Sıkça sinirleniyorum
Evde eşimle normal konuşurken bir anda bir konuda anlaşamayip sinirleniyorum ve tartışıyoruz.özellikle eśim ailemden bahsettiginde daha çabuk sinirleniyorum.
Haksızlıklara gelemiyorum.alttan almam gereken şeyleri bile artık yapamıyorum. eşimin ailemle arasında eskiden problemleri vardı bazan hatırlayıp konularını açiyor biraz dinliyorum ama uzayınca sinirleniyorum
Bu soru 13 Mayıs 2024 07:59 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Selam değerli danışan, kendinizle ilgili farkındalığı tebrik ederek başlamak istiyorum. Birçok iletişim sorunu, kişilerin kendisini objektif olarak gözlemlememesinden kaynaklanır. Sinirli tutumlarınızı görmeniz ve sonrasında bundan memnun olmamanız, bize birkaç olumlu ipucu veriyor:
· Öfkeli çıkışlarınızın arkasında karakteristik bir alt yapı olmadığını,
· İletişim dilinde uzlaşmadan daha çok memnun olduğunuzu,
· Sinirle tepkiler vermeden önce sakin ve yapıcı dinlemeyi çok defa başarabildiğinizi.
Peki bu olumlu davranış ve iletişim deneyimlerinden sonra hayatınızda ne oldu ve siz farklı biçimlerde duygularınızı ifade etmeyi seçtiniz?
Bunu çoğu insan karar alarak değil, farkında olmadan yapar. Çünkü seçilmemiş agresyon davranışları, tahammülün tükenmesiyle ortaya çıkar. Tahammül seviyenizin düşüklüğü ile fevri çıkışlarınızın yüksekliği ve sıklığı aynı oranda ilerleyebilir.
Sizin tahammülsüzlüğünüz sadece eşinizin tutumlarına karşı mı diye bir bakmak gerekir. Aynı anda hayatınızda sizi yoran, sabrınızı zorlayan neler olduğunu ayrıca gözlemleyelim. Çalışma hayatınızda, sosyal ve ailevi ortamlarda, sağlığınıza dair ve gelecekle ilgili sizden fazla enerji götüren faktörler var mı?
Bazen de bizden istenen beklentiler ile bizdeki sermaye arasında denge kuramadığımız zaman öfke dili kendiliğinden ortaya çıkar.
Eşinizin geçmişle ilgili konuları tekrar tekrar size anlatmasından rahatsızlık duymanız ise sadece tahammülsüzlükle ilgili görünmüyor.
Daha önemli konulara eğilmek isteyen ve enerjisini doğru tasarruf etmek isteyen kişi, ilerlemeye ve çözüme odaklanır.
Eşiniz ya da başkaları, hep aynı yerde takılı kalınca kendinizi durdurulmuş, engellenmiş gibi hissediyor olabilirsiniz.
Bilincinde sınıf atlamaya çalışan kişiler, sorunları çözmek yerine sürekli konuşmayı seçenlerle çatışma yaşarlar.
Hem sizin hem ilişkiniz için yararlı olan tutum ise; eşinizin aynı sorunlarda duraksamasına yargıyla ve öfkeyle bakmak yerine ona şu önerilerle gitmek:
· “Dikkatini geçmişten bugüne çekmek için nasıl yardımcı olabilirim?”
· “Zihin gücümü seninle aynı konuları tartışmak yerine bizim mutluluğumuza harcamak istiyorum, bana yardımcı olur musun?”
Bildiğiniz ve alıştığınız iletişim şekliyle çözemediğiniz yerde, çift ve aile terapisine başvurmak da yararlı olabilir.
Sağlık dileği ve sevgilerimle…