Sinirlenmemeyi nasıl kontrol edebilirim?
Ailem beni anlamıyor kimseyle anlaşamıyorum bişey olduğunda kendimi ifade edemeyip ağlıyorum ve bunda suçlu ben oluyorum ve simraik durumuna düşüyorum ani sinirle herşeyi söylüyorum bilmiyorum yani sonra da pişman oluyorum ama haklı olduğumu düşünüyorum ne yapsam hatalı durumuna düşüyorum sinirlerimi nasıl kontrol edip kendimi nasıl ifade ederim bilmiyorum ne istediğimi bilmiyorum ne yapacağımı bilemedim yani yardımcı olursanız çok memnun olurum
Bu soru 17 Kasım 2024 15:27 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Anlatmış olduğunuz şeyler hem iletişimde zorluklar yaşadığınız hem de duygusal anlamda biraz zorlandığınızı bize gösteriyor olabilir.
Kendinizi ifade ederken zorlanıyor olmanız ve sonrasında belki de öfkenizden dolayı pişmanlık yaşıyor olmanız durumu sizin için daha da karmaşıklaşmasına neden oluyor olabilir.
Bu konuyla ilgili ilgili size yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı noktalardan bahsedebiliriz:
Öncelikle bu konuyla alakalı düşüncelerinizi ve davranışlarınızı anlamaya çalışabilirsiniz bunun için ise;
Hangi durumlar sizi sinirlendiriyor olabilir? Yani burada bahsetmek istediğimiz şey hangi durumların sizi daha çok tetikledi ve öfkenizin gün yüzüne çıktığı konular haline geliyor? Burada tetikleyicilerinizi belirlemek durumu daha net anlamanıza ve bunu karşı tarafa aktarmanıza yardımcı olabilir.
Örneğin;
“ Anlaşılmadığımı düşünüyorum ve bu beni öfkelendiriyor..”
Sinirlendiğinizi anladığınızda durun ve nefes alıp verin.
4 saniye nefes alın, 4 saniye nefesinizi tutun ve sonrasında 6 saniye boyunca nefesinizi verin.
Kendinize öfkelendiğinizde sorular sorabilirsiniz.
Bunun için duygu düşünce davranış formu diyebileceğimiz kendinize bir form yaratabilirsiniz. ve bu formun içerisine yaşadığınız olayı, olayın sizde nasıl bir duygu uyandığını, olayın size ne düşündürdüğünü ve olay sonucunda nasıl bir davranış sergilediğiniz yazabilirsiniz. Bunu yazdıktan sonra alternatif bir düşünce üretmeyi deneyebilirsiniz. üreteceğiz yeni alternatif düşünce daha gerçekçi ve olumlu içerikli bir düşünce olmalıdır. Yeni ürettiğiniz alternatif düşünceyle birlikte duygunuzun ve davranışınızın da nasıl değişeceğini tekrar gözden geçirebilirsiniz.
Eğer öfke problemi sizin hayatınızı önemli ölçüde etkiliyorsa, bir terapist ile birlikte çalışabilir ve bu konuyu sağlıklı bir şekilde halledebilirsiniz.
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiyle kalın.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz