Sorunlar İçimde Kaldıkça Mutsuz Hissediyorum
Sorunları durmadan içimde kaldıkça çok huzursuz hissediyorum konuşup çözmedikçe mutlu olmuyorum haricinde hep bi depresif havası. Ve sürekli gerginim hep sinirli oluyorum bu durumda çok ani bi patlama yaşıyorum sesim yükseliyor ama aynı şeyleri tekrarlıyorum geçiştirildikçe daha çok sinirleniyorum ve bağırıyorum biliyorum yanlış ama sesim çok yükseliyor ve iletişim halinde bu daha da huzursuzluk veriyor nasıl mutlu olabilirim nasıl bunu takıntı haline getirmeye bilirim ya da nasıl bu durumu göz ardı edip düşünmeyebilirim.
Bu soru 9 Temmuz 2024 20:15 tarihinde Psikolog Gönül Tanır Durmaz tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar,
Sorunları istediğiniz şekilde çözümleyememek, içe atmak ve anlaşılamamak stresli ve gergin olmanıza neden olabilir. Bu durum özellikle de daha da sorunların birikmesiyle birlikte yoğunluğunu da artırabilir.
Duygularınızı ve düşüncelerinizi düzenli olarak yazmak, bunları daha net görmenize ve yönetmenize yardımcı olabilir. Hangi düşüncelerin ve durumların sizi en çok etkilediğini belirleyin. Bunu yapmak için de kendinize bir günlük edinebilir ve her gün yazarak düşüncelerinizi somutlaştırabilirsiniz.
Hangi durumların sizi sinirlendirdiğini ve gerginleştirdiğini belirleyin. Bu durumlarda aklınıza gelen olumsuz otomatik düşünceleri yazın.Otomatik olumsuz düşünceleri sorgulayarak, daha gerçekçi ve olumlu alternatif düşünceler geliştirin. Hangi düşüncelerin sizi en çok etkilediğini ve hangi durumların tetikleyici olduğunu belirleyebilirsiniz.
“Ben” dili kullanarak duygularınızı ifade edin. Örneğin, “Sen beni hiç dinlemiyorsun” yerine “Ben, kendimi dinlenmemiş hissediyorum” demek, daha yapıcı bir iletişim sağlayabilir.
Öfkenizin arttığı yerlerde geri çekilebilir ve neyin sizi öfkelendirdiğini anlamaya çalışabilirsiniz. Bunu anladıktan sonra karşı tarafa da neyin sizi öfkelendirdiğini ifade ederek aynı durumların yaşanmasını önleyebilirsiniz. Bunu yapmak hemen sizin için zor olacaksa kendinize kısa bir süre vererek sakinleşmek için kendi kendinize kalabilir, nefes egzersizleri yapabilir ve sakinleştikten sonra konuşmayı devam ettirebilirsiniz.
Bir terapistle çalışmak, şemalarınızı ve düşünce kalıplarınızı daha derinlemesine anlamanıza yardımcı olabilir. Profesyonel destek, bu süreçte size rehberlik edebilir ve uygun stratejileri belirlemenize yardımcı olabilir.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Psikolog Gönül Tanır Durmaz
Harika 👍🏻