Sorunum ne bilmiyorum
Sorunum ne bilmiyorum, 1 sene önce taşındım yeni şehirde işe başladım işim iyiydi fakat benden sonra yeni kişiler gelince kendimi kötü hissetmeye başladım hiç arkadaşım yok yaşadığım yerde kendimle zaman geçiremiyorum mutsuzum karşı cinsle iletişime geçemiyorum hep Bi duvarım olsun istiyorum ama bu duvar beni yalnızlığa mahkum ediyor aşırı yiyorum kilo veremiyorum 100 kiloyum işimde başarılı olmama rağmen sürekli başarısız hissediyorum böyle düşünceler yüzünden sık sık hata yapıyorum, insanlarla iletişimde zorlanmaya başladım ne yapacağımı gerçekten bilmiyorum hiç sevgilim olmadı 22 yaşındayım kendimi çok çirkin ve değersiz hissediyorım.
Bu soru 3 Ağustos 2024 22:36 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Yaşantınızda deneyimlediğiniz bir taşınma süreci olduğunu görüyorum. Bazen yeni bir şehre taşınmak yaşadığınız duygusal zorluklarınız sizi kötü hissettirmeyi tetikleyebilir.
Kendinizi başarısız ve çirkin hissetmeniz, genellikle yanlış anlamalara ve olumsuz düşüncelere, inançlarınızdan oluşur. Olumsuz inançlar duygularınızı oluşturur, davranışlarınızı tetikler hale gelir. Anlattığınız örnek üzerinden ilerlediğimizde, işinizde başarılı olmanıza rağmen başarısız hissetmeniz, ‘her şey ya hep ya hiç’ düşünce tarzından ya da mükemmeliyetçi tutumunuzun beklentileri karşılanmadığından kaynaklanabilir. Bu tür düşünceleri sorgulamak ve daha gerçekçi bakış açısıyla bakara değerlendirmek önem taşıyor.
-İşinizde başarılı olmanıza rağmen neden başarısız hissediyorsunuz? Başarısız hissetmenizi tetikleyen faktörler var mı? Varsa neler?
-Kendimi neden çirkin ve değersiz hissediyorum? Bu düşünceyi puanlasaydım kaç verirdim? (1 en az- 10 en çok) olacak şekilde puanlayabilirsiniz. Bu düşünceler ne kadar gerçekçi?
-Bu düşüncenizi gerçekçi kılan, destekleyen kanıtlarınız var mı? Varsa neler?
Sürecinizle ilgili kendinizi yalnız hissettiğinizi ve bu yalnızlıkla baş etmekle daha da zorlandığınızdan söz ettiniz. Küçük adımlarla sosyal desteğe başvurmayı ya da sosyal ilişkiler oluşturmayı deneyebilirsiniz. Mesela hoşlandığınız, ilginizi çeken hobiler seçebilir ve bu hobilere ilişkin kurslara katılabilirsiniz. Hem kendi benlik saygını yükseltmiş hem de sosyal ilişkilerinizi düzenlemeye başlamış olursunuz.
Aşırı yemeye eğilimli olmanız gündelik yaşantınız yaşadığınız stres faktörleriyle ilişkilidir. Bu nedenler önce stres faktörlerine odaklanarak neden var, hangi durumlarda ortaya çıkıyor, yemek yeme eğiliminizi nasıl tetikliyor gibi bu sorular kapsamında bu davranışınızı gözden geçirerek değerlendirebilirsiniz.
Sevgili danışan, süreç içerisinde baş etmekte zorlandığınızda ya da farkındalık oluşturmak istersiniz bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.