• Anasayfa
  • Sorular
  • Strese bağlı psikolojik yeme ve alışveriş bağlılığından nasıl kurtulurum
Psikoloji

Strese bağlı psikolojik yeme ve alışveriş bağlılığından nasıl kurtulurum

sakura17 Eylül 2024 12:39

Şuan evlilik arifesindeyim çok stresliyim bu dönemde iş değiştirmek zorunda kaldım ve hepsi üst üse geldi, hayatımın en kilolu zamanını yaşıyorum, strese bağlı açlık olmasada yeme ihtiyacı duyduğumu fark ettim ve stres anlarımda alışveriş yapma isteğim artıyor..yedikten ve aldıktan sonra pişman oluyorum çünkü abartıyorum farkındayım.baş etmem ve engel olmam gerek.fiziksel ve ruhsal iyi hissettirmiyor sonrasında kilo ve fazla eşyanın da stresine giriyorum kısır döngü

Bu soru 18 Eylül 2024 10:00 tarihinde Uzman Psikolog Berfin Kübra Sönmez tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selamlar sevgili danışan , evlilik telaşınında getirdiği kaygıyla aslında var olan ancak bastırdığınız dürtüler meydana çıkmış olabilir. Hem evlilik hemde yaşadığınız bu süreçlerin zorlayıcı olduğunu anlayabiliyorum. Ancak kendinizi yalnız ve kötü hissetmeyin çoğu insan benzer süreçlerden geçmektedir.


Alışveriş bağımlılığı için kendimize şu soruları sorarak daha iyi anlam verebiliriz:

  • Alışveriş ve harcama ile ilgili aşırı meşgul hissediyor muyum?
  • Alıveri davranışının aşırı, uygunsuz veya kontrolsüz olduğunu düşündüğüm oldu mu?
  • Alışveriş arzularım, dürtülerim ,fantezilerim ve ya davranışlarım hiç aşırı zaman aldı mı, kendi mi üzgün veya suçlu hissetmeme sebep oldu mu veya hayatımda ciddi sorunlara yol açtı mı?


Kendinize bu soruları sorun ve bağımlılık örüntülerinizi anlamaya çalışın. Kendinizi risk altında hissederseniz bir uzman terapist eşliğinde bu süreci yönetmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Aynı şekilde yeme bağımlılığı da benzerdir. Diğer bağımlılıklarda kişinin hayatından madde çıkarılmaya çalışılır. Ancak yeme ve alışveriş bir ihtiyaçtır bu yüzden hayatımızdan çıkarılması mümkün değildir. Azaltılması ve normal seviyeye indirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır.


Yüksek sosyal kaygı, duygusal çöküntüler, kaygılarını kontrol etmede güçlük , benlik saygısını yönetmede güçlük ,kişilerarası olumlu olmayan ilişkiler , teknolojik uyarıcı etkiler alışveriş ve yeme konusunda bağımlılık arttırıcı unsurlardır.


Bir tür bağımlılığa sahip olmak, birden fazla bağımlılık bozukluğuna sahip olma oranını büyük ölçüde arttırır.


Çözüm önerisi olarak bağımlılık belirtilerinini zaman içinde izlenmesi ve değerlendirilmesi, ne amaçla yemek yendiği, alışveriş yapıldığının belirlenmesi, sonuçlarının değerledirilmesi kritik öneme sahiptir.Dolasıyla iyileşme sağlayabilmek için sebebinin bulunması başlıca bir kuraldır.


Araştırmalar çeşitli bireysel ve grup terapilerinin yeme ve alıveriş davranış bozukluğu üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.

Güçlü yönlerinizi bulmakla ilgili yaklaşımda bulunmak, çözüm bulmakta daha efektif olabilir.

Çözüm odaklı terapiler destekleyici olabilir.

İçşel ve kişilerarası olgunluğu arttırmanın yanı sıra kaygı ve olumsuz durumları azaltmak, alışveriş ve yeme bağımlılığına aşırı odaklanmanın önüne geçebilir. Sosyal ve kişisel hedefler arasında sağlıklı bir denge kurulmasına yardımcı olabilir.


Alışveriş ve yeme bağımlılığını azalatmanın çözüm önerileri arasında öz-şefkat olarak adlandırılan kendimize iyi davranmak olarak tabir edebileceğimiz davranışın önemi yadsınamaz.

Dolayısıyla yeme ve alışveriş bağımlılığını çözmek ya da önüne geçmek içim öz-şefkat geliştirme çalışmaları yapılmalıdır. Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Sevgiyle kalın.


Uzm.Psk.Berfin Sönmez

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Psikolojik destek almaktan neden korkuyorum?

Şuan o kadar üzgün ve o kadar kızgınım ki kendime. .. Psikiyatriye bir türlü gidemiyorum. Ne zaman randevu alsam son gün hep bir vazgeçiş oluyor. İçimi korku, tedirginlik, endişe sarıyor. Gitsem bile kapıdan içeri giremiyorum kalbim çok hızlı atıyor , ağlamaya başlıyorum, sonra giremediğim için kendime kızıp kriz geçiriyorum . Sadece bir kere gidebildim o da kardeşimin zoruyla. Neden böyle oluyor anlamıyorum. Kendimi sakinleştiremiyorum. Psikolojik destek almaktan neden bu kadar çok korkuyorum? Belki de kendime zaman tanımam gerekiyor ama sorunlar hep aynı ve benim bunları aşmam gerekiyor Şuana kadar burada sorduğum tüm soruları cevaplandırdınız teşekkür ederim. Fakat cevapların hiçbiri beni tatmin etmiyor. Benim konuşmaya ihtiyacım var ama konuşqmıyorum işte. Pdikoloğa gitsemde eminim ki aynı şeyi yaşarım. Psikoloğa hiç gitmedim. Bana hep psikiyatriye git dediler. Herkes bu konuda baskı yaptı bana özellikle de ailem. Bir gün yine bana psikiyatriye git demişlerdi. Bende neden gitmediğimi söyledim, orqya gidince ne anlatıcağımı bilmiyorum dedim bana tüm olumsuz özelliklerimi saymaya başladılar, halbuki benim bahsetmek istediğim sıkıntılarımı rahat bir şekilde anlatamamamdı. Öyle üst üste tüm olumsuz özelliklerimi sıralayınca çok zoruma gitti Böyle işte konuşmaya ihtiyacım var ama konuşamıyorum . Sizce ne yapmalıyım? Bu platform olmasa ne yapardım hiç bilmiyorum. .. İyi ki varsınız

Psikoloji

Hissizilikten nasıl kurtulurum?

Merhaba, toksik bi ilişki yaşadım 4 ay sürdü, sonra tekrar barıştık vs derken saçma şeyler oluştu. En son 2 ay önce hatta yaklaşık 3 ay olacak açıkcası hayatımda olmaması beni mutlu ediyor. İlişki de kendimi yetersiz, mutsuz hissediyordum ve bunu özgüvenli birisi olduğum halde hissediyordum. Ama o bi şekilde az da olsa bunu aşıyordu kırmak için mi yani nasıl desem garipti. Ama onu da anlıyorum bazen hayatta çok zorluklar gördü onun içini gördüğümü hissediyordum bazen belli etmemeye çalışsa bile üzüntüsünü anlıyordum. Ben böyleyim ne yapayım biri benim kalbimi de kırsa üzse de empati yaparım elimde değil yani anlamaya çalışıyorum. Ama anladım ki benim anlamaya çalışma çabam karşı tarafta cep kısmına gitmeme sebep olmuş maalesef ki. Bunlar beni büyüttü ama en kötüsü zamanın da acımı içime atıp üzülme meye çalıştıgım için hissizleştim. Üzülemiyorum üzülmeyi geç umrumda olmuyor kafaya takmıyorum en mutlu olduğum şey spor yapmak o kadar iyi geliyor ki bana anlatamam ilk defa bir şeyi yaparken mutlu oluyorum ya var mı ötesi:) uzatmış gibi oldum ama asıl konuya gelecek olursam. Hissizlik duygusundan nasıl kurtulurum? Hayatıma bi erkek gireceği zaman istemiyorum bu bir süreç mi yani. Ama diğer yandan kendime odaklanmak istiyorum egitimime kendimi geliştirmeye. Ve utanarak söylüyorum ki bu aralar bir şey fark ettim acaba biriyle konuşursam yeniden eski sevgilim bunu görünce ne tepki verir diye düşünüyorum . Bu düşünce gerçekten elimde değil bunu düşündüğüm için utanıyorum da. Sizce bu düşünce neden oluyor?Şimdiden teşekkür ederim🙏🏻