• Anasayfa
  • Sorular
  • Sınavlar ve gelecekle ilgili aşırı kaygılanmayı nasıl çözerim?
Psikoloji

Sınavlar ve gelecekle ilgili aşırı kaygılanmayı nasıl çözerim?

Gizli Kullanıcı1 Aralık 2024 19:33

Sınavlarım ve gelecekle ilgili bazen çok kaygılanıyorum bu sorunu nasıl çözerim? Örneğin bazen sınavlara çalışmam gereken günlerde çalışamıyorum ve çalışamadıkça daha çok stres oluyorum bu derse de çalışamamama neden oluyor bazı zamanlar. Ve bazı zamanlar bu stresten dolayı yemeği ve gündelik işlerimi bile aceleyle yapıyorum ders çalışmam gerek gibi değişik bir psikolojiye giriyorum her zaman olmuyor ama bazı günler bunu yaşıyorum nasıl aşabilirim? Bu kaygı çözülmezse bana çok zararı olur mu diye de korkuyorum. Ayrıca gelecekte yaşayacağım olaylarla ilgili örneğin erkek arkadaşım yanıma gelecek yılbaşında ve babamda yanıma gelirse yakalanırsak diye korkular beni kaygılandırıyor, nasıl çözebilirim

Bu soru 2 Aralık 2024 13:15 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,

Öncelikle bu yaşadığınız bu durumu fark edip çözüm arayışına girdiğiniz için kendinizi tebrik etmelisiniz.

Yaşadığınız sınav kaygılarından, bu kaygıların günlük işlerinizi de etkilediğinden ve gelecek kaygısı yaşadığınızdan bahsettiniz bu durumun sizi ne kadar yorduğunu anlıyorum.

Hayatın koşturmacası içerisinde belli dereceye kadar kaygı yaşıyor olmamız normaldir ancak bu kaygı durumu hayatımızın diğer alanlarını da etkilediği ve yoğunluğu arttığı taktirde bir uzman desteği almamız gerekir.

Bu noktada size önerilerim olacak;

Öncelikle sınav kaygınızı kontrol etmek adına hayatınızı planlamanızı önereceğim. Bu süreçte bir ajanda kullanabilir, süreci daha keyifli hale getirmek adına telefon uygulamalarından faydalanabilirsiniz. Hayatınızı planlamanın günlük işerinize olan katkısını göreceksiniz.

Günlük rutinlerinizi atlamamak, uyku düzeninize dikkat etmek, beslenme düzeninize dikkat etmek gününüzü planlamanız konusunda size katkı sağlayacaktır.

Belli bir seviyeye kadar kaygı gerekli dediğimiz noktada yaşadığınız kaygıyı kabul edip şimdi ne yapabilirim diyebilirsiniz ve nefes egzersizi tekniklerini kullanarak sürece daha kolay odaklanabilirsiniz.

Örneğin 4- 7- 8 tekniği ile bir eliniz göğsünüzde bir eliniz karnınızda dörde kadar sayarak nefes alın. Yedi saniye nefesinizi tutun ve sekiz saniyede nefesinizi verin. Bu teknik ile rahatlayabilir süreci daha kolay yönetebilirsiniz.

Geçmiş ve gelecek bizim elimizde değildir. Biz şuan yaptıklarımızdan sorumluyuzdur. Geçmişte yaşadıklarımızdan ancak ders çıkarıp gelecek için tedbir alabiliriz. Bu noktada gelecek adına kaygılanmanız sizi sadece yıpratacaktır.

Sizden ricam önerilerimi dikkate alıp uygulamanıza rağmen kaygınızı kontrol altına alamadığınız bir durumda uzman desteği almaktan çekinmemeniz olacaktır.


Umarım size faydalı olabilmişimdir. Sağlıklı günler dilerim.


Psk. Fatma Gizem Bitgen



Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Stresli durumlarla nasıl başa çıkabilirim?

Merhaba ben stresli bir durum yaşadığımda ki bu yaşadığım şeyler insan olarak çok ağır geldi bana bir süredir kendime eve kapattım. İlk sevgilimden aldatılarak ayrılmıştım 10 yıl sürmüştü ilişkimiz daha sonra o süreçte kpss çalıştım fakat olmadı. Ben de bir işe girdim işim konuşma üzerineydi. Bir gün işe gittiğimde kusma öğürme mide bulantısı yaşadım (bu genelde benim kaygılı stresli durumlarda yaşadığım bir şeydir) daha sonra işe devam edemedim ayrıldım. Sonra bu süreçler üzerinden 3 yıl geçti ben hep evdeydim iş arama süreçlerimde hep kaygılıydım işe gideceğim sabah bile öğürerek uyanıyorum hızlı hızlı yürüyorum midemin ortası alev alev yanıyor. Hayatıma bu süreçte yeni biri girdi o kişi de eski ilişkisini unutamamış meğerse ben hep bir şeyler buldum eski ilişkisine dair hep reddediyordu. En sonunda buna tepki gösterdiğim için sorunlu ben ilan edildim ayrıldı benden o günden sonra da ben iyice içime kapandım. Kimseyle görüşmek konuşmak bile istemedim. Bu süreçte kaygılarım arttı stresli durumlarda midem yanıyor öğürüyorum kusacak gibi oluyorum. Yemek yeme isteğim azalıyor boğazımdan tek lokma geçmiyor. Kendimi bildim bileli bu durum benim üzerime yapıştı. Şu kaygım olmasa ne güzel işe gideceğim, depresyondan çıkacağım, stresli bir durumda veya bir terk edilme yaşasam bile güçlü kalacağım ama önümde hep bir engel gibi kaldı. Sanki herkes en yakın arkadaşını eşini dostunu bulmuş bir ben tekim bu dünyada yüzüme gülene inanıyorum hemen. Ben ne yaşıyorum bunun adı nedir somut olarak ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim. Terapi alamıyorum bütçem olmadığı için şimdiden teşekkürler