Terapi ile kaygılarıma çözüm bulamaz mıyım?
Merhaba, aile üyelerimden birinin rahatsızlaması sonucu ilerleyen zamanlarda kaybetme korkusuna bağlı anksiyete atakları geçirmeye başladım. Bu ataklarım ailemden uzakta olmam gereken bir dönemde daha da fazlalaştığı için ailemin yanına dönme kararı aldım . Daha sonrasında bir hastanede psikiyatri yönlendirmesi üzerine yaklaşık 4 ay kadar psikolog görüşmem oldu. Psikologum güzel bir ilerleme kaydettiğimi söylüyordu fakat ilerleyen seanslarda beni artık çok ciddiye almadığını seans aralığı içinde odaya başka bireylerin girip çıktıgı için ve hatta bir seansımda beni dinlerken uyuya kaldığını fark ettiğimde seanslarıma son verdim. Bu süreç sonrasında ataklarım ve kaygılarımla biraz daha başa çıkmayı öğrenmiştim ancak son zamanlarda başkalarının yaşadıgı olayları kendi hayatıma fazlasıyla yorduğum için ataklarımın anlık olarak tekrarladıgını fark ederek bir psikiyatri doktoruna başvurdum. İlaç kullanmak istemediğimi ve tekrar psikolog görüşmesi istediğimi söylediğimde kendime eziyet ettiğimi ve yıllarca seanslara gidip gelsemde düzelemeyeceğimi bir anda korkunç bir üslup ile bana açıkladı ve daha fazla benimle uğraşamayacağını söylerek beni bir psikologa yönlendirdi. Ataklarım bazı anlarda beni çıkmaza soksa da bu zamana kadar baş etmeye çalıştım ve bu rahatsızlığımın iyileşip geçecek bir şey olmadığının bilincindeyim . Terapi desteğiyle birlikte nasıl baş etmem gerektiğini öğreneceğimi de biliyorum ancak doktorun bana olan tavrı bu düşüncemi biraz daha kötüleştirip kendimi ileri derecede bir hastaymış gibi hissetmeye başladım. Sizce terapi sıfır etki yaratan bir yöntem midir?
Bu soru 15 Mart 2025 07:16 tarihinde Psikolog Berrak Kibaroğlu tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba Sevgili Danışan,
Sorunuzu içtenlikle paylaştığınız için teşekkür ederim. Yaşadığın bu zorlu süreçte hissettiklerini anlamak için buradayım ve seninle empati kurmaya çalışıyorum. Anksiyete atakları ve kaygılar, gerçekten kişiyi derinden etkileyebilen durumlar. Dolayısıyla senin yaşadıkların ve hissettiklerin, bu anlamda oldukça anlaşılabilir.
Aile üyelerinden birinin sağlık durumu ve onunla ilgili endişelerin, doğal olarak sevdiklerine karşı duyarlılığını artırmış. Aileden uzakta olmak, bu tür duyguları daha da yoğunlaştırabilir. Anksiyetenin, özellikle kaybetme korkusunun, hayatını etkilediği zamanlar olmuş ve bu süreçte destek alma kararı almış olman, kendin için yaptığın harika bir adım. Ancak, terapi sürecindeki deneyimlerinle ilgili hissettiğin hayal kırıklığını da anlıyorum. Psikologunun tutumu ve davranışları, terapi sürecinin verimini olumsuz etkilemiş. Bu tür deneyimler, terapiye olan inancını sarsabilir. Yaşamış olduğun bu deneyim için üzgünlüğümü belirtmek isterim ve karşılaştığın tutumların olmaması gereken yaklaşımlar olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim. Terapilerde ya da tedavi sürecinde, hiç bir şekilde düzelemeyeceksin şeklinde söylemlerin yer almadığını bilmeni isterim.
Öncelikle, terapinin her zaman kesin ve hızlı çözümler sunmadığını, ancak uzun vadede kişiye kendi duygusal ve zihinsel süreçlerini daha iyi yönetebilmesi için araçlar sunduğunu bilmek önemlidir. Terapi süreci, kişinin kendi iç dünyasını keşfetmesine vesile olur ve zamanla farkındalığını artırır. Her kişinin terapiye verdiği yanıt farklıdır, dolayısıyla bazı insanlar için daha uzun sürebilirken, diğerleri için daha hızlı sonuçlar doğurabilir.
Bahsettiğin psikiyatristin yaklaşımı ise ne yazık ki olmaması gereken konuşmalar içeriyor. Sağlık profesyonellerinin her zaman empatik ve destekleyici olması beklenir. Maalesef, bazen bu tür olumsuz etkileşimler yaşanabiliyor. Ancak, bu tek bir deneyimin, tüm sağlık sistemi ya da terapi süreçleri hakkında genel bir yargıya kapılmana neden olmamasını dilerim.
Senin de belirttiğin gibi, terapi senin için faydalı olabilir ve anksiyetenle baş etme yollarını keşfetmen için bir fırsat sunabilir. Yaşadığın zorluklara rağmen, tekrar bir terapist arayışına girmiş olman, kendin için ne kadar güçlü bir adım attığını gösteriyor. Terapi, gerçekten etkili bir yöntem olabilir, çünkü her bireyin hayatındaki zorluklarla sağlıklı yollarla başa çıkması için bir öğrenme sürecidir. Elbette her terapist ve her terapi yöntemi herkes için uygun olmayabilir, bu yüzden kendine en uygun olanı bulmak için arayışa devam etmek önemlidir. Burada önemli olan psikoloğunun senin için kendini rahatlıka açabildiğin ve anlaşıldığını hissettiğin biri olması.
Unutma, senin için en doğru olan desteği bulmak, zaman ve sabır gerektirebilir ama bu yolculukta yalnız değilsin. Her durumda kendine karşı nazik olmanın kıymetini ve kendi ihtiyaçlarını ön planda tutman gerektiğini hatırlatmak isterim.
Dilerim cevabım yardımcı olmuştur,
Çok sevgiler,
Psikolog Berrak Kibaroğlu.