Takıntıyı nasıl bırakabilirim?
Herşeyi takıyorum kafamda kalıyor gitmiyor kafamda çözüme ulaştırmaya çalışıyorum en ufak şeyi takıyorum ne yapmam gerekiyor böyle şarkıları bile takıyorum kafamda kalıyor kafamda durmadan dönüyor aynı şeyde kalıyorum başka şeyler yapmayı denedim ama yine aynı unutamıyorum takıntı var bir şarkı çalıyor aklımda kalıyor şarkı insanların sözlerini olmuş bitmiş şeyleri unutamıyorum takıyorum kafama kafamda kalıyor aynı şeylere odaklanıyorum ne yapmam gerekiyor?
Bu soru 23 Şubat 2025 20:03 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle duygu ve düşüncelerinizi burada paylaşma cesareti gösterdiğiniz için size teşekkür etmek isterim. Zaman zaman zihnimiz, devamlı olarak aynı düşüncelere takılıp kalabilir ve bu durum yorucu ve de rahatsız edici olabilir. Burada şunu hatırlatmalıyım ki, bu durum yalnızca sizin başınıza gelmiyor ve üstesinden gelmeniz elbette ki mümkündür :)
Öncelikle, bu tür düşüncelerin sık sık tekrarlanmasının aslında birçok insanın karşılaştığı bir durum olduğunu bilmelisiniz. Zihnimiz bazen, bir şeyleri anlamlandırmaya çalışırken veya bir problemi çözmeye uğraşırken aynı düşüncelerde takılı kalabilir. Bu aslında, beynimizin çözüm bulmaya yönelik doğal bir tepkisidir.
Öncelikle size tavsiyem, bir düşünce günlüğü tutmanızdır. Bu günlüğe, sizi rahatsız eden düşünceleri yazabilir ve onları daha nesnel bir şekilde değerlendirmeye çalışabilirsiniz.
Örneğin;
Bu düşünceye takılı kalmanızın nedenini sorgulayın.
O an zihninizden geçen olumsuz düşünceyi bir cümle olarak kağıda yazın.
Bu düşünce üzerine bu kadar kafa yoruyor olmanızın sebebi nedir?
Bu düşüncenizin gerçek olma ihtimali nedir? Buna dair bir kanıtınız var mı?
Hayatınızda her şeyin siyah ya da beyaz olmasını istiyor olabilir misiniz? Belki de hayatınızda bazı şeylerin hiçbir zaman net bir cevabı olmayacağını ve bu düşüncelerin hayatınızdan ne kadar vakti alıp götürdüğünü kendinize hatırlatmalısınız :)
Düşüncelerinizi yazıya dökmek, onları zihninizde daha az yer kaplayacak şekilde organize etmenizi sağlayacaktır. Böylece belki de bazı konuların en başta düşündüğünüz kadar önemli olmadıklarını fark edebilirsiniz.
Ayrıca, farkındalık pratiği yapmak, düşüncelerinizin üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanızı sağlayabilir. Meditasyon veya nefes egzersizleri gibi teknikler, zihnin farklı düşüncelere dalıp gitmesine izin verir ve anın tadını çıkarmanızı sağlar. Birkaç dakikalık derin nefes almak bile, zihninizdeki gürültüyü biraz olsun hafifletebilir.
Bir diğer etkili yöntem ise, dikkatinizi başka bir aktiviteyle dağıtmak olabilir. Sevdiğin bir hobiye zaman ayırmak, fiziksel aktivitelerde bulunmak ya da bir kitap okumak gibi aktivitelerle zihnini meşgul etmeniz, takıntılı düşüncelerden uzaklaşmanıza yardımcı olabilir. Bu aktiviteler, beynin başka bir şeye yoğunlaşmasını sağlayarak stres seviyenizi düşürebilir.
Başka bir aktiviteyle ilgilenseniz dahi bu düşünceleri aklınızdan atamıyorsanız, düşünce saati uygulamasını deneyebilirsiniz. Düşünce saati uygulaması; takıntılı olduğunuz ve günlük yaşantınızı etkileyen tüm olumsuz düşünceleri, belirlemiş olduğunuz bir saat dilimine kadar ertelemenizdir. Örneğin; ''Saat 8'e kadar tüm olumsuz düşüncelerimi erteliyorum, bu saate kadar hem işlerimi daha verimli halledebilir, hem de akşam bunları düşünmek üzere bolca zaman harcayabilirim.'' cümlesini kendinize kurmak dikkatinizi başka işlere vermenizi kolaylaştırabilir :)
Elbette, düşüncelerinizle barışmaya çalışmanız da önemlidir. Bazen düşüncelerimizin kontrolümüz dışında olduğunu ve her düşüncenin önem taşımadığını kabul etmek, bizi rahatlatabilir. Zihninizin size hizmet ettiğini ama sizin onu yönlendirmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Olumsuz düşüncelerle savaştıkça, daha fazla üstüne gidebilirler. O yüzden onları kabul etmek ve geçici olduklarını bilmek, huzur bulmanıza yardımcı olabilir..
Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz :)
Kendinizden hak ettiğiniz değeri esirgemediğiniz, sorunlarınızla başa çıkabilecek gücü kendi içinizde keşfedebildiğiniz sağlıklı günler dilerim :)
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın