Sınavlar ve gelecekle ilgili aşırı kaygılanmayı nasıl çözerim?
Sınavlarım ve gelecekle ilgili bazen çok kaygılanıyorum bu sorunu nasıl çözerim? Örneğin bazen sınavlara çalışmam gereken günlerde çalışamıyorum ve çalışamadıkça daha çok stres oluyorum bu derse de çalışamamama neden oluyor bazı zamanlar. Ve bazı zamanlar bu stresten dolayı yemeği ve gündelik işlerimi bile aceleyle yapıyorum ders çalışmam gerek gibi değişik bir psikolojiye giriyorum her zaman olmuyor ama bazı günler bunu yaşıyorum nasıl aşabilirim? Bu kaygı çözülmezse bana çok zararı olur mu diye de korkuyorum. Ayrıca gelecekte yaşayacağım olaylarla ilgili örneğin erkek arkadaşım yanıma gelecek yılbaşında ve babamda yanıma gelirse yakalanırsak diye korkular beni kaygılandırıyor, nasıl çözebilirim
Bu soru 2 Aralık 2024 13:15 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan,
Öncelikle bu yaşadığınız bu durumu fark edip çözüm arayışına girdiğiniz için kendinizi tebrik etmelisiniz.
Yaşadığınız sınav kaygılarından, bu kaygıların günlük işlerinizi de etkilediğinden ve gelecek kaygısı yaşadığınızdan bahsettiniz bu durumun sizi ne kadar yorduğunu anlıyorum.
Hayatın koşturmacası içerisinde belli dereceye kadar kaygı yaşıyor olmamız normaldir ancak bu kaygı durumu hayatımızın diğer alanlarını da etkilediği ve yoğunluğu arttığı taktirde bir uzman desteği almamız gerekir.
Bu noktada size önerilerim olacak;
Öncelikle sınav kaygınızı kontrol etmek adına hayatınızı planlamanızı önereceğim. Bu süreçte bir ajanda kullanabilir, süreci daha keyifli hale getirmek adına telefon uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Hayatınızı planlamanın günlük işerinize olan katkısını göreceksiniz.
Günlük rutinlerinizi atlamamak, uyku düzeninize dikkat etmek, beslenme düzeninize dikkat etmek gününüzü planlamanız konusunda size katkı sağlayacaktır.
Belli bir seviyeye kadar kaygı gerekli dediğimiz noktada yaşadığınız kaygıyı kabul edip şimdi ne yapabilirim diyebilirsiniz ve nefes egzersizi tekniklerini kullanarak sürece daha kolay odaklanabilirsiniz.
Örneğin 4- 7- 8 tekniği ile bir eliniz göğsünüzde bir eliniz karnınızda dörde kadar sayarak nefes alın. Yedi saniye nefesinizi tutun ve sekiz saniyede nefesinizi verin. Bu teknik ile rahatlayabilir süreci daha kolay yönetebilirsiniz.
Geçmiş ve gelecek bizim elimizde değildir. Biz şuan yaptıklarımızdan sorumluyuzdur. Geçmişte yaşadıklarımızdan ancak ders çıkarıp gelecek için tedbir alabiliriz. Bu noktada gelecek adına kaygılanmanız sizi sadece yıpratacaktır.
Sizden ricam önerilerimi dikkate alıp uygulamanıza rağmen kaygınızı kontrol altına alamadığınız bir durumda uzman desteği almaktan çekinmemeniz olacaktır.
Umarım size faydalı olabilmişimdir. Sağlıklı günler dilerim.
Psk. Fatma Gizem Bitgen