Romantik İlişkiler

Sevgilim ile hep tartışıyoruz

Gizli Kullanıcı11 Temmuz 2024 09:51

Merhabalar ben sevgilim ile hep tartışıyorum bipolar olduğunu söylüyor tanısı olduğunu söyledi fakat bende çok fazla kafamda kuruyorum çevresiyle çok yakın olması beni sinir ediyor onu çok kıskanıyorum başkalarına gidecek diye çok korkuyorum gitmeyeceğini söylüyor ama bazen oturup sorunları çözmeye çalıştığımızda ağzımıza ne bir kelime geliyor ne de sorun çözülüyor ve durup dururken hep kavga ediyoruz ortada hiçbir sorun yokken ayrılmak istemiyoruz kopamıyoruz çünkü iki ay ayrı kaldık şimdi ise istemiyoruz ayrıca uzak mesafeyiz bu ilişki bizi yoruyor ama birbirimizi çok seviyoruz ama çok kavga ediyoruz ne yapmalıyız bazen birbirimize hasta olduğumuzu bile söylüyoruz hakaret ediyoruz bu bipolarlik hakkında ne yapmalıyız kendisinin başkalarıyla yakın olması beni aşırı rahatsız ediyor artık soğuyorum ama ne ayrılabiliyoruz ne de olabiliyoruz kafamız çok karışık birbirimize iyi gelemiyoruz bile ayrıca cinsel hayatımız bile yok benden çok o pasiflesiyor

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,

Partnerinizin bipolar teşhisi ile ilgili değerlendirme yapmadan süreci bilmeden bipolar teşhisine yorum yapmam, yönlendirmem doğru olmayacaktır. Partnerinizin psikiyatri ya da psikolog eşliğinde destek almasını önerebilirim.

İlişki içerisinde inişli çıkışlı bir süreçle birlikte şu anda yeni deneyimlediğiniz uzaktan mesafe ilişkisi de tartışmalarınızı tetiklemiş olabilir. Partnerinizden beklentileriniz –karşılıklı beklentiler içerisinde- olduğunuz ve beklentilerinizin karşılanmadığı bir süreçten geçtiğinizi görüyorum. İlişki içerisinde kendi duygu ve düşüncelerimizin de –abartılı inançlar, olumsuz düşünceler gibi- tetiklediği davranışlar da olunca ilişkiyi yürütmek epeyce zorlu hale geliyor. Bu nedenle davranışlarınızı daha doğrusu tartışma içerisindeki davranışlarınızı, söylemlerinizi gözden geçirebileceğiniz, değerlendirebileceğiniz bir kontrol listesini oluşturabilirsiniz. Yaptığınız listeyi birlikte değerlendirerek ilişki içerisinde farkındalıklar oluşturmanıza yol gösterebilir. Kısaca bu listenin amacı kendi davranışlarınızı kontrol edebildiğinizi fark etmeniz ve kontrol edemediğiniz kısımlar için partnerinize karşı empati duygusunu kullanarak ifade etmenizden oluşur. 

Hem kendiniz hem de partneriniz için bir kağıda tartışma içerisinde kontrol edebildikleriniz ve kontrol edemediklerinizi yazarak başlayabilirsiniz. Bu aşamada önemli olan partnerinizin kontrol edemediği davranışlarını anlamak, anladığınızı empatiyle göstermek ve kontrol edebileceği davranışları fark ettirmek, anlatabilmektir. Böylelikle çift yönlü, karşılıklı bir iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır.

Örneğin;

Kendiniz için;

•Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edemiyorum. Bunu farkındayım.

•Tartışma esnasında argo konuşmayı kontrol edebilirim. Benim elimde olan bir tutumum.

Partneriniz için;

•Tartışma esnasında öfkelendiğin için bazen kırıcı konuşabiliyorsun, kontrol edemiyorsun anlıyorum. Bilerek demediğini farkındayım. 

.Tartışma esnasında yüksek sesle bağırmayı kontrol edebilirsin, senin elinde olan bir tutum. 

Bunun gibi kendi kontrol listenizi oluşturarak birlikte değerlendirebilir ve farkındalıklar oluşturabilirsiniz. 

Sevgili danışan, partnerinizle birlikte ilişki içerisinde uzun vadede başa çıkamadığınızı düşünüyorsanız çift terapisine başvurabilisiniz. Kendiniz için bireysel olarak psikoloğa başvurarak kendi farkındalığınızı ve baş etme becerilerinizi oluşturabilmek için psikolojik destek alabilirsiniz.

Sevgiler.

Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular