakmaya çalışarak değerlendirmeler yapmaya özen gösterin.
  5. Yüksek kaygı anlarında bedeninizdeki duyumları ve gerginliği fark etmeye çalışın. Bedeninizin bu şiddetli anksiyete halinden nasıl etkilendiğini gözlemleyin. Bedeninizin size vermeye çalıştığı mesajı, rahatsızlığı anlamlandırmaya çalışın.
  6. Bedeni ve zihni sakinleştirmek adına kısa vadede rahatlatıcı uzun vadede sorun yaratan alışkanlıklar edinmek yerine (aşırıya kaçan alkol kullanımı, aşırı besin tüketimi, işkolik olma vb.) nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri gibi öz şefkat içeren hem kısa vadede rahatlatıcı hem de uzun vadede sağlıklı çalışmalara yönelin.
  7. Kendiniz için ve başkaları adına aldığınız aşırı sorumlulukları fark edin. Gündelik hayatta programlama ve iş önceliklendirmesi yapmayı deneyin. Bu konuda da mükemmeli hedeflediğinizi fark ederseniz bunun yalnızca bir pratik olduğunu hatırlayın. Gerçekçi planlamalar yapmak bu durumda önem taşır.


Bu konuda zorlanmaya devam eder, daha fazla çözüm ve farkındalığa, desteğe ihtiyaç duyarsanız profesyonel bir yardım alabilirsiniz.


Sağlıklı günler dilerim…




alinti

Çok teşekkür ederim 🤍🤍

Cevaplanmış benzer sorular