Aile

Tahammülsüzlük sorunu nasıl geçer

Gizli Kullanıcı18 Mayıs 2024 16:09

Bi süredir nişanlım olan ahmet bey ile çok şekilde tartışma sorun mahkeme karakol olaylar yaşadık ve bu olayların köküne inince alkol olduğunu kabul etti ve şu an bi psikolojik rehabilitasyon hastanesinde hem alkol hem de psikolojik destek görecek beni çok sevdiğini ve bunun için düzelmek istediğini söyledi. Ben kendime gelince onun en ufak davranışına ve tepkisine tahammül edemediğimi anladım bu sorunu çözmek istiyorum. Neler yapabilir?

Bu soru 19 Mayıs 2024 11:00 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, yaşanan sorun ne kadar büyük olursa olsun çözüm odaklı yaklaşmanın etkisi büyüktür.

Burada öfke kontrolünün ve tahammülsüzlüğün arkasındaki nedenleri doğru okumak çok önemli. Bazı bağımlılık türleriyle çalışırken gözlemlediğim ortak noktalardan birini paylaşmak istiyorum. Bir bağımlılığın etkisi altına giren kişinin kendi geçmiş öyküsüne odaklanılmadığı ve genelleme içine alındığı için denemeler işe yaramamış.

Ne zamanki partnerinizin ve sizin davranışlarınızın arkasındaki karakteristik ve travmatik sebepler doğru anlaşılırsa, o zaman çift olarak da birey olarak da sağlam bir sürece girebilirsiniz.

Nişanlınızın tepkisi tam olarak neye ya da kime? Bazı terapilerimde görüyorum ki danışanım kendisine bile bazı kırgınlıklarını itiraf edememiş. Birlikte bunları açığa çıkarırken dikkat ettiğimiz hususları size de önerebilirim, umarım faydası olur.

Hayatında en çok hangi konuda kayıp ya da ihanet yaşamaktan korkuyor? Bunu fark ettiğinde o kişi veya duruma tutunduğu en zayıf yerini tespit etmeliyiz. Bu durumun karşısında eski haliyle değil şimdiki ve daha güçlü hali ile bulunduğunu ona telkin etmeliyiz.

Terapi sürecinde ona vereceğiniz en önemli desteklerden biri, ona geçmişteki olumsuz davranışlarını tekrar edeceği konusunda güvensiz bir tavır içinde olmamaktır. Çocuklar da yetişkinler de kendilerini kınayan ya da değişeceğine güvenmeyen kişilerin yanında baskı altında hissederler.

Bir duygu yansıtması olarak; karşı tarafın taşıdığı kaygıyı emerler. Böylece onlar da iyileşmeye odaklanmaz ve kaygılı- stresli duygudurum içinde kalırlar.

Birbirinizi kazanmak, ilişkinize sahip çıkmak adına attığınız çözüm odaklı adım harika. Sıradaki pozitif yaklaşım ise istikrarla bunu devam ettirmek. Bunları yaparken ise ilişkinize dair çevreden gelecek olumsuz söz, davranış gibi etkilerden de kendinizi sakınmanız gerekir. Pansuman sürecindeki yara daha çok enfeksiyon kapabilir. Terapi sürecinizi ilerletmeden lütfen başkalarının olumsuz eleştirilerine maruz kalmamaya dikkat ediniz.

Huzur ve sevgi dolu beraberlik diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle…