Sorgulama psikolojisi
Sorgulayıcı bir dilim olduğunu söylüyorlar içimde küçüklükten kalan bir adaletsizlik algısı var ve bu adaletsizliği annenin kardeşler arasında yaptığını düşünüyor ve sorgulamaya çalışıyorum bu benim şimdiki hayatıma da sirayet ediyor şimdiki hayatından ve geçmiş hayatında lezzet alamıyorum devamlı her şeyi sorguluyorum bana cevap verildiği zaman da hep amaların var ve yeni bir parantez açıyorum bu benim için ne kadar zararlıdır kurtulmak için ne yapmalıyım bu bir hastalık mıdır
Bu soru 4 Aralık 2024 14:38 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan ,
Geçmişte yaşadığınız zorlu anılar ya da duygusal olaylar bugün ki yaşamınızı olumsuz etkileyebilir,gölge düşürebilir ve kaygı yaratabilir.Bu kaygılarınız ise şu an ki yaşadığınız problemlere sebebiyet olabilir,sizi adım atmadan geri çekebilir ve kişiliğinizi değiştirebilir.Sizin de belirttiğiniz gibi var olan potansiyelinizi sınırlayıp olaylara karşı davranışlarınızda değişiklik yaratabilir.Her şeyi sorgulayabilmeniz gerçeklik dışıdır,hatalı algılama sonucu kaygı yaratır.Her şeyi sorgulama isteyişinizin sebep olan bazı iç konuşmalar bulunabilir.Bunlar; bir daha aynı duyguları yaşamak istemiyorum,adaletsiz olmamalı,birçok kez hayal kırıklığına uğradım gibi konuşmalardır.Aklınzıda akıp giden olayları bu düşünceler ile yorumlarsanız çoğunlukla bu iç konuşmalara sahip olursunuz.Bunlara ise bilişsel çarpıtmalar denir terapide Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemiyle terapötik ilişki kurularak çalışılır.
Sizin sahip olduğunuz en belirgin çarpıtma Zihinsel Filtredir.Bir olaydaki olumsuz bir ayrıntının üzerinde odaklanılarak bütün olayın,yaşamın olumsuzluğunu görmek ve algılamaktır.Bir filtreye sahip gözlük takmış gibi bilincinize takılan her şey olumsuzdur.Filtresiz bakamadığınız için şu an yaşamınızdaki her şey size olumsuz,karamsar ve kaygı yaratıcı olarak gözükebilir.Sorgulamalarınızı mantıklı bir zemine otturabilmek ilk egzersiziniz olabilir,kendinize şunları sorabilirsiniz ; bu sorgulama bana fayda sağlayacak mı? etkilerini engelleyebiliyor mu ? sorgulama her konu da yapılabilir mi ? sorgulama yapmak beni nasıl hissettiriyor ? karşımdaki kişiler nasıl hissediyor olabilir ;? geçmişimdeki bir olay bugünü mü olumlu etkileyebilir mi ? etkilememesi için en önemlisi kendim için bu noktada ne yapmalıyım ? bu soruları sorup not tutmak fayda sağlayabilir.Bir durumun ve yaşanılan olumsuzluğun hastalık olabilmesi için birçok farklı değerlendirme adımı vardır ve bunu ancak bir uzman yapabilir.Kendinize hastalık tanısı koymak bu noktada faydadan çok zarar sağlayacktır.Meditasyon yapmak,nefes egzersizlerini alışkanlık haline getirmek,fiziksel aktivitede bulunmak ,haytatınzın merkezine kendinizi koymak ve mutlu olabileceğiniz şeyler yapmak faydalı olabilir.Bunun yanı sıra bir uzmandan terapi desteği almak işe yarayabilecek diğer bir noktadır.Değişim ve gelişim ne kadar zor olursa olsun imkansız değildir,sonucunda sizi güzel şeyler bekliyor olabilir.Kendi hayatınızın yolunu oluşturmak sizin elinizde,pes etmeden hareket halinde olabilmelisiniz. Umarım cevabım yardımcı olmuştur.
Sevgilerle ve musmutlu kalman dileğiyle,
Psikolog Nuray Halaç.