Psikoloji

Terapinin işe yaradığını nasıl anlarım?

Gizli Kullanıcı11 Temmuz 2024 23:20

Merhaba. Yaklaşık 2 aydır terapi alıyorum yüzyüze. Meslek seçimi kararsızlığı+kaygı bozukluğu+anksiyete+yeme bozukluğu.

+okb... daha birçok şey var. Meslek seçimi kararsızlığını terapiyle aştım. Ama kaygı bozukluğu için çok yol katedemedim. Terapi iyi geliyor gibi de ama sanki bir şeyler eksikmiş gibi de geliyor. Terapistim de iyi ama bilmiyorum sanki bir şeyler olmuyor olmayacakmış düzelmeyecekmiş gibi geliyor. Terapiyi bırakasım bile geliyor bazen ama verilen randevulara düzenli gidiyorum. Sanki sorunlarımım üzerine sorun ekleniyor ve ömrüm boyunca terapi alacakmışım gibi hissediyorum. Terapide ödevler veriyor terapistim. Yapınca iyi hissediyorum aslında. Ama bilmiyorum bir şeyler eksik gibi ama o eksikliğin ne olduğunu bulamıyorum? Ne yapmalıyım

Bu soru 13 Temmuz 2024 10:39 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Sevgili danışan,


Yaşam boyu yolcuklara çıkar dururuz. Kariyer yolculuğu, evlilik yolculuğu gibi.. Her birey kariyer yolculuğuna çıksa da hepsinin yolu, yönleri farklıdır. Hepimiz farklı engeller kasisler atlatırız. Benzer yolculuklarda farklı sonuçlar, deneyimler yaşanır. Çünkü yaşam boyunca edindiğimiz deneyimler, çevresel faktörler, içsel ve dışsal etkiler kendimize özgü bir yolculuğa çıkartır. Terapi de tıpkı bunun gibidir. Terapi yolculuğumuz da farklıdır, kendimize has bir yolculuktur. Terapinin süresi, yapısı ve sonuçları, beklentilerimize, deneyimlerimize, çevresel faktörlerimize göre değişim gösterir.


Terapi, yaşadığınız problemleri kısa sürede kesin sonuçlarla ortadan kaldırmayı vaat etmez. Terapi, yaşadığınız problemlerle uzun vadede baş etmeyi öğrenmeyi, baş etme becerileri oluşturmayı, yaşadığınız problemleri minimum düzeyde veya kontrollü bir düzeyde tutabilmenizi, problemin yoğunluğu ne kadar olursa olsun o problemi kabullenip onu o an yaşayıp sonrasında bırakıp günlük yaşantınıza kolaylıkla geri dönebilmeyi hedefler.


Kendi terapi yolculuğunuz size özgü bir süreçtir. Terapiye başlayalı iki ay olmuş ve bu süreçte birçok farkındalık oluşturmuşsunuz ve bu farkındalıkları kabullenme aşamasında olduğunuz, yüzleştiğiniz bir dönemdesiniz. Farkında olmadığınız problemlerinizin, düşüncelerinizin ortaya çıkması sizi korkutmuş ve daha fazlası olabilir mi şeklinde düşünmeye itmiş görünüyor. Bu süreçte birden fazla problemle başa çıkmaya çalışmanız birden fazla farkındalıklar, yüzleşmelere neden olmuş olabilir. Beklenmedik bir şekilde karşılaşmanız sizi korkutmuş olabilir, oldukça anlaşılır bir durum.


Terapi sürecinde anormal olduğunu düşündüğümüz ama aslında farkında olmadığımız o normal süreçler;

-Terapi esnasında yavaş ilerliyormuş gibi hissetmek,

-Terapi esnasında birikmiş, taşıyormuş gibi hissetmek,

-Terapi esnasında hep aynı yerde duruyormuş gibi, hiç ilerlemiyormuş gibi hissetmek,

-Terapi esnasında hiç yapamayacakmış gibi hissetmek,


Terapi esnasın hissettiğiniz bu duygular, düşünceler terapi sürecinde olan, normalleşen durumlardır. Problemlerle başa çıkmak, yüzleşmek oldukça yorucu ve zorlayıcı olduğundan terapi sürecinde olumsuz duygu ve düşüncelerle karşılaşmanız normaldir.


Terapi sürecinden birtakım beklentilerimiz vardır. Bu beklentilerimizin içinde belki de mutluluk, başarmış olma hissi vardır. Ancak terapi mutlu olmayı ya da çok iyi hissetmeyi vaat etmez. Terapi, olumsuz duygularınızla yüzleştiğiniz, tanımladığınız bir süreçtir. Olumsuz duygularınızı düşüncelerinizi çözümlediğinizde, yüzleştiğinizde rahatlayabilir ve bu sebeple iyi hissedebilirsiniz.


Randevularınıza düzenli gidiyor olmanız aslında yapabildiğinizi, başarabildiğinizi gösteren bir etken. Çünkü siz problemlerinizle yüzleşmek ve başa çıkma becerilerinizi oluşturmak için istikrarlı bir şekilde terapiye gidiyorsunuz. Terapiye gitmek sizin için zor geliyor ama bir şekilde cesaretinizi toplayıp randevularınıza düzenli gidiyorsunuz. Terapiden çıktığınızda ve egzersizleri uyguladığınızda kendinizi iyi hissediyorsunuz, rahatlamış hissediyorsunuz. Farkındalığınızı bu yöne çevirebilirsiniz. Terapiye düzenli bir şekilde gitmek bir başarı göstergesidir ve bu başarınızı farkında olup kendinize hak ettiğiniz gibi öz şefkat gösterebilirsiniz.


Sevgili danışan, terapi sürecinizde problemlerle yüzleşmekten korkmayın. Problemlerin varlığı ne kadar sürede çözüleceğini hesaplamayın. Bu sürecin kendisine, size veya çevresel faktörlere göre değişkenlik gösterecektir. Terapi bazen birkaç ay kısa sürer bazen bir yıl gibi uzun süreli olur. Ne kadar süre terapi aldığınızın bir önemi yoktur. Önemli olan bu süreçte edindiğiniz farkındalıklar, düşünceleriniz, duygularınız, başa çıkma becerilerinizdir. Başaramadığınızı düşündüren etkenleri, terapinin size belirsiz hissettirdiği süreçle ilgili terapistinize açık bir şekilde iletebilir, birlikte bu süreci değerlendirebilirsiniz.


Terapistiniz beklentilerinizi karşılamıyorsa bir başka terapist araştırabilirsiniz. Yaşadığınız problemlerinizi çözümleyebilecek birden fazla ekol vardır. Bunlar, bilişsel davranışçı terapi, dinamik/analitik, şema terapi gibi ekoller mevcut. Ekolleri araştırarak sizin uygun ekolü çalışan terapisti seçebilirsiniz.


Terapi sürecinizin verimli geçmesini, farkındalıklarınızla yüzleşebildiklerinizle başa çıkabildiğiniz sağlıklı bir terapi yolcuğu dilerim.


Sevgilerle.


Klinik Psikolog Pınar Özdemir.

Cevaplanmış benzer sorular