Psikoloji

Sosyal Meyda bağımlısıyım

Gizli Kullanıcı16 Ağustos 2024 11:15

Merhabalar ben sosyal medya bağımlısıyım elimden bir türlü telefonu düşüremiyorum benim aksiyetim ve depresyonum var ne zaman sosyal medya ya girmiş olsam kendimi yorgun bitkin halsiz hissediyorum sürekli sosyal medyaya girdiğim için mi acaba kendimi yorgun bitkin hissediyorum Bunun sebebi ne olabilir hocam nelere yol açabilir stresliyim bir de kendimi iyi hissetmiyorum anlatmak istediğim çok şey var da bu kadar yeterli

Bu soru 19 Ağustos 2024 10:12 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar.


Öncelikle günümüzde sosyal medya , oyun,akıllı telefon bağımlılığı gibi davranışsal bağımlıklar oldukça gündemdedir. Siz kendinizde bu tür davranışsal bir bağımlılığı farkedip bir arayışa geçmiş ve çözüm bulmak için adım atmışsınız tebrik ederim.


Bireylerin günlük yaşamda ihtiyacı olan gülme,eğlenme ,kişilerarası iletişim, hüzünlenme gibi ihtiyaçları sosyal medyada bin kat hızlı karşıladığı yadsınamaz.

Sosyal medyayı çevremize kendimizi ifade etmek,kabul ettirme gibi amaçla kullanabiliriz.

Sadece topluma değil beki de kendimize kanıtlamak amacı ile de kullanabiliriz.

Örneğin güzel görünmek , kendinizi geliştirmek için videolar izleyebilir , gönderiler görüntüleyebilirsiniz.

İnsanların beğenisini toplamak , bir fikrin inanışı kabul ettirmek , boş zamanları değerlendirmek, insanların görüşlerini okumak, kendimizi geliştirmeye çalışmak , insanlara varlığımızı göstermek için kullandığımız bir mecraya dönüştü.


Sosyal medya kullanımı gündelik hayatın bir parçası haline geldi ve avantajları da göz önüne. Ancak bu kullanım miktarının artması ve kişisinin işlevselliğini etkiledikçe davranışsal bir bağımlılık olarak ortaya çıkmasına sebep oldu.

Alkol- madde gibi bağlanılan nesne olmadığında rahatsız hissetmemiz , varlığıyla huzur bulmamız o nesneye kaşı oluşturulan bağımlılığı ifade eder.


Nedenlerine göz attığımızda bir çok sebep bulmamız olası. En başta beynimizde bizi mutlu eden olaylara karşı bir ödül mekanizması bulunuyor. Bizi mutlu eden bir durum olduğunda beynimizin o mekanizması dopamin salgılıyor ve mutlu olduğumuzu hissediyoruz.

Eylem gerçekleştikçe ödül mekanizması uyarılıyor ve tekrar tekrar eylemi gerçekleştirme ihtiyacı hissediyoruz. Dopamini hızlıca karşılamak için bir sürü yol var örneğin; çikolata yemek kahve içmek.

Ancak uzun süreli kullanımda sağlığımızı olumsuz etkileyeceğini bildiğimizden sosyal medya kullanarak bunu elde etmek daha mantıklı gelebiliyor. Bunu otomatik olarak gerçekleştiriyoruz.


Başka bir faktör olarakta sosyal ilişkileri güçlü olmayan, dışarı çıkmayı pek sevmeyen, yakın arkadaşları olmayan insanların sosyal medya bağımlı olma olasılığı artıyor.

İnsanlar diğer insanlarla etkileşim kurdukça kendini iyi hisseder. Bu gerçek hayatta karşılanmadığında sosyal medyaya yönelmek oldukça olası bir durum.


Diğer olası bir durum ise çocukluk ve ergenlik döneminde oluşan kişilik yapısı olabilir. Özellikle nevrotik ( gergin, fazla kaygılı) kişilerin sosyal medya bağımlısı olma ihtimali daha yüksek. Kendini sıkışmış hisseden , kaygılı yapıda bir birey sosyal medya kullanarak tamamen bunlardan kurtulamaz ancak anlık olarak stresi erteleyebilir ve görmezden gelebilir.


Depresyon faktörüde sosyal medya bağımlısı olmak için başlı başına bir sebeptir. Kendinizi kötü hissediyorsanız sosyal medyanın ışıltılı dünyası bu durumdan anlık olarak uzaklaşmanızı sağlar.


Sosyal medya bağımlılığın en kötü sonucu boşa vakit harcamak değildir. Daha olumsuz sonuçlara yol açabileceği ihtimali yüksektir.

Örneğin bağımlılık sebebi ile araç kullanırken telefon kullanımı sonucu olarak kazaların artması.

Fotograf çekinmek için tehlikeli yerlere çıkan bireylerin kaza sonucu ölümü ya da yaralanması.

Ve anksiyete depresyonu arttırarak intihar oranını yükseltmesi. Düşündüğümüzde ilerleyen aşamalarda böyle sonuçlarla karşılaşmak olası.


Ekstra olarak yeme-içme davranışının bozulması ,uyku problemlerinin yaşanması da sosyal medya bağımlılığının bir sonucudur.

İnsan ilişkilerinde bozulmaya yol açmaktadır. Sosyal medya kullanımının artmasıyla boşanmalarda da artış göstermiştir.

Sosyal medyayı fazlaca kullanan bir insan kendini fazlasıyla tükenmiş hissedebilir.


Bu sonuçlar göz önüne alındığında amacımız sosyal medya kullanımını tamamen ortadan kaldırmak değil , bağımlılıktan kurtulmak için adımlar atmak olmalıdır.


Dopamin isteğimizi daha yararlı aktivitelere yönlendirmek bir başlangıç olacaktır.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.


Sevgiyle kalın.

Uzm.Psk.Berfin Sönmez





alinti

Cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Hocam benim Yaşadığım şehirde aktivite yok ki Ayrıca benim çevrem yok cevap verdiğiniz için teşekkür ederim

uzmpskberfinkubrasonmez

Anlıyorum aktiviteler için imanın kısıtlı olduğu bir yerdesiniz sanırım. Aslında dopamini elde edebileceğimiz bir sürü yol var. Kendinize yeni hobiler keşfedebilirsiniz. En azından deneyebilirsiniz belki çok seveceğiniz bir şey bulabilirsiniz. Evden çıkarak ya da grupla yapılmasına gerek olmayan hobiler bulabilirsiniz. Örneğin; boyama yapmak, lego yapmak, meditasyon yapmak, bir bitki yetiştirmek, evcil hayvan sahiplenmek, kendinize güzel yemekler pişirmek, yeni tarifler denemek, düzenli ve kaliteli bir uyku, protein tüketmek, güzel bir kahvaltı ile güne başlamak, egzersiz yapmak… Rica ederim. Ben teşekkür ederim.

Gizli Kullanıcı

İmanın kısıtlı olduğu yer derken ne demek istediniz ben büyük bir şehirde yaşamıyorum bu arada benim yaşadığım şehirde psikolog yok bunu da söylemiş olayım dedim :)

uzmpskberfinkubrasonmez

Kusura bakmayın, yazım hatası olmuş imkan olacaktı. Örneklerde belirttiğim gibi , dopamin salınımını arttıracak aktiviteler yalnız ve ev içerisinde de olabilir. Bunları araştırarak kendinize en uygun ortam ve şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak internet üzerinden terapi seansları gerçekleşmektedir. Sevgiler.

Gizli Kullanıcı

Sorun değil

Cevaplanmış benzer sorular