Psikoloji

Stres Yönetimi nasıl yapılır?

Gizli Kullanıcı18 Ağustos 2024 19:50

Zor anlarda sureci yonetemiyorum inanılmaz panik oluyorum.Sanki dunyanin sonu gelmis gibi hissediyorum. Her şeyi elime yuzume bulastiriyorum artık bedenim bu strese dayanmiyor, bu durum iliskilerime de yansiyor ne yapmaliyim? Bir de biri minik bir şaka yaptiginda atıyorum bir anda karsima çıkıp böö dediginde yerimden firliyorum odum kopuyor. Uc bes dakika kendime gelemiyorum. Ama gerçekten tehlikeli bir durum olduğunda kavga anında bogazima bicak cekseler sakin kalıyorum.Kendimi cozemiyorum.

Bu soru 21 Ağustos 2024 19:14 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Öncelikle stresinizin ortaya çıkmasında etkili pek çok faktör olabilir. Geçmiş deneyimleriniz ve genetik faktörler kaygı düzeyiniz ile doğrudan ilişkili olabilmektedir. Bunların yanı sıra kendinize karşı duyduğunuz güven günlük yaşantınızdaki insan ilişkilerinizle de doğrudan ilişkilidir.

Öncelikle olumsuz düşüncelerinizi değerlendirmeniz gerekmektedir.

Yoğun stres ve panik yaşadığınız anlarda , o anki hislerinizi ve sizi olumsuz etkileyen diğer faktörleri düşünün ve bunları yazın. Bu düşüncelerinizin gerçeklik düzeylerini sorgulayınız. Yazılı olarak düşüncelerinizi değerlendirmek, somut olarak gözlem yapmanızı ve olayları daha gerçekçi değerlendirmenize yardımcı olur.

İkinci adımınız, yazmış olduğunuz olumsuz düşüncelerinizi olumlu ve gerçekçi düşünceler ile değiştirmeye çalışmak olmalıdır. Örneğin; ''Kritik anlarda çok panik olduğum için dünyanın sonu gelmiş gibi düşünüyorum, süreci yönetemiyorum.'' yerine ''Kritik anlarda panikliyorum ancak bu süreci zaman içerisinde yönetmeyi öğreneceğim.'' düşüncesini hayatınıza entegre etmelisiniz.

Üçüncü olarak maruz bırakma tekniğini kullanmalısınız.

Maruz bırakma; stresinizi ve korkunuzu tetikleyen durumlara kendinizi yavaş yavaş maruz bırakmanızdır. Unutmayınız ki, korkularımız ile yüzleşmeden onlardan kurtulamayız. Yüzleşmediğimiz takdirde onlardan yalnızca kaçmış oluruz.

Kaygınızın tetiklendiği alanları tespit edin. Hangi durumlarda stres seviyeniz yükseliyor?

Bu durumlarda verdiğiniz cevapları düşünün ve bu durumları tekrar yaşamanız halinde size zaman kazandıracak alternatif cevaplar belirleyin.

Ancak stresinizle baş edebilmenizin temelinde stres etkenlerinizin neler olduğunu bulabilmek önemlidir. Bu nedenle duygu durumunuzu değerlendirmek üzere bir defter edinerek kaygınızı tetikleyen unsurları not etmeli ve bunları değerlendirmelisiniz.

Nefes egzersizleri, düzenli yürüyüşler stres seviyenizin azalmasında etkili aktivitelerdir. Özellikle sizi korkuttukları anlarda ciddi şekilde paniklediğinizi belirtmişsiniz.

Bu gibi anlarda 4-7-8 nefes egzersizini uygulayabilirsiniz.

4 saniye nefes alın.

7 saniye nefes tutun.

8 saniyede nefesinizi yavaşça verin.

Bu döngüyü 5 defa uygulamak stres seviyenizin azalmasına yardımcı olacaktır.

Son olarak,

Tehlike içeren anlarda sakin kalmanız, bedeninizin vermiş olduğu bir donma tepkisidir. Aslında bu gibi anlarda kaygı ve stres düzeyiniz o kadar yükselir ki bedeniniz bu duruma donarak tepki verebilir.

Elbette bu süreçte bir uzman desteği almak süreci en sağlıklı şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın

Cevaplanmış benzer sorular