Psikoloji

Takıntılarımı Nasıl Yenerim?

Gizli Kullanıcı27 Haziran 2024 22:41

Şöyle ki benim bazı saçma takıntılarım var bunları tek tek yazıyım ve bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum . Mesela lacivert renkli bir şey giymeden dışarı çıkamıyorum çıkarsam başıma kötü şeyler gelecek yada ailemden birine bişey olucak . Bir diğeri saat akşam 8.30 ile 9.00 arası duş almam yada banyo yapmam gerekiyor öbür türlü pis kalırım temizlenemem. Bir diğeri son rakamı tek sayılı herhangibir saatte uyanamam günüm kötü geçer . Her güne özel bir saç yapmam gerek yani her pazartesi alttan topuz her salı salık her çarşamba atkuyruğu gibi . Eğer tek alarmda uyanmazsam o gün kesin yaralanırım bişey olur . Bir de çoraplarımla tişörtüm aynı renk olmalı. Son olarak da her güne özel bir programım var eğer ben bu programa uyumazsam hayatım boyunca tembel teneke olarak kalırım. Aynı şey herhangi bir dersten düşük alınca da geçerli ve eğer düşük alırsam kendimi cezalandırıyorum ve kalıcı izler kalıyor. Sizce bunun nedeni ne olabilir ve nasıl kurtulabilirim . Sorumu cevapladığınız için teşekkürler .

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, 


Söz ettiğiniz takıntılarınızın bir diğer tanımı tekrarlayıcı davranışlardır. Bu davranışlar tek başına oluşmazlar çoğu zaman onlara eşlik eden tekrarlayıcı düşünceler vardır. Takıntılarınızı yani tekrarlayıcı davranışlarınızı tetikleyen otomatik düşünceleriniz neler bunlara odaklanabilirsiniz. 


Bu aşamada duygu-düşünce-davranış döngüsünü tanımlayalım. Bu üç kavram birbiriyle etkileşim halindedir. Duygularınız düşüncelerinizi oluştururken, düşünceleriniz davranışlarınızı ortaya çıkartır. Düşünceleriniz değişirse davranışlarınızda değişmeye başlar. 


Düşünceleriniz üzerinde çalışabilirsiniz.


Örneğin, lacivert renkli bir şey giyinmezseniz ne olur? 


•Düşünce: 

Başıma kötü şeyler gelebilir. 

Aileme kötü bir şey olabilir.


•Davranış: 

Lacivert renkli kıyafetler giyinmek. 


-Lacivert renkli bir şey giyinmediğinizde başınıza kötü bir şey geleceğini veya ailenize kötü bir şey olacağını düşündüren kanıtlarınız var mı? Varsa eğer not edebilirsiniz. Not etmemiz düşünceleriniz somut bir şekilde görmenizi ve gerçekçiliğini sorgulamanıza yardımcı olabilir. 


Örneğin, programa uymazsanız ne olur? 


•Düşünce: 

Hayatım boyunca tembel teneke olarak kalırım. 


•Davranış: 

Her güne özel o programa uymak.


-Her güne özel olan o programlara uymak size ne kadar çok zaman kaybettiriyor? Vakit kaybediyor olmanız haricinde başka hangi durumları etkiliyor, kaybettiriyor? Not ederek somut bir şekilde görmeniz tekrarlayıcı davranışlarınızın sizden neleri götürdüğünü, olumsuz yönlerini fark edebilirsiniz. 


Düşünceleriniz üzerine çalışırken çözebileceğiniz, farkındalıklar oluşturabileceğiniz en kolay maddeden başlayarak çözmenize size moral verecek, motivasyonunuzu yükseltecektir. 


Son olarak takıntılarınızla kendiniz başa çıkarak çözmeye çalışmanız biraz zorlayıcı olabilir. Yapılan son araştırmalara göre 100 kişiden en az 2-3 kişinin takıntıları bir diğer tanımlamayla tekrarlayıcı davranış ve düşüncelere sahip olduğu görülmektedir. Bu süreç ile başa çıkmanın sağlıklı yolu psikoloğa gitmek olabilir. Takıntılarınızla başa çıkmakta zorlanıyorsanız düşünce davranış çalışan, Bilişsel Davranışçı Terapi ekolünü benimseyen bir psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz. 


Sevgiler. 


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular