Onca kalabalığın içinde neden yalnızım? Ne yapmalıyım kimse beni arayıp sormuyor?
Meraba ben 24 yasında evli bi kadınım esimi cok seviyorum ama eşimin ailesi beni istemedi dışladılar eşimide sürekli yanlarına iş tutması için calısıyolar kendi ailemden uzakta yasıyorum küçük 5 yasındayken annemi kaybettm babam tekrar evlenmişti üvey anneden cok sıkıntı yasamıstım yapmadıgı kötülük kalmadı bazen kendimi o kadar yalnız hissediyorumki kimsenin beni anlamadıgını düşünüyorum içsel olarak ne düşüncelerimi ne fikrimi kimseyle paylasamıyorum ne yapmalıyım kendimi iki uçurumun arasında kalmısım gibi hissediyorum eşimle ailesi yüzünden dogru düzgün vakit geciremyorum hic arkadasım komsum yok sosyal aktivetem yok sürekli evdeym kendimi evin içinde cok bunalmıs yalnız kaderime terk edilmiş gibi hissediyorum saclarım dökülmeye basladı bazen nefesim daralıyor ev üstüme geliyor dısarı cıkmak istiyorum eşimle cıktımızda ya markete yada pazara cıkartıyor oda cok calısıyor ne yapmalıyım bide bana yapılan haksızlıklar gözümin önünden gitmiyor aniden aklıma geliyor hakketmedigim sekilde davrandılar eşimin ailesi istemyolar beni ne dügünümüzü ne nişan ne esya hiçbişe yapmadılar şimdi esimin kardesine kız istediler altınını da yapcak olıyolar sözünüde nişanınıda yapıyolar peki neden ben hiçbişeyi hakketmiyorum neden bana yapılmadı ben mesafemi korumaya calısıyorum kırıldgmı bilsinler diye lütfen kendi pskilojimi nasıl ruhumu düzelteblirim yardımcı olurmusunuz
Bu soru 16 Ekim 2024 20:29 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Öncelikle hissettiklerinizin çok ağır olduğunu, yalnız olmadığınızı ve bu duygularla baş etmek için destek almanın önemli olduğunu bilmelisiniz. Hem eşinizin ailesi tarafından dışlanmak, hem eşinizin yoğun çalışması, hem de sosyal hayatınızın olamaması hem de çocuklukta yaşadığınız zor deneyimlerin etkilerini hâlâ hissetmek çok zorlayıcı olabilir. Bu yüzden de bazı noktalarda destek almak sizi bu süreçte daha iyi ve sağlıklı hissettirebilir.
Bu noktada duygusal ve zihinsel yükünüzü hafifletmek için bazı adımlar atabilirsiniz:
Yaşadığınız olaylar, sizi olumsuz düşünce kalıplarına itmiş olabilir. Düşünce kalıplarınızı fark etmek ve bu olumsuz düşünce kalıplarının yerine daha gerçekçi ve olumlu düşünceler geliştirmeye çalışınız.
Örneğin;
Kendinize şunu sorun: “Beni sevmemeleri benim kişisel değerimle mi ilgili yoksa onların bakış açısıyla mı?”
Eşimin ailesi beni tanımıyor olabilir, bu onların bakış açısıyla ilgili, benim değerim buna bağlı değil. gibi düşünceler geliştirin.
Duygusal tepkilerinizi ifade edin. Yaşadığınız haksızlıklar, kırgınlıklar hakkında bir günlük tutmak, duygularınızı daha iyi anlamanıza ve dışa vurmanıza yardımcı olabilir.
Sürekli evde olmak ve sosyal hayattan kopmuş hissetmek, yalnızlık duygularını daha da güçlendirebilir. Bu konuda eski arkadaşlarınızla iletişim kurmak, yeni arkadaşlıklar edinebilmek adına kurslara yazılabilirsiniz. Kendi başınıza yürüyüşler yapmak ya da eşinizle yürüyüşler yapmak size iyi gelebilir.
Eşinizle bu duyguları paylaşmak ve onun desteğini almak önemli. Eşinizin iş yoğunluğu olabilir, ancak duygusal olarak size nasıl daha fazla destek olabileceği konusunda açık bir şekilde konuşun.
Örneğin;
Kendimi yalnız ve dışlanmış hissediyorum. Seninle bu konuda nasıl daha fazla vakit geçirebileceğimizi konuşmak istiyorum. gibi cümlelerle duygularınızı ifade etmeye çalışın.
Çocuklukta yaşadığınız travmaların etkisi bugün hâlâ hissediliyor olabilir. Bu geçmişten gelen acıların sizi bugünde nasıl etkilediğini anlamak önemlidir.
Zihinsel sağlığınızı korumak için fiziksel sağlığınıza da dikkat edin. Düzenli egzersiz ve yeterli uyku, stresle baş etmenizi kolaylaştırabilir.
Bu süreçte yalnız olmadığınızı ve gerektiğinde bir uzmandan destek alabileceğinizi unutmayın. Bazı deneyimlerimiz tek başımıza atlatamayacağımız kadar büyük etkilere neden olabilir ve bu süreçte bir destek almak daha sağlıklı ve etkili olabilir.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Sevgiyle Kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz