Psikoloji

Sürekli her şeyi kötüye yormak

Gizli Kullanıcı5 Ağustos 2024 16:14

İlişkimdede hayatımdada olan her şeyi sürekli kötüye yoruyorum ve bu durum beni sürekli düşünen ve stres depresyon halinde biri yapıyor örnek verecek olursam en cok ilişkimde oluyor mesela erkek arkadaşım geç yazsa işi var telefonu alamıyor bunu biliyorum böyle düşünmek yerine sürekli kesin bilerek bakmıyor kesin geziyor vb düşünceler gerçekleşiyor ve kendimi bu kötü düşüncelerden bir türlü alı koyamıyorum bazen iyisini düşünmeyi deniyorum düşünüyorum ama uzun sürmüyor kötü düşünceler yine kafama takılı kalıyor nedense bir türlü pozitif olamıyorum nasıl düzeleceğim bilmiyorum

Bu soru 6 Ağustos 2024 06:12 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar, sürekli kötü bir şey olacağı düşüncesiyle tetikte olduğunuzu anlayabiliyorum. Bu düşünceler oldukça rahatsız ederken aynı zamanda sizi herhangi bir konuda koruyamazlar. Sürekli olumsuz düşüncelerle uğraşan kişilerin en büyük yanılgısı böyle düşünüldüğünde olabilecek her tehlikeden kendilerini koruyabildiklerini sanmalarıdır. En kötü senaryoyu düşünürsem başıma geldiğinde rahatlarım düşüncesiyle gerçekten de “en kötü senaryoyu” zihinlerinde canlandırırlar, bu var olan kaygı seviyesini ciddi oranda arttırır. Peki böyle düşünmeyi nasıl durdurabilirsiniz ?

Size oldukça etkili, tedavilerde kullandığımız BDT yönteminden bahsetmek istiyorum.

Olayımız: Erkek arkadaşınızın geç cevap vermesi

Aklınıza gelen olumsuz otomatik düşünceler: bilerek bakmıyor, kesin şu an geziyor.

Bu düşünceler sonucunda duygularınız: yok sayılma, mutsuzluk, öfke

Bu duygular sonrası davranışlarınız: erkek arkadaşınızla kavga etmek, geç yazma nedenini öğrenseniz dahi ona inanmamak, ya da hiçbir şey söylemeyip içinize atmak ve bir sonraki tartışmayı beklemek.

Böyle hissetmekten böyle davranmaktan hoşnutsuzsanız bunu nasıl değiştirebilirsiniz: başka türlü düşünmek mümkün, alternatif düşünce üretin, düşünceleriniz değiştiğinde davranışlarınızın değiştiğini göreceksiniz.

Olayımız: Erkek arkadaşınızın geç cevap vermesi.

Aklınıza gelen olumsuz otomatik düşünceler yerine alternatif düşünce üretebilme: Şu an telefonuma dönemeyecek durumda olabilir, her zaman ulaşılabilir olamayız, şu an sinirlenmem bana daha hızlı dönmesini sağlamayacak, ben de bazen geç cevap verebilirim.

Bu düşünceler sonucunda duygularınız: rahatlama, nötrlenme, güven

Bu duygular sonrası davranışlarınız: partnerinizden neden geç cevap verdiğine dair dönüş almanız, geç cevap verilmesine dair varsa rahatsızlığınızı dile getirmeniz, tartışmamak veya içe atmamak.

Düşüncelerinizde mutlaka alternatif düşünce üretin, bir pasta düşünün, erkek arkadaşınız cevap vermediğinde %100 bilerek bakmıyor olarak düşünüyorsunuz, bu pastanın tamamını kapsıyor.

pastayı dilimlere ayırdığınızda %30 müsait olmadığını %15 şarjı olmadığını %15 telefonunun yanında olmadığını düşünebilirsiniz, Tüm düşüncelerinizde bu pasta dilimi yöntemini kullanın, başka türlü düşünmek mümkünse tek bir düşünce mantıklı değildir.

iyi günler dilerim.

Cevaplanmış benzer sorular