SEVGİLİMİN GEÇMİŞİYLE İLGİLENMEYİ NASIL BIRAKABİLİRİM?
Merhaba ben 22 yaşında bir kızım ve şu an yeni bir ilişkim var. 2 aydır beraberiz. Her şey çok güzel ilerliyor ama kendimle ilgili birçok sıkıntım var. Birçok konuda kaygı duyuyorum ve sanırım biten toksik ilişkimden dolayı. Şu an beni en rahatsız eden şey şu ve aşamıyorum. Şu an hayatımda olan kişinin sürekli geçmişini merak ediyorum. Ve bunu baya detaylı merak ediyorum. Nasıl hitap ediyordu neler yapmışlardı nasıl hissediyordu ailesi ne düşünüyordu ve daha çok fazlası.Bunları düşünmek beni çok rahatsız ediyor. Mantıksal olarak geçmiş sonuçta beni ilgilendirmez diyebiliyorum ama gerçekte bunu yapamıyorum. Üstüne üstlük bu merakıma yenik düşük bir şeyler öğrendiğimde daha da rahatsız oluyorum. Partnerim bunları konuşmaktan doğal olarak hoşlanmıyor hatta açıkça dile getirmese de çok rahatsız olduğu belli. Bunu nasıl aşabilirim ben neden böyle davranıyorum? Şimdiden çok teşekkür ederim.
Bu soru 5 Temmuz 2025 13:48 tarihinde Uzman Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,🌿
Okudukça, kafanızda bir sürü soru işaretiyle ve yoğun bir duygu trafiğiyle uğraşıyorsunuz.
burada önceki ilişkinize değinmeniz gerekebilir.
Genelde toksik bir ilişkiden çıktıktan sonra, yeni birine tamamen “açık kalabilmek” kolay olmuyor. Sanki eski ilişkinizin gölgesi, siz istemeseniz de yeni ilişkinize sızıyor; bazen kıyaslama, bazen kuşku, bazen de bu tip bir geçmiş merakı olarak kendini gösterebiliyor. Bu, biraz da beyninizin sizi korumaya çalışma çabası... “Acaba bu sefer de yaralanır mıyım?” diyen içinizdeki sesin bir yansıması gibi.
Sürekli geçmişini merak ettiğiniz kişinin şu an hayatınızda olduğunu, onunla şu anı yaşadığınızı çok iyi biliyorsunuz. Ama zihniniz ara ara eskiye, bilinmeyene, “Acaba bana da aynısı olur mu?” sorularına kayıyor gibi. Belki “Onun geçmişiyle ilgili ne kadar çok şey bilirsem, kendimi daha güvende hissederim” gibi bir düşünceniz olabilir. Ancak gerçek şurada: Öğrenmek zamanla merakınızı gidermez, tam tersine yeni sorular, yeni kaygılar ekler. Bu döngü de süreci daha da zorlaştıabilir bu yüzden sorduğunuz soruları aldığınız cevaplar hatta araştırdığınız merak ettiğiniz konulara baktığınızda öğrendikleriniz size ve ilişkinize bir şeyler mi katıyor yoksa size zarar mı veriyor bunu fark etmeniz daha önemli.
Belki de içinizde çözümlenememiş, eski ilişkiden kalan bazı güvensizlikler var. Yani “Acaba eskisi gibi olur mu?” korkusu, geçmişi kontrol ederek bugünle başa çıkmaya çalışmak olabilir. Merak duygunuzu anlamaya çalışmak—onu bastırmaya değil, gözlemlemeye çalışmak—önemli bir adım olabilir. Mesela, geçmişi öğrenmeye dair bir isteğiniz olduğunda kendinize şunu sorabilirsiniz: “Şu an içimde tam olarak neyi merak ediyorum ve buna neden ihtiyaç duyuyorum?” Çünkü bazen o merakın altında yatan şey, geçmişten ziyade kendinizle ilgili bir ihtiyaç olabilir; mesela kendinizi değerli hissetme arzusu, onay alma isteği ya da yeniden incinme korkusu.
Belki şöyle bir küçük minik egzersiz de iyi gelebilir: Her böyle merak dalgası geldiğinde bir kenara, hissinizi 2-3 cümleyle yazın. Mesela, “Şimdi içimde geçmişle ilgili bir merak var. Sanırım güven duygumu sarsan bir kaygı var.” Bunu fark ettikçe, merakınızın etkisini yavaşça azaltabilirsiniz. Zamanla bu duygunun, partnerinizin geçmişine değil de kendi içsel yaralarınızla ilgili olduğunu daha net görebilirsiniz.
Buradan bakınca şöyle de düşünülebilir: Şu anki ilişkiniz, eskiyle hesaplaşmanızı tamamlayabilmeniz için bir fırsat aslında. Ve bazen, partnerinizle “Geçmişi araştırmayacağım, bugünü yaşamaya çalışacağım” şeklinde minik sözleşmeler yapmak birlikte güçlenmenizi de sağlayabilir. Tabii burada partnerinizle açıkça konuşmak, “Benim bazen böyle hissettiğim ve sana sorduğumda aslında kafamda başka şeyler döndüğü oluyor, farkındayım.” diyebilmek küçük ama önemli bir adım.
Bu konuların eğer size veya ilişkinize zarar vereceğini düşünüyorsanız bir terapistden destek alabilir ve bu merak duygunuzun nereden geldiğini daha detaylı bir şekilde çalışabilirsiniz.
Sorunuz sizin için bir cevap olabildiyse, puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz. Bizlere sorularını yöneltmek isteyen başka arkadaşlarınız varsa onların da yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiyle kalın.
Uzman Psikolog Gönül Tanır Durmaz