Psikoloji

Pika sendromundan nasıl kurtulurum?

Gizli Kullanıcı23 Kasım 2024 18:14

Merhaba yaklaşık 7-8 yıldır belirli aralıklarla pika sendromu durumu yaşıyorum. Yabancı maddelere (karton, kağıt) yeme isteğim oluşuyor ve kendimi tutamıyorum. D vitamini takviyesi kullandığımda yeme isteğimin azaldığını biliyorum ama bunun psikolojik bir boyutu da var. Pika sendromundan nasıl kurtulabilirim? Çevrem de bunu bilen insanlar benimle dalga geçiyor bu durum beni oldukça yıpratıyor ve çaresiz hissettiriyor ama engel olamıyorum buna nasıl bir çözüm üretebiliriz?

Bu soru 24 Kasım 2024 13:57 tarihinde Psikolog Gülben Selen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan;

Öncelikle yaşadığınız bu sendromu benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Pika sendromu gerçekten zorlayıcı ve karmaşık bir durumdur. Sizi fiziksel ve zihinsel olarak etkileme boyutları bulunmaktadır. Size genel rehberlik olması için birkaç önerim tabiki de bulunmaktadır.

Öncelikle sevgili danışanım doktora başvurmanız ve durum altında bulunan fiziksel eksikliklere çözüm bulmalısınız. D vitamini eksikliği veya benzer eksiklikler bu durumu tetiklenmesine neden olabilir. Bu süreç içerisinde bir diyetisyen ile çalışmanız ve vücutta oluşan eksikleri tamamlamanız için beslenme şeklinizi tekrardan revize etmenizi ve eksiklikleri desteklemenize rehberlik edebilir.

Bu sancılı süreç içerisinde bu durumu güvendiğiniz aile veya yakın çevreniz ile paylaşmanız sizi psikolojik olarak motivasyonunuzu arttırabilir böylelikle yalnız olmadığınızı bilmek sizi rahatlatacaktır.

Sendrom içerisinde sağlıklı beslenmeye özen gösteriniz ve stres yönetiminiz için yoga meditasyon veya başka egzersizler denemeniz sizi zihin içerisinde rahatlamanıza destek sağlayabilir. Düzenli yapılan egzersizler sonucu enerji seviyenizi yükseltmenizi ve gün içerisinde ruh halinizi desteklemenize olumlu etkiler gösterebilir.

Kendinizi yoğun olarak bu istekler altında hissettiğiniz süreçler içerisinde hobi edinmeniz sizi bu isteğinizi azaltmanızı destekleyebilir. İlginizi çeken hobi veya aktiviteler edinmeniz zihninizi meşgul etmesini sağlayabilir. Bu dikkatinizin dağılması sonucu içinizde oluşan isteğin daha kolay dağılması için destek sağlayabilir.

Son olarak sevgili danışanım bu sendrom içerisinde derecesini önlenemeyecek oranda arttığı takdirde profesyonel destek almanızı düzenli şekilde seans yapmanızı öneririm. Bilişsel Davranışçı terapi gibi ekoller bu davranışın değişimi için ekili olabilmektedir.

Sağlıkla kalmanız dileğiyle...

"Psikolog Gülben Selen"

Cevaplanmış benzer sorular