Psikoloji

Ölüm korkusu nasıl geçer?

Gizli Kullanıcı25 Ağustos 2024 08:23

Merhaba, ölüm korkusu nasıl geçer hep ne zaman öleceğini düşünmek her şeyi ölüme bağlamak bunlardan nasıl kurtulabilirim. Aynı şekilde anksiyete yasamaktan korkmak o an anda kalamamak beynim susmuyor ne yapabilirim önümde sınavımda var sınavdan çok sınav anında stres anksiyete yaşamaktan korkuyorum neler yapabilirim nasıl tamamen kurtulabilirim bunlardan bunlar olmadan yaşadığım dönemlere dönmek istiyorum dönemiyorum çok istiyorum ama olmuyor anda kalamıyorum zevk alamıyorum hayattan

Bu soru 26 Ağustos 2024 15:08 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar , yaşadığınız anksiyeteyi anlıyorum. Bu konuda yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Günümüzde tüm insanlar bu tür kaygılar yaşamaktadır. Kaygılar aslında insanlar için çok önemlidir. Çünkü kaygılanma sonucu bir tepki oluştururuz. Buna savaş ya da kaç tepkisi denir. Tehlike anında kaçar ya da savaşırız. Örneğin sınavınız olduğunda kaygılanmak çalışmak için bir motivasyon oluşturacaktır. Bu yüzden kaygıları hayatımızdan tamamen çıkarmamız mümkün değil. Ancak bizim için işlevsel olmayan kaygılar günlük hayatta problem yaratabilir.

Nedir bu işlevsel olmayan kaygılar?

İşlevsel olmayan kaygılar bir durum üzerinde orantısız bir biçimde artarak oluşur. Örneğin sınav için kaygılanmak ve çalışmak işlevselken, bir sınav için aşırı kaygılanarak günlük hayatı olumsuz etkilemek ve kendi için gerekli hiç bir şeyi yapmamak işlevsiz kaygı sayılabilir.

İşlevsel olmayan kaygı günlük hayatta performansı olumsuz yönde etkiler.

Kaygıyı arttıran temel sebep belirsizliktir. Belirsizliği belirli hale getirme çabası belirsizliğe olan toleransı daha çok düşürür ve endişenin devam etmesine sebep olur.

Asıl amaç belirsizliği tamamen ortadan kaldırmak değil onu tanımayı , kabul etmeyi ve başa çıkmayı sağlamak olmalıdır.

Kaygıyla başa çıkmak için geliştirilen kaçınma , erteleme , kendine baskı uygulama gibi yöntemler anlaşılır olsa da kısa vadede kaygıyı azaltır, uzun vadede sürdürür.

Kaygı nasıl sürdürülür?

  1. Tehdide karşı olasılık abartma ve seçici dikkat zamanla daha fazla kaygı algılamaya neden olur.
  2. Tehdit algısı kaygıyı tetikler.
  3. Bir kaygıdan diğerine atlamak diğerinin nesnel değerlendirilmesine engel olur.
  4. Pasif ve aktif kaçınma kaygıyı azaltır ama uzun vadede sonuç vermez.
  5. Endişelenmenin gelecekteki olumsuz olayları engelleyeceğine dair inanç


Öncelikle kaygımızı tanımamız gerekir. Kaygıyı tanımak için davranış ve tepkilerinizi izlemeniz gerekir. Kaygıyı ortaya çıkaran durumu saptamak için öz izleme gerekir.

Öz izleme nasıl yapılır?

Bu öz izlemeyi hissettiğiniz ve verdiğiniz tepki için anında doldurmalısınız. Çünkü geriye dönük bellek hatalıdır o anki duygudurumdan etkilenir.

Kağıdı sütunlara bölüp başlık atın. (Yazdığınız kaygılardan yola çıkarak örnekler vereceğim.Siz kendi hissettiklerinize ve yaşadıklarınıza göre doldurun.)

1.Durum ve tetikleyici : Ne oldu ne zaman oldu?( Ölüm korkusu aklınıza geldiğinde ve kaygılandığınızda not edin o sırada ne oluyordu?

2.O anda ne hissettiniz? : Duygu % olarak belirtebilirsiniz. (Korku %80 gibi)

3.O sırada zihninizden neyin geçtiğini neyin rahatsız ettiğini not edin.

4.Sizi rahatsız eden düşünce nedir ? En kötü ne olabilir? not edin. Örneğin; sınavım var istediğim sonucu alamazsam hayatım biter.

5.4. sütunda ki düşünceye alternatif gerçekçi bir düşünce bulun. Örneğin ;sınavım var istediğim sonucu için elimden geleni yapıyorum, istediğim sonucu alamazsam hayatın sonu değil.

6.En kötü sonuçta ya da beklediğiniz olmadığında yapabileceğiniz alternatif davranışları yazın. Örneğin; Sınav sonucum kötü geldi , tekrar deneyebilirim. Ya da daha çok çalışabilirim gibi.


Bu çalışmayı her kaygılandığınızda yapmak ne için kaygılandığınızın asıl sebebini bulmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kendinize alternatif düşünceler ve başa çıkma yolları geliştirerek kaygınızın azalmasına yardımcı olabilirsiniz.


Umarım cevabım faydalı olmuştur. Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk. Berfin Sönmez

alinti

Cok teşekkür ederim ❤️

Cevaplanmış benzer sorular