İletişim

Sunum yapma takıntısı nasıl geçer?

liay927 Aralık 2024 19:03

Lütfen yardım edin, haftaya sunum yapıcam konuşurken ağzımda sürekli tükürükler biriksin de sesli yutkunayım falan istemiyorum

bi de yanımda birkaç kişi olucak nasıl geçecek bu takıntı, düşünce, his. ya baktım YouTube'dan falan insanlar aklıma gelmeyince bitti falan diyorlar nasıl öyle olacak aklıma gelmiyecek ve hep bu sürecek, napacağım ? Lise ikideyim geçen seneden beri var lüfen yardım edin arkadaşım yok biri benle serviste sınıfta konuşmaya kalksa önce ağzımdaki tükürük gitmesi için sesli yutkunmam lazım gelir, nasıl geçecek bu. Lütfen yardım edin.

Bu soru 28 Aralık 2024 12:41 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,

Öncelikle kendinizi dürüstlükle ifade ederek yaşadığınız durumla ilgili çözüm arayışına girdiğiniz için sizi tebrik ediyorum.

Sunum yaptığınızda veya biriyle konuşurken ağızınızda tükürük birikmesi, yutkunma ihtiyacı hissetmeniz bu sırada yaşadığınız kaygının bedensel belirtisi gibi görünüyor.

Kaygınızı hafifletmek, etkili sunum yapabilmek, insanlarla konuşurken daha rahat hissedebilmek adına neler yapabilirsiniz birlikte bakalım. Yaşadığınız tükürük sorununun kaygı sebepli olduğunu düşündüğüm için kaygınızı hafifletmeye yönelik önerilerim olacak.

İlk olarak yapacağınız sunum ile ilgili konuşalım.

Sunumdan önce nefes egzersizi yapabilirsiniz hızlı nefes alıp yavaşça verin ve rahatlamaya çalışın.

Sunum öncesi heyecanlanan, kaygılanan ve yer yer bedensel belirtiler yaşayanın yalnızca siz olmadığınızı bilmenizi isterim. Topluluk önünde konuşmak, sunum yapmak başlı başına bir hazırlık gerektirir ve belirli bir seviyeye kadar kaygı sunumdaki performans için gereklidir. Burada kaygınızı kontrol edebilmek, ya ağzımda tükürük birikirse ya hata yaparsam gibi düşünceleri dinlememek önem arz etmektedir.

İkinci olarak sunum yapacağınız yerleri tekrar yapmanın size faydası olacaktır. Ya ailenizden güvendiğiniz kişilere ya da ayna karşısına geçip kendi kendinize sunumda sizin sunmakla görevli olduğunuz yerleri olabildiğince tekrar yapabilirsiniz.

Sunum yaptığınız sınıfta kimsenin sizden bir farkı olmadığını unutmayın bu sebeple kimse sizi kötü niyetle dinlemeye gelmiyor. Bu noktada sunum anında gerilirseniz size pozitif bakan birine odaklanıp sunumunuza devam edebilirsiniz.

Ve ne kadar mükemmel, kusursuz olmaya çalışırsanız çalışın hata yapabilirsiniz belki yine tükürük de birikebilir ağzınızda ve bu gayet insani bir durum.

İkinci olarak arkadaş ilişkilerinizi konuşalım.

Biriyle konuşmadan önce kaygı hissettiğinizi buna bağlı olarak da yine ağzınızdan tükürük biriktiğini anlıyorum.

İnsanlarla iletişim kurarken kendinizden çok çevreye odaklanmaya çalışın. Biri size bir şey soruyor veya iletişim kurmaya çalışıyorsa söylediği şeyi düşünün. 'Şimdi ağzımda tükürük birikecek yerine bana ne anlatmak istiyor.' bakış açısı daha işlevsel olabilir.

Kendinize hoşgörülü olun. Yutkunsanız da durumu demoralize etmeyin.

Ve yine bir yakınınız ile konuşmayla ilgili yüzleşmeler, tekrarlar yapabilirsiniz.

Tüm önerilerime rağmen yaşadığınız sorunun hayatınızın birçok alanını olumsuz etkilemeye devam ettiği takdirde bir uzmandan destek almayı ihmal etmeyiniz.

Umarım cevabım faydalı olmuştur.

Değerlendirilmesini istediklerinizi veya aklınıza takılanları yeni bir soru ile sorabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psk. Fatma Gizem Bitgen


alinti

Teşekkürler İyi hissettirdi🙂