Psikoloji

Panik atağım tuttuğunda ne yapabilirim?

mervebugdaci511 Temmuz 2024 12:21

Atagim tuttugu zaman nefes alamıyorum, çığlık çığlığa nefes alma cabasina giriyorum. Kendime zarar veriyorum sakinlesemiyorum. Ne yapabilirim onuda bilmiyorum. Bu gibi durumlarda etrafima ve kendime cok zarar veriyorum. Bu durumlar benim günlük yasantimida etkiliyor hic kimseyle konusasim gelmiyor. Kendimi bir yerlere kapatıp orda kaybolma istegi bastırıyor icimi. Neler yapabilirim , nasil kurtulabilirim hic bilmiyorum. Bu durumlar kendime olan sevgimi tüketiyor. Napicam?

Bu soru 11 Temmuz 2024 17:45 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Panikatak gündelik yaşantımızı sürdürürken özellikle stres ve kaygı verici durumlarda ortaya çıkar. Stresli bir iş ortamı, ilişkiler gibi pek çok sebebi olabilir. Ancak zaman zaman ortada bir uyarıcı yokken bir anda da ortaya çıkabilmektedir. Öncelikle bir uzman eşliğinde durumunuzun değerlendirilmesi gerekebilir. Ancak kriz anlarınızı kontrole alabilmek için sizlere birkaç tüyo verebilirim.

Beynimiz dışarıdan gelen uyaranları sürekli olarak değerlendirir. Bir şeylerin yolunda olmadığına dair bir duyum aldığında o an stres belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Bu tepkiler savaş ya da kaç modudur. Stres anlarında kalbimiz çok hızlı atmaya başlar. Bunun sebebi beynimizin ''Ben bir risk altındayım, her an kaçabilmem, koşabilmem gerekli' 'düşüncesinden gelir.

Öncelikle panikatak anında mutlaka bulunduğunuz ortamı terk etmenizi öneriyorum. Terk edemeyecek durumda iseniz derin nefes alış verişlerine başlamalısınız. Nabız hızınızı düşürmek kaygı seviyenizi normal seviyeye getirmenize yardımcı olacaktır.

2.Olarak çevrenizde gördüğünüz 5 nesneyi sesli bir şekilde sayınız. Ardından bu nesnelerin renkleri ve özelliklerine odaklanın. Temel amacımız dikkatiniz başka yöne çekebilmek, odağınızı değiştirmektir.

3.Panik anında vücutta çok ciddi bir enerji birikimi söz konusudur. Enerji boşaltımı için ellerinizi ve kollarınızı hatta bacaklarınızı bir süre sallamanız enerji atımı için doğru bir yöntem olacaktır.

Bir diğer farklı önerim ise danışanlarımla sık sık uyguladığımız ve en çok olumlu geri dönüş aldığım yöntem;

Sizi tetiklemeyeceğini düşünüyorsanız kriz anlarınızda bir ayna ya da kamera karşısına geçiniz. Kriz anı boyunca kendinizi izlemek, kısa bir süre içerisinde kendi bedeninizde başka noktalara odaklanma konusunda işe yaramaktadır. Bu esnada kendinizle konuşabilir, bağırabilir, o an ihtiyacınız olan şeyleri kendinize söyleyebilirsiniz..

Elbette bir uzman desteği ile çalışmak süreci çok daha sağlıklı atlatmanıza yardımcı olabilir.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular