Sosyal kaygı bozukluğu
Psikiyatristim sosyal kaygı bozukluğum olduğunu söyledi ama ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Liseye gidiyorum ve bildiğim bir konu hakkında olsa bile hoca bana söz hakkı verince resmen kalp atışımın sesini duyuyorum, ellerim titriyor, sanki herkes bana odaklanmış gibi hissediyorum. (Normal zamanlarda bile hep izleniyormuş gibi hissediyorum.) Bu tarz odaklanma durumları devam edince de sesler yavaş yavaş kısılıyor, bilincimi kaybetmeye başlıyorum. Sırf otobüsteyken yıllar önce tartıştığım hocam arkamda olduğu için kendimi aşırı kasmış ve bayılmıştım. Ayrı yeten yüksek sesli ortamlarda da boğuluyormuş gibi hissediyorum. Sizce ne yapmam gerekiyor?
Bu soru 9 Ağustos 2024 10:41 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Öncellikle sosyal kaygı bozukluğunun ne olduğunu anlamak ne ile baş ettiğinizi bilmenize yardımcı olacaktır.
Sosyal kaygı bozukluğu, bireylerin sosyal ortamlarda ya da topluluk içinde kendilerini çok rahatsız, endişeli veya utanmış hissetmeleri durumudur. Bu duygulara fiziksel semptomlar eşlik eder çoğunlukla. Mesela, bir arkadaş grubuyla sohbet ederken ya da sınıfta hocanızın size söz vermesiyle birlikte konuşma yaptığınız o esnada kalp çarpıntısı, ellerde titreme gibi fiziksel belirtiler, herkesin size odaklandığına dair bilişsel çarpıtmalar yaşamak olarak açıklanır. Sosyal kaygı bozukluğu yaşayan bireyler, genellikle diğerlerinin kendilerini yargılayacağını ya da olumsuz değerlendireceğini düşünürler.
Bu durum, sosyal etkinliklerden kaçınma, insanlarla etkileşimde bulunmaktan çekinme ve kendini sürekli izleniyormuş gibi hissetme gibi sonuçlara yol açabilir. Tıpkı sosyal ortamlarda kendinizi boğulmuş gibi hissetmeniz gibi.
Sosyal kaygı bozukluğu yaşıyor olmanız bu tür durumlarla başa çıkmak zorunda kalmanız ve günlük yaşamınızı ve sosyal ilişkilerinizi zorlayabiliyor, ama bir psikolog eşliğinde psikolojik destek alarak bu sürecinizle başa çıkmayı öğrenebilirsiniz.
Sürecinizle ilgili olumsuz düşüncelerinizi, inançlarınızı netleştirerek farkındalık oluşturarak ve bu farkındalık oluşturduğunuz olumsuz düşüncelerinizi yeniden yapılandırarak baş edebilirsiniz. Düşüncelerinizi yeniden yapılandırmanız kaygınızın yoğunluğunu, fiziksel semptomlarınızı ve davranışlarınızı azaltacak ve baş etmenizi kolaylaştıracaktır.
-Elleriniz titremeden veya kalp çarpıntınız artmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Elleriniz titrediğinde ya da kalp çarpıntınız olduğu o esnada ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Herkes size odaklanırsa en kötü ne olabilir?
-Oluşabilecek en kötü senaryonun gerçekleşme ihtimali kaçtır?
-En kötü senaryonuzun gerçekleşmesini destekleyen gerçekçi kanıtlarınız var mı? Varsa bunlar nedir?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplarla birlikte olumsuz düşüncelerinizi, inançlarınızı yeniden yapılandırarak değerlendirebilirsiniz.
Elleriniz titrediğinde ya da kalp çarpıntınız hızlandığı zaman baş edebilmek, sakinleşmek için nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.
-4 saniye boyunca nefes al,
-4 saniye boyunca aldığın nefesi tut,
-4 saniye boyunca tuttuğun nefesi yavaşça bırak.
Bu nefes egzersizini döngü şeklinde kendinizi iyi hissedene kadar, dilediğiniz kadar uygulayabilirsiniz.
Sevgili danışan, sürecinizle ilgili baş etmekte zorlandığınız, günlük işlevinizin, sosyal ilişkilerinizin zarar görmeye başladığı ölçüde baş edebilmeniz için bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.
Yorumlar
Teşekkür ederim dediklerinizi dikkate alacağım ve bir psikologla iletişime geçeceğim.