Psikoloji

Panik ve Kaygı Bozukluğumu Nasıl Yenebilirim?

bsra28 Haziran 2024 06:58

En ufak kötü bir durumla karşılaştığımda o durumla ilgili onlarca senaryo kuruyorum ve bu da kalbimin çarpmasına panik atak geçirmeme sebep oluyor. Artık araba kullanamıyorum asansöre binemiyorum sürekli hayatı sorguluyorum. Ben bu hayatta neden varım diyorum. Bedenimle bir bütün değil de ayrı gibiyim. Bazen normale dönüyorum ama bu çok kısa sürüyor. Sonra yine bunalım halinde oluyorum. Yerli yersiz ağlama krizlerim oluyor. Sürekli düşünüyorum kafamın içindeki sesler susmuyor Ve bir de şu var ki libidomu bile etkiledi. Libidom çok düşük hatta yok gibi. Kısacası hayattan alacak bir keyfim kalmadı. Ama ölmek de istemiyorum İyileşmek istiyorum

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, hayattan keyif alamama hissi, birçok farklı faktörün etkisi altında meydana gelebilir. Duygu durum bozukluğu bozukluğu, genel olarak yaşamdan zevk almayı azaltabilir. Bu durumlar, kimyasal dengesizlikler, stres veya travma gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Yoğun iş temposu, ilişki problemleri, maddi sıkıntılar veya sağlık sorunları gibi stresli yaşam olaylarına ne derece maruz kaldınız? Hala devam eden tetikleyici nedenleri doğru tespit edebilmek de yararlı olur.

İnsanların kendi değerlerini, hedeflerini veya kimliğini sorgulama dönemleri olur bazen, bu da genel mutluluk ve keyif seviyelerini iniş çıkışlı seviyelere taşıyabilir. Bu açıdan bakarak da ruhunuzun dolaylı şekilde mana arayışı içinde olup olmadığına eğilebilirsiniz. Hayatın anlamını sorgulama veya bulma süreci, kişinin genel mutluluk düzeyini etkileyebilir. Bu durum, kişinin motivasyonunu ve yaşama karşı tutkusunu azaltabilir.

Bazı insanlar için kaygının temel ve ayırt edici sebep; belirsizlikle baş edememektir. Siz de ön göremediğiniz konular hakkında endişe ya da isteksizlik gibi hislere mi kapılıyorsunuz? Belirsizlikten kaçınmak için günlük planlar yapmak ve düzenli bir yaşam tarzı sürdürmek daha çözüm odaklı yaklaşım olacaktır.

İnsanlar panik ve kaygıya dair atak anlarında olumsuz senaryolar ile zihinlerini daha karmaşık hale getirebilirler. Bunun otomatiğe bağlanmış olması, bilincin yeniden yapılandırılmasını gerektirebilir. Bilişsel davranışçı terapi, kaygı ve panik atağı tetikleyen negatif düşünce kalıplarını tanımanızı ve değiştirmenizi sağlayabilir. Gerçekçi olmayan düşünceleri tanıyıp yerine olumlu ve sağlıklı düşünceleri yerleştirmek profesyonel destekle mümkündür.

Bir diğer yapıcı davranış da zihnin düşünce tarzını farklı alışkanlıklarla değiştirmektir. Kendi ilgi alanlarınızla ilgili hobiler edinmek, yeni beceriler öğrenmek veya yaratıcı aktivitelere zaman ayırmak, zihinsel olarak meşgul olmanızı sağlayabilir ve kaygıyı azaltabilir.

Hayatınızın anlam ve değerini yeniden ve kalıcı olarak keşfetmenizi diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...



Cevaplanmış benzer sorular