• Anasayfa
  • Sorular
  • Takıntılarım var ve geçmişe çok odaklıyım ne yapmam gerek?
Psikoloji

Takıntılarım var ve geçmişe çok odaklıyım ne yapmam gerek?

Gizli Kullanıcı9 Temmuz 2024 15:02

Ufak tefek gibi görünse de günlük yaşantımı olumsuz etkileyen takıntılarım var. Bir şeye belli sayıda dokunmak, bir şeyleri sürekli saymak, başka insanlara dokunduğumda dezenfektan ya da kolonya ile arınmak, gece uyumadan önce sırasıyla gerçekleştirdiğim rutinlerim gibi. Geçmişi aşırı takıyorum ve geçmiş yüzünden takıntılarım olduğunu düşünüyorum. (Eğer yapmazsam her şey kötü olacak.) Vazgeçmeye çalışsam da başaramadım. Yaşamaktan artık keyif alamıyorum. Bunun için ne yapmam gerekiyor?

Bu soru 9 Temmuz 2024 19:50 tarihinde Uzman Klinik Psikolog Melis Şeker tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan,


Obsesyonlar, kişiyi rahatsız eden, tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler, duygu veya dürtülerdir. Kişi çoğunlukla obsesyonunun mantıksız olduğunu düşünür ancak yine de zihninden atmakta zorlanır. Çoğunlukla buna kompülsiyon(zorlantı) dediğimiz bazı davranışlar eşlik eder. Kompülsiyonlar , kişinin yaşadığı düşüncelerinden kaynaklanan sıkıntıyı gidermek için ona istinaden yaptığı veya yapmak zorunda hissettiği tekrarlayan davranışlar veya düşünceleredir. Kişi düşüncelerinin karşılığında planladığı eylemi yapmazsa daha kötü hisseder, yaparsa da suçluluk duygusuna kapılır. Aslında kendini çıkmaz bir döngü içerisinde bulabilir. Kişi düşüncelerin gelmesini kontrol etmeye odaklandığında ve bunu başaramadığını gördüğünde kendisini çaresiz hisseder. Öncelikli amaç bu düşüncelere karşı savaşıp karşı durmak değil, düşünceleri kabul etmektir. Bu düşüncenin temeli ne? Bana bu düşünceyi oluşturan ne? Gibi sorularla durumun temelini tespit etmek gerekebilir. Yaşadığımız durumu kabullenip anlamlandırmaya çalışınca yaşanılan döngüden çıkabilmenin temeli atılmış olur.


Düşüncelerden kaçmaya çalıştıkça bu düşünceler daha da artmakta ve böylelikle kısır bir döngüyü yine tetiklemektedir. Davranış tedavilerinde amaç kişiyi kaygı veren ve kaygı oluşturduğu için kaçma ve kaçınma davranışlarına neden olan düşüncelerle karşı karşıya getirmek ve bu karşılaştırmanın oluşturduğu kaygıyı azaltmak için devreye giren tekrarlayıcı davranışları engellemektir.

Etkili yollardan biri düşünceleri anlamlandırmak demiştik ve beraberinde karşıt düşünceleri bulmak, bu düşünceyi kanıtlayan ne türünde analizler yapmak süreçte yol gösterici olacaktır.



Düşünce veya davranışlar kişinin yaşam kalitesini bozuyorsa, yaptığı işlerde ki performansı olumsuz etkileniyorsa, kişiler arası ilişkileri ve sosyal liği olumsuz etkileniyorsa progosyonel destek alması önerilir…


Sağlıklı günler dilerim…

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Çok Değişkenim Kişiliğimi Anlayamıyorum

şimdi şu şekilde ben 17 yaşındayım 18 yaşıma girmeye bir ayım var bu aralar kişiliğim çok çabuk değişmekte ve sosyal siyasal dini olarak sürekli fikirlerim değişmekte aynı zamanda duygularımı çok zirvede yaşıyorum öfkelendiğim zaman sinir krizleri geçiyorum mutlu olduğum zaman havalara giriyorum üzüldüğüm zaman depresyona giriyorum her şey zirvede yaşıyorum ben bunları yaşarken de bazen kendimi bile anlayamıyorum çevremdeki insanların beni anlamasını beklemiyorum çünkü onlar benim sorunlarımla uğraşması gereken insanlardı birine çok çabuk bağlanıp çok çabuk soğuyabiliyorum en kötü özelliğini görüp hemen ondan uzaklaşabiliyorum hani bunu kendinde fark etmek beni gerçekten üzüyor çünkü böyle bir kişiliğin yok bazen oluyordu ve ben bunu yeni gelişiyordum ve ergenlik çağındaydım bunu ona bağlıyordum ama bu aralar daha sıkılaştı 2 günde bir siyasi görüşün çok çabuk değişebiliyor yani Türkiye gibi bir yerde bu çok normal ama yani bu kadar hızlı değişmesi bence normal değil o yüzden kendimi tanımak istiyorum kişiliğim nedir kişilik olarak böyle bir insan mıyım onu anlayamıyorum bunu durumda sürekli aile içerisinde tartışmalar yaşıyorum aynı zamanda arkadaş ortamında çok fazla değişiklik yapıyorum her yıl arkadaşlarımı değiştiriyorum yani sevmediğimden değil ufak bir kötü davranışlarını gördün de hemen uzaklaşıyorum onlardan ve arkadaşlığımı bozuyorum yani bu benim için iyi değil çünkü ben böyle bir arkadaş olmak istemiyorum kendimi arkadaşımın yerine koyduğum zaman ben iyi bir insan değilim bir insan olmam lazım benim