Psikoloji

Panik atak geçiriyorum nasıl kontrol edebilirim?

c_nurozyurek7 Eylül 2024 08:37

Bütün günüm mutlu geçse de üzücü bir anımı anlattıktan 5 saat sonra, ağlama hissi, mide bulantısı, tansiyonum çıkması ve de vücudum hareket etmiyor, kalbim ağrıyor sanki çıkacakmış gibi, vücudum titriyor başın çok ağrıyor ve de ağlıyorum ne yapacağımı da bilmiyorum sakinleşemiyorum, üzülüyorum zorla da olsa ağlıyorum da elimin damarı ağrıyor hareket edemiyorum ne yapmam gerek nasıl sakin olabilirim acaba? çözümü nedir acaba yazar mısınız teşekkürler

Bu soru 8 Eylül 2024 20:44 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, yaşadığınız problemin anksiyete belirtileriyle ilişkili olduğunu söyleyebilirim, özellikle bahsettiğiniz bedensel semptomların ne kadar zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. Panik, anksiyetenin bir türüdür. Kişi anksiyete bağlı olarak şiddetli bedensel belirtiler gösterdiğinde panik nöbetleri yaşanır. Bu nöbetler kişiye oldukça sıkıntı veren felaket habercileridir. Panik atak geçiren kişi o sırada öleceğini, bayılacağını, aklını kaçıracağını düşünebilir ancak panik atak öldürücü bir hastalık değildir, kalbinizin hızlı atması, titremeler, baş ağrısı sizin durumu felaketleştirmenizden kaynaklı şiddetlenir. Şimdi bu sorunla ilgili neler yapabileceğinizden bahsetmek istiyorum:

Öncelik panik atak çizelgenizi tutun: Bu belirtiler başlamadan önce ne yapıyordunuz (anksiyetenizi tetikleyen durumları fark etmenizi sağlar), atak sırasında neler yaptınız (yere mi çömeldiniz, hemen su içmeye mi çalıştınız, nasıl başa çıkmaya çalıştığınızı anlamanıza yarar) panik atak sonrasında neler yaptınız (bir daha panik atak geçirmemek için belli önlemler almayı düşündünüz mü, örneğin kalabalık ortamlar sizi tetiklediği için kalabalık ortamlardan tamamen uzak durmak gibi)

Öncelikle kaygınızın kontrol altına alınabileceğini bilmenizi isterim, sizi ele geçirmeyecek. Bununla başa çıkabilirsiniz. Hangi nedenlerin hangi sonuçları doğurduğunu keşfetmelisiniz ve yanlış yorumlamalarınızı düzeltmelisiniz.

Üzücü bir anınızı anlattıktan 5 saat sonra bu belirtileri yaşadığınızı söylediniz, bu belirtilerin üzücü anınızla bir ilgisi var mı ? Panik atağın getirdiği sorunlardan biri ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağının bilinmemesidir. Bu belirsizlik sizin başa çıkabileceğinize dair inancınızı zedeler, kendinize bir başa çıkma kartı oluşturun, önceliğiniz panik atak geçirmemek için yaptığınız kaçınmaları ortadan kaldırmak olsun (bu kaçınmalar sorunu pekiştirir) kaçındığınız durumların üstüne gidin. Sonrasında o an neler yaptığınızda size iyi geldiğini keşfedin (belirtilerinizin büyük çoğunluğu nefes kontrolünü sağlayamadığınız içindir, nefesinize odaklanıp kontrol sağlamak işinizi kalaylaştıracaktır, 4 saniye nefes alıp 8 saniyede verin ve yalnızca nefese odaklanın).

Paylaştığınız problem kişiye oldukça sıkıntı veren ve günlük yaşamdaki işlevselliğini bozan bir durumdur, kişi bu sorunla başa çıkmayı öğrenmediği sürece sorunun kendiliğinden ortadan kalkması zordur, bu konuyla ilgili terapi desteği almak sorunun çözümünde size ışık tutacaktır, terapi iyileştirir.

sevgiler.

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Kaygılı düşünceler

Merhaba, devamli olarak kaygılı hissediyorum hep tetikteyim her an kötü bir şey olacakmış yakınlarıma bir şey olacak korkusu yaşıyorum bu durum ciddi derecede arttı daha önce kaygı bozukluğu teshisi almistim. İki yıl önce babami kanserden kaybettim , 4 yıldır bebek istiyorum 3 tedavi gördüm 1 tup bebeğimi 8 haftalikken kaybettim mayis ayında, bu süreçte kardeşime aşırı bağlandığımi hissediyorum fakat onunla da ilişkimiz çalkantılı olmaya başladı ( kız arkadaşının ailemize uygun olmadığını düşündüğümüz ve söylediğimiz için devamlı tartıştık ve kırıcı diyaloglar döndü ) onun mutlu olmasını istemediğimizi düşünüyor fakat aslında onun mutluluğu için ailemizin parcalanmamasi için çaba gösteriyordum, parçalanıp eskisi gibi olamayız korkusu yaşıyorum, babam vefat edene kadar bu kadar değildi samimiyetimiz ama babamin vefatı ile birlikte çok şey paylaştık birbirimize çok bağlandık, kız arkadaşını bize karşı aşırı savunması var tabiri caizse gözü kör olmuş durumda ama fayda etmiyor, acaba ben mi abartıyorum diyorum saniirm abartıyorum agliyorum devamli onu kaybederim bağımız kopar diye , bu durum benim vücuduma da yansımaya başladı. Olaylarla üstesinden gelemiyorum gibi geliyor, sanki mantikli düşünüp sakın kalamıyorum en ufak bir olayı bile asiri asiri takiyorum , o düşünce geldiginde bir anda ter basıyor kalp atisim hızlanıyor dünyadan kopuyorum sanki , egzersiz yapmaya çalıştım o an çevreme odaklanmaya ama etki etmedi . Bu kaygılarım takıntılarımı tetikledi sık sık Ocak kontrol etme gibi. .. eşim babam vefat ettikten sonra bu kadar ilerlediğini önceden böyle olmadığımı söylüyor. .. fikirleriniz için tesekkue ederim