Sosyal Hayat

Özgüvensizlik konusunda ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı27 Aralık 2024 20:43

Merhaba ben insanlarla konuşurken çok çekiniyorum. Fazla ortamlarda konuşamıyorum, biri bana nazik davranınca bile geriliyorum çünkü bazen insanlar iyi niyetimden dolayı ortamda lafla saçma sapan ezmeye çalışırlardı. Biri beni tanımadığı halde üstünlük kurmaya çalışmasını anlayamıyorum. Ne diyeceğimi de bilemiyorum öyle kalıyor, herkes korkak zannediyor.Ancak ben korkak degilim sadece muhattap olmak istemiyorum daha çok kendimle meşgul olma geliştirme taraftarıyım. Bunu nasıl asabilirim.

Bu soru 29 Aralık 2024 08:50 tarihinde Psikolog İrem Bor tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar Sevgili Danışan,


Yaşadığınız durum, birçok insanın zaman zaman yaşadığı zorlayıcı bir durum. Çekingenlik yaşamak geçmişte yaşadığınız olumsuz deneyimlerin bir sonucu olabilir ve bu tür deneyimler kendinizi ifade edebilmeyi sınırlandırabilir. Fakat bu durum değiştirilebilir. Bu durumla baş edebilmek adına neler yapabilirsiniz birlikte bakalım isterim.


Öncelikle geçmişte kötü davranışlarla karşılaşmanız, insanlara karşı daha temkinli olmanıza neden olmuş olabilir. Yani, bir savunma mekanizması gibi sizi korumak için gelişmiş olabilir. Ancak şunu hatırlamakta fayda var. Geçmişte yaşadığınız her bir deneyimin gelecekte de olacağı düşüncesi işlevli olmayacaktır. Bu, karşılaştığınız her insanın size aynı şekilde davranacağı anlamına gelmez.


Yaşadığınız deneyimleri bir düşünün, “Bu olay beni neden etkiledi? Şimdi nasıl farklı bir tepki verebilirim?” sorularını kendinize sorarak cevaplar bulmaya çalışın.

Geçmiş deneyimlerinizin bugününüzü nasıl etkilediğini anlamak çok önemlidir.


Özgüven kavramı bir anda oluşamayan bir durumdur. Küçük küçük adımlarla geliştirilir. İnsanlarla konuşmakta zorlandığınız durumları birer öğrenme fırsatı olarak görmeyi deneyin.


Çok kalabalık ortamlarda değil, daha az insanın bulunduğu, daha güvenli hissettiğiniz alanlarda sohbet etmekle başlayabiliriz.


Bir tartışmada ne söylemek istediğinizi önceden düşünün. Hatta ayna karşısında pratik yapabilirsiniz.


Bu süreçte kendinize küçük hedefler koyun. Örneğin, bir gün içinde en az bir kişiyle kısa bir sohbet başlatmayı hedefleyin. Bu bir mağazadaki görevli ile konuşmak bile olabilir.


İyi niyetli insanlar bazen diğerlerinin kötü niyetli yaklaşımlarına hedef olabilir. Bu, sizin suçunuz ya da sorumluluğunuz altında değil. Ancak, nazik ama kararlı bir duruş sergileyerek kendinizi daha iyi ifade edebilirsiniz.


Birinin sizi rahatsız ettiği bir durum olduğunda, “Bu konuda konuşmak istemiyorum, teşekkür ederim.” gibi cümleler kullanmayı deneyebilirsiniz.

İyi niyetinizin suistimal edildiğini hissettiğiniz bir anda, “Benim bu şekilde konuşulmasına izin vermek istemiyorum.” demek sınırları belirleyecektir.


Süreç ilerlerken bir yandan kendinizi geliştirme arzunuzu da ortaya çıkarın. Kendi ilgi alanlarınızı keşfederek ve bu alanlarda yetkinlik kazanarak özgüveninizi artırmak mümkündür. Burada kendinize izin vermelisiniz, denemeye açık ve sabırlı olmalısınız.


Örneğin bir hobi edinebilir, ilgi duyduğunuz bir konuda eğitim alabilirsiniz. Aynı zamanda günlük yazmaya başlayabilirsiniz, bunu alışkanlık haline getirmeyi deneyin. Böylece düşüncelerinizi düzenleyebilir ve kendinizi daha iyi tanımanıza yardımcı olabilirsiniz.

Gün içinde egzersiz yapabilirsiniz. Fiziksel aktivite yapmak, hem zihinsel olarak hem de bedensel olarak özgüveninizin artmasına yardımcı olur.


Birinin size üstünlük kurmaya çalışması konusu, aslında onların kendi güvensizliklerinden kaynaklanabilir. Bu durumları kişisel algılamadan, bu davranışların sizinle ilgili olmadığını, karşı tarafın kendi sorunlarıyla ilgili olduğunu fark etmelisiniz.


Duygusal mesafeyi koruyarak, bu kişilerin davranışlarını önemsememeyi deneyin. Kendinizi ifade etmek istemediğiniz bir durum olabilir. Burada “Bu konuda bir şey söylemek istemiyorum.” gibi net ve kısa ifadeleri seçebilirsiniz.


Eğer bu durum sizin için çok zorlayıcı hale geliyorsa, bir psikologdan destek almanın faydalı olabileceğini söylemeliyim.


Unutmayın, özgüven bir nevi kas gibidir, üzerinde çalıştıkça güçlenir. İnsanlarla iletişim kurarken zorlanmak sizi korkak yapmıyor, bu geçmiş deneyimlerinizin doğal bir sonucu. Sizin gibi kendini geliştirme isteğine sahip olan biri, bu durumu zamanla aşabilir. Kendinize karşı nazik olmalı ve küçük adımlarla devam etmelisiniz sevgili danışanım.

Değişim zaman ve sabır isteyebilir.

Hoşça kalın…

Sevgiler, Psikolog İrem Bor


Cevaplanmış benzer sorular

Sosyal Hayat

Utangaçlığımı nasıl yenebilirim?

Ben rahat hissetmediğim yeni tanıştığım tanımadığım ya da aşık olduğum insanların yanında çok utanırım. Bir sevgilim olduğunda yüzüne bile bakamam bana bakmasını istemem sanki çirkin olduğumu fark edecekmiş bırakıcakmıs gibi. Hatta biri bana sarıldıgında utandığım için çok soğuk davrandım bu sebeple seni rahatsız mı ediyorum demişti. Kokuya çok önem veririm ama hep kötü mü kokuyorum acaba diye düşünüyorum aslında oyle olmadıgını biliyorum ama onceden hareketlerimde bile bundan dolayı kısıtlılık vardı suan azaldı yine ama oyle. Günlük hayatta bazen el titremesi,nefes darlığına ve yürürken bile telefona bakmama yol açıyor bu utangaçlık. Bi ortamda veya eğlenmesine bakan kişilerin yanında dans gibi şeyleri yapamam veya fotoğraf çekemem. Çeksemde çok zor. Sürekli yargılanmaktan korkuyorum ve önceden erkek diye zorbalık gördüğüm için hala beğenen kişilerin yalan söylediğini düşünüyorum. Aldatılmamın ve kullanılmamın,sevilmememin sebebini benim akılsızlığımdan ve güzelliğimden görüyorum. Bende pembe rengini seviyorum dans etmeyi seviyorum eğlenmeyi ben erkek gibi değilim eril enerjim yüksek falan değil ben normal bir kızım. Artık yakın arkadaşımda bile o rahatlığı görememeye başladım. Biraz bana kendisini çok övüp beni gömüyormuş gibi hissettiriyor. Çok alınganım biri kişiliğim veya fiziksel özelliklerimle alakalı bir yorum yaptığında o an tüm moralim düşüyor ve onu kafaya takıyorum.