• Anasayfa
  • Sorular
  • Özguveni mi yükseltip kendimi sevmem için ne yapmam lazım?
İletişim

Özguveni mi yükseltip kendimi sevmem için ne yapmam lazım?

Gizli Kullanıcı13 Ağustos 2024 22:54

kendime karşı mutsuz ve özgüvensizim çocukluğumdan beri hep içine kapalı biriydim eşimle de bu yüzden sorunlarım var hem evliliğim hem de insan ilişkilerin de anlasamamak sorunu yaşıyorum kendimi çok güçsüz ve savunmasız hissediyorum aile olarak ketum büyüdüm arkadaş ortamım çok olmadı ve evin yükünü çok yüklendim kendimi göremedim ve bu durumdan çok sıkıldım ne yapmam lazım lütfen yardımcı olun 😐😑

Bu soru 15 Ağustos 2024 10:57 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar.

Özgüvensiz ve kendinize karşı mutsuz olduğunuzu söylediniz. Bu durumu iyileştirmek adına harekete geçmişsiniz ve farkındalık oluşturmuşsunuz tebrik ederim.

Özgüven eksikliği, depresif hissetme konusunda başta gelen bir durumdur. Bu yüzden özgüven inşa etmek çoğu problemi pozitif yönde etkileme açısından faydalı olacaktır.

Bu zamana kadar ketum bir ailede büyümüşsünüz. Artık kendi ailesi olan yetişkin bir birey olarak kendinizi ve ailenizi iyileştirecek yetkinliktesiniz. Ancak herkesi iyileştirmek sizin elinizde değil. Önce kendimiz sonra ailemiz ve çevremiz diyerek; özgüveni arttırmak adına birkaç adım atılabilir.

Özgüven nasıl iyileştirilir?

Çoğu durumda , yetersiz ve iyi durumda olmadığınıza o kadar çok inanmışsınızdır ki çevrenizi de buna inandırmış ve öyle hissettirmiş olabilirsiniz. İlk olarak iyi olmadığınız hakkında ısrar ederken söylediklerinize yakından bakmanız gerekir.

Kendinize karşı yaptığınız iç eleştirilerinizle konuşun. Kendinize karşı değersizsin,başarısızsın,özgüvensizsin dediğinizde karşılık vererek konuşun.Bunun için pratik olarak kalem kağıtla bir tablo oluşturmak fayda sağlayacaktır.

Kağıdı üç sütuna bölün.

1. sütuna kendinizle ilgili özeleştirinizi yazın.

2.sütuna bilişsel çarpıtmalarınızı yazın.(bilişsel çarpıtmaları yazının en altına bırakacağım.)

3.sütuna ise mantıklı bir yanıt yazın.

ÖRNEK

Özeleştiri : Hiçbir şeyi hiç bir zaman doğru yapmıyorum

Bilişsel çarpıtma: Aşırı genelleme

Mantıklı Yanıt: Saçma! Bir sürü şeyi doğru yapıyorum.

Bu tabloyu düşünceleriniz için oluşturdukça farkedeceksiniz ki aslında içsesiniz çoğu zaman doğru şeyi söylemiyor. Ve böylece özgüven konusunda gelişecek diğer problemler için adım atma konusunda cesaretleneceksiniz.


Bilişsel Çarpıtmalar

-Aşırı genelleme: Tek bir olumsuzluğu tüm durumlara atfetme

-Ya hep ya da hiç: Eğer performans mükemmelin altındaysa kendinizi tamamen başarısız görürsünüz

-Olumluyu geçersiz kılmak: Olumlu olayların herhangi bir nedeninden dolayı onu geçersiz sayarsınız.

-Sonuçlara atlama: Vardığınız sonucu destekleyecek kesin kanıtlar olmasada olumsuz değerlendirme yaparsınız.

-Aşırı büyütme ya da küçültme: Olayların önemini abartırsınız ya da azaltırsınız.

-Duygusal Kararlar: Olumsuz duygularınızın gerçek olduğuna inanırsınız. Hissediyorum o zaman gerçektir.

-Etiketleme:Hatanızı telafi etmek yerine olumsuz bir etiket yapıştırırsınız.

-Kişiselleştirme: Kendinizi, aslında sorumlusu olmadığınız bir olayın nedeni olarak görürsünüz.


Umarım faydalı olmuştur. Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk. Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Tekrarlayan ve rahat bırakmayan düşüncelerim için ne yapmalıyım?

Düşüncelerim beynimi sarıyor resmen. geceleri uyuyamaz hale geliyorum ve bu da uyku düzenimi bozuyor. Kafamda ki düşünceler beni kötü ve karmaşık hissettiriyor. bu beni aşırı sinirlendiriyor. Yaptığım bir işe odaklanamıyorum. Film izlerken kitap okurken vs.Aklım hep baska yerde oluyor. Ve bu da yaptığım şeyleri tekrarlamama sebep oluyor. Cok ruhsuz huzursuz mutsuz hissediyorum. Sanki tüm dünyanın derdini tasasını ben üstlenmişim gibi. Bu düşüncelerim okul hayatımda da beni zorluyor. Sınavdayken, soru çözerken, soruları tekrar tekrar okumak zorunda kalıyorum. Anlamakta güçlük çekiyorum. Ve düşüncelerim sadece olumsuz yönde. Hemde fazla olumsuz. Kafamı bir şekilde dağıtmaya, düşüncelerden uzaklaşmaya çalışıyorum fakat olmuyor.Bir olayı düşünmeye başlıyorum ve kendımı bı anda başka bir şey düşünürken buluyorum. Bu yüzden de gün içinde unutkanlık yaşıyorum. Bu seferde "Eskiden düşündüğüm bir şey gerçekten yaşandı mı yoksa sadece kafamın içinde miydi?" gibi bir ikileme takılıyorum. Şu an bunları yazarken bile zorlanıyorum. Bir cümleyi yazarken aklıma başka bir cümle geliyor, onun üstüne başka cümle ve onun üstünede başka bir cümle. İşte sonra kafam karışıyor. Bir gece uyurken ansızın kafama takılıyor. Ne yazmışım? bir şey unuttum mu acaba? Ve kendımı bunu kontrol etmek zorundaymış gibi hissediyorum. Bu bir çok şeyde böyle oluyor.