Olmayan olayları gerçek gibi algılıyorum
Merhaba sevgili psikologca ekibi ben bazen olmadık şeyleri olmus gibi düşünüp o hisler sanki gerçekmiş gibi davranıyorum duygu durumum ve rutinimi çok etkiliyo. Oyle bisi yok biliyorum ama zihnen inanmis oluyorum. İlk zamanlar yemek bile yemez konuşmaz oluyordum o kadarki etkileniyordum yıllardır böyle ama artık cogunu aştım saçmalama diyorum bu kadar sey dusundun simdiye kadar hangisi gerceklesti diyorum. Cok kez olup bas ediyorum sonra bir zaman sonra yenisi geliyor bunun bir sonu yok mudur tamamen nasil iyilesirim. Özellikle hayal gücüm çok genis kimsenin aklına gelmeyen şeyler benim aklima geliyor. Çokta Duygusal bir insanım her türlü şeyden hemen etkileniyorum bunu kökünden nasil asabilirim lutfen bana ise yaracayack gercek bir yontem söyleyin dayim vefat ettiginde basladi bu olay dayimin vefatindan bile etkilenmeyip kendi derdime düştüm şimdiden teşekkürler
Bu soru 26 Eylül 2024 16:13 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan, yaşadığınız durum oldukça zorlayıcı. Zihninize gerçek olmayan düşüncelerin gelmesiyle gerçekmiş gibi davranmanız günlük hayatınızı etkileyen bir hal almış Uzun zamandır yaşadığınızı belirttiğiniz bu durumla güzel mücadele ettiğinizi ve baş edebildiğinizi göstermişsiniz. Bu oldukça güzel.
Geniş bir hayal gücüne sahip olmak yaratıcı nsanlar için zaman zaman zorlayıcı olabiliyor. Zihninizde kurduğunuz senaryolar gerçek olmasa bile bu insanlar için gerçekçi hissettirebilir.
Ancak yaşanılan durum bizim günlük hayatımızı etkiliyorsa zihinzsel ve duygusal olarak yıpratıcı bir hal alabilir. Özellikle olaylardan çabuk etkilenen ve duygusal bir yapınız var.
Zihnin sana bugün gerçekte olmayan bir senaryo sundu diyelim. o an durup bir düşünmelisin. Kendine sormanı istediğim sorular var. "Bu düşüncenin bir kanıtı var mı?, Gerçek hayatta da bu düşündüğüme benzer bir şey yaşamış mıydım?. Bu düşüncemin gerçek olduğunu somutlaştıracak bir durum var mı?"
Bu soruları zihnine düşüncelerin gelmeye başladığını fark ettiğinde sorman o anki gerçeklik algını dengeleyebilir. Duygusal olarak az etkilenmeni sağlayabilir. Bunu pratik haline getirmen öenmlidir. Böylece zihnindeki düşüncelerin seni daha az etkileyecektir.
Düşüncelerini hayal gücünü kullarak olumlu yönde yönlendirmeyi deneyebilirsin. Bunu sanat, yazı, hikaye yazmak, projeler geliştirmek gibi kullanmak kontrol altında tutmanı sağlayabilir.
Günlük tutmayı deneyimleyebilirsiniz. Zihindeki karışıklığı düzenlemek için etkili bir yöntemdir. Bunu duygu-düşünce günlüğü olarak tutmalısın. Hangi düşüncelerin seni nasıl etkilediğini görmen için fırsat yaratabilir.
Dayınızın vefatı sonrasında bu durumları yaşadığınızı söylediniz. Bu kayıp sizin için henüz işlenememiş bir yara olabilir.
Yaşadığın zihinsel süreçler zamanla yönetilebilir şeylerdir. Yaşadığınız durumun temelini anlayabilmek ve temelden aşabilmek için detayli bir analize ve yardıma başvurmanız gerekebilir. Bir terapistle görüşmek size iyi gelebilir.
Kendinizi eleştirmeden ve suçlayıcı olmadan, adım adım ilerlemek doğrusudur. Bu bir süreçtir, sürecini iyi bir şekilde atlatmak mümkündür. Unutmamalısınız, kendinize karşı nazik ve şefkatli olmanız çok önemli.
Şimdilik hoşça kalın...
Sevgilerimle Psikolog İrem BOR.