Sorunlu kardeşin nasıl yanında olabilirim?
Merhabalar, benden bir yaş küçük 21 yaşında kız kardeşim var. Doğduğundan bu zamana kadar hep çok farklıydı. Genelde mantıksız düşünür düşünmeden hareket eder. Bu sadece benim değil aile içi ve dışındaki bireylerin de düşünceleridir. Biz her aile bireyinden istediğimiz sorumlulukları onun da getirmesini istediğimizde ondan çok fazla bir şey istiyormuşuz gibi davranıyor. Her zaman ters davranışlar sergiler. Ergenlik döneminde vücuduna faça çekerdi. Ne desek tam tersine yapar kendi zararına da olsa.
Bazen bize düşmanmış gibi hissederiz. Dün defterine yazdığı yazıyı gördüm ve yazıda ne kadar yalnız olduğumu bizim ve arkadaşlarının onu anlamadığını, hasta olsa bile bunu kabul etmediğimizi ve çok düşünüp çok yorgun olduğunu yazmış. Bu düşünceleri bana çok abartı geliyor. Bence kendi hayal dünyasında yaşıyor ve o hayal dünyasında bizi böyle konumlandırmış.
Çünkü onun anlattığı gibi bir aile değiliz. Onun çoğu sorumluluğunu ben yapıyorum abla olarak o uğraşmasın diye. Ona çoğu konuda yardımcı oluyorum. Hayatını çoğu durumda ben kurtardım. Her şeyini olmasa da önemli olayları bana anlatır. Yorgunluk kısmında ise ona genelde ev işleri vs yaptırmayız. Bazı durumlarda karışıyoruz bunun sebebi onun çok yanlış hareketi var ve ona zarar veriyor bu kadar. Ben objektif yorum yaparak yazıyorum tüm bunları. Kardeşime nasıl yardım ederim. Nasıl bu hayal dünyasından çıkarırım?
Bu soru 25 Kasım 2024 20:37 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Kardeşinizin yaşadığı hayatı yanlış yorumladığını düşünüyorsunuz, bunu anlayabiliyorum. Aynı ev içerisinde yaşayan, aynı aile üyelerine sahip kişilerin nasıl bu kadar farklı düşünebildiğine gelecek olursak bu, olayları nasıl algıladığınızla ilgilidir.
Kardeşinizin geçmiş yaşamında birtakım kendine zarar verme davranışları olduğunu görüyorum, bunun yanında davranış problemleri de mevcut. Ergenlik süreci hormonlar ve duygularla baş edememekten kaynaklı uyumsuz davranışlar gösterilen bir dönemdir. Burada özellikle aileye karşı bir öfke varsa bu öfke sağlıksız bir şekilde ortaya koyulur. Ergenlik dönemi bu şekilde olumsuz davranışlarla geçen biri “ben problemliyim” etiketini benimseyebilmektedir. Genellikle ergenlikten sonra davranışlarda düzelme görülür ve kişi bu etikete layık olmadığını fark eder ve yaşamını ona göre sürdürür ancak bazı durumlarda kişi kendisinin hor görüldüğünü ve anlaşılmadığını düşünerek “ben problemliyim” etiketini sürdürür. Burada dikkat edilmesi gereken kısımlar vardır.
Olayları farklı algılıyorsunuz. Sizin için öyle bir anlama sahip olmamasına rağmen kardeşiniz için tam da öyle bir anlama sahip olan olaylar yaşamış olabilirsiniz. Olayların bizim için ne kadar sorun olduğu o olaya yüklediğimiz anlamla ilişkilidir. Burayı kabullenmekte de fayda var; kardeşiniz öyle davranıyor, çünkü öyle düşünüyor ve hissediyor.
Sevgili danışan aranızda 1 yaş olmasına rağmen kardeşinizle ne kadar farklı düşünüyorsunuz değil mi ? Bu oldukça normal. Çünkü aynı evde yaşıyor olabilirsiniz ancak sizin yaşadığınız evle kardeşinizin yaşadığını düşündüğü ev aynı değil. Aynı anne babaya sahip olabilirsiniz ancak sizin anne baba algınızla kardeşinizin anne baba algısı aynı değil. Burada kardeşinizi bu davranışlara iten nedenleri fark etmek ve onun “ben problemliyim” düşüncelerini pekiştirmemelisiniz.
Defterine yazdığı cümleler gerçek olmasa dahi (böyle düşünüyorsunuz) bu bir yardım çağrısıdır. Sizden değil, birilerinden, belki bir defterden. Kardeşinizin başa çıkmakta zorlandığı durumlar olabilir, burada onun yanında olacağınızı mutlaka belli etmelisiniz, aksi takdirde size karşı öfkesi aranızdaki mesafeyi açacaktır. Aile içinde ve dışında sürekli hata yapan, kendisine faça atan, uyumsuz olduğunu söyleyen sesler varsa kişi bu sesleri içselleştirir. Kelimelerin gücü vardır. Yönlendirmelerinizde sen zaten hep şöyleydin böyleydin ifadeleri yalnızca olumsuz davranışlarını pekiştirir.
Paylaşımlarınızdan yaşamındaki sorumlulukları aldığınızı ve evde de pasif durumda olduğunu belirttiniz. Bu kişinin ben bir şeyler yapıyorum ve bir şeylerde başarılıyım demesi gereklidir. İyi olduğu alanları beraber ele alabilmelisiniz.
Siz ne yaparsanız yapın, kardeşinizin davranışlarınızdan sorumlu değilsiniz ve bu davranışlar üzerinde kontrole de sahip değilsiniz. Burada kardeşinizin yardım çağrısına kulak verebilir ve onu psikolojik destek alması için yönlendirebilirsiniz. Bu sorunlar üzerinde durulmadığı sürece bir şeyler değişmeyecektir. Aile içi sorunlarınızı aile terapisi ile çözebilirsiniz. Uzman desteği önemlidir.
sevgiler.