Olumsuz düşüncelerden nasıl arınabilirim?
Merhaba mezun bir sınav öğrencisi olarak birkaç günüm çok kötü geçti bu bende ilk olan birşey değildi fakat bu sefer etkileri fazlaydı kafamda bazen saçma sapan olumsuz düşünceler oluyor ve bunları engelleyemiyorum en son 15 yaşımda yaşamıştım o zaman sadece göğüs ağrısı çekmiştim şimdi ise tekrar yaşadım ve bu sefer nefes almada güçlük ve mide bulantısı gibi etkileri oldu bana çok şükür şuan daha iyiyim rahatladım diyebilirim fakat birdaha böyle bişey yaşamak istemiyorum bunun için neler yapabilirim stresle kaygıyla nasıl başa çıkabilirim yaşadığım şeyin anksiyete olduğunu düşünüyorum genel olarak onun belirtilerini gösteriyorum siz bana neler önerirsiniz bu durumda
Bu soru 13 Kasım 2024 10:02 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selamlar , sevgili danışan. Yaşamış olduğunuz kaygı sonucu fiziksel bir belirti göstermiş ve bunun sonucu tekrar kaygı gösterme döngüsünde bulunmuşsunuz. Daha önce 15 yaşında bu tarz durumla başbaşa kaldığınız için endişelenmenizi anlayabiliyorum.
Sınav sürecinde yüksek strese maruz kalmanız sizde bir kaygı ya durumuna yol açmış ve fiziksel tepki göstermiş olabilir. Daha önce böyle bir durum yaşadığınız için de endişenizin yüksek olması çok normal. Kendinizi bu konuda yargılamayın.
Kaygı her insanın hayatında var olan bir durumdur. Olumsuz ve tehlike yaratabilecek durumlarda kaygı ortaya çıkar ve fiziksel tepkiler oluşturur. Tehlike durumunda kaçmamız ya da savaşmamız için bize yardımcı olur. Bu yüzden kaygıyı hayatımızdan tamamen çıkarmamız mümkün değildir ancak hissedilen fiziksel ve zihinsel belirtileri normal düzeye indirmek için çabalayabiliriz.
Herhangi bir tehlike veya olumsuz durum karşısında verilen tepkiler normaldir ancak herhangi bir tehlike yokken ya da varolan tehlike ile hissedilen belirtiler doğru orantıda değilse günlük hayatımızda problem yaşayabilir ve bunun için daha çok endişelenebiliriz.
Bu yüzden düşüncelerinizi tanımalı araştırmalı ve gerekirse aksi kanıtlarla yeni gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışmalısınız.
Bu egzersizi yazarak yapmak size somut sonuçlar verecek ve düşünceleriniz üzerinde araştırma yapmak için fırsat sunacaktır . Örneğin en son yaşadığımız olay üzerinden düşüncelerinizi araştırın.
Mideniz bulandığında, başınız döndüğünde ya da kalp çarpıntısı yaşadığınızı aklınızdan ne geçiyordu?
O sırada etrafınızda yanınızda kim vardı?
Olayın öncesinde ya da sonrasında neler oluyordu?
Bunları sorgulayın ve araştırın ki endişenizin asıl kaynağını bulabilin. Detaylı bir sorgulama sonucunda endişenizin asıl kaynağını bulduğunuzdan eminseniz:
Bu kaygının üzerinde çalışma yapmaya başlayın.
Örneğin ; çarpıntı yaşadığınız esnada düşünceniz , sınavı başarılı olarak tamamlayamamak olsun. Bunun hakkındaki düşüncelerinizi inceleyin ; kazanmazsanız ne olur? En kötü ihtimalle neler yapabilirsiniz? Bu sizin için ne anlama geliyor? Bunları inceleyin ve gerçekçi düşünceler oluşturmaya çalışın.
Emek verdiğiniz bir sınavın sonucunda başarılı olma olasılığınızın yüksek olduğunu ancak başarısız olursanız da bunun dünyanın sonunun olmadığını ve tekrar çalışarak tekrar girebileceğinizi de düşünebilirsiniz.
Ben bu cümleyi örnek olarak kullanıyorum ancak siz kaygılandığınız düşünceyi bularak bunun üzerinde bu tarz gerçekçi ve olumlu bir düşünce ile değiştirmeye çalışabilirsiniz.
Düşünce yapısını değiştirmek ve bunun üzerindeki fiziksel belirtileri azaltmak zaman ve sabır gerektirebilir. Bu konuda uzman bir hekim veya psikologdan yardım almaktan çekinmeyiniz.
Umarım cevabım faydalı olmuştur.
Sevgiyle kalın.⭐️
Uzm. Psk. Berfin Sönmez