Topluluk önünde konuşma ve sosyal anksiyete
Herkesin sürekli beni izlediğini düşünüyorum bu yüzden strese giriyorum. Kendimi yeterince güzel hissetmiyorum özgüvenim çok düşük. Topluluk önünde konuşmak çok utanç verici geliyor. Olumsuzluklara kolayca kapılıyorum. İnsanların dediklerini fazla önemsiyorum.
Ufak bir hata yapsam bile rezil olmuş gibi hissediyorum. Kalabalık ortamlarda güvende hissetmiyorum. Özgüvenimi artırmak istiyorum. İnsanlar beni izlediğinde panik yapıyor ve acele ediyorum. Sunum yapmak çok korkutucu geliyor. Teşekkürler
Bu soru 24 Şubat 2025 07:26 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar. Sosyal ortamlarda nasıl göründüğümüz, nasıl bir izlenim bıraktığımız bizler için önemlidir. Birçok insan topluluk içerisindeyken bu sebeple heyecanlanabilir ve kendini oldukça gergin hissedebilir. Sizin durumunuzda ise bu durumla başa çıkamadığınızı görebilmekteyim. Ancak elbette üstesinden gelebilirsiniz.
Kendinizi izleniyor gibi hissetmek ve özgüven eksikliği yaşamak, anladığım kadarıyla sizi oldukça geriyor. Herkes zaman zaman böyle hisler yaşayabilir ve bu, insan olmanın bir parçasıdır. Birçok kişi, topluluk önünde konuşurken de benzer kaygılara kapılıyor. Burada “kaygı” yaşamanın normal olduğunu bilmenizi isterim, sizin için sorun olan yer bu kaygıyla baş edemeyerek onun o anınızı olumsuz etkilemesidir. Bunun birçok nedeni olabilir, biz şu ana odaklanırsak buradaki en büyük problem sizin olayları ve insanları çarpıtılmış olarak algılamanızdan kaynaklıdır. Örnek vereceğim;
Sunumunuzu yaparken bir yerde dilinizin sürçtüğünü ve söyleyeceğiniz kelimeyi yanlış söylediğinizi düşünelim. O sırada ortamdakilerin kendi aralarında konuştuğunu gördüğünüz.
zihninize gelen çarpıtılmış düşünce: kesin bana gülüyorlar, sunumumun gülünç olduğunu konuşuyorlar veya sunumum çok sıkıcı olduğu için muhabbet ediyorlar.
Burada yaptığınız düşünce hatalarını fark edin; zihin okuma yaptınız (sunumumun gülünç olduğunu düşünüyorlar), genelleme yaptınız (sunumum gülünç), kişiselleştirme yaptınız (bana gülüyorlar). Bunların hepsi çarpıtılmış düşüncelerdir.
Bunların yerine mantıklı ve işlevsel düşünceler getirelim: Kendi aralarında konuşuyor olmaları benim sunumumla ilgili olmak zorunda değil, belki de akşam nereye kahve içmeye gideceklerini düşünüyorlar ve bunun şu an konuşulacak kadar önemli bir şey olduğunu düşünüyorlar. Benim düşündüğüm kadar benimle ilgili değiller, onlarda şu an diğerleri tarafından nasıl gözüktüğünü düşünüyor olabilir, her şey benimle ilgili olmak zorunda değil.
Sunum öncesinde küçük adımlarla başlayarak pratik yapabilirsiniz. Örneğin, ayna karşısında konuşma alıştırmaları yapmak veya güvendiğiniz bir arkadaşınıza ya da aile üyesine sunum yapma pratiği yapmak, size bu konuda yardımcı olabilir.
Kendi düşüncelerinize ve duygularınıza öncelik vermeyi deneyebilirsiniz. Kendi ihtiyaç ve isteklerinizi ön planda tutmak, özsaygınızı güçlendirir. Bazen insanlar kendi sorunlarından kaynaklanan olumsuz düşüncelerini başkalarına yansıtabilirler. Burada insanların sizin hakkındaki düşüncelerinin her zaman sizinle ilgili olmadığını bilmenizi isterim.
Kalabalık ortamlarda kendini güvende hissetmemen oldukça yaygın bir duygu. Bu tür durumlarda, derin nefes alarak ve kendinize birkaç sakinleştirici cümle söyleyerek rahatlayabilirsiniz. Örneğin, Şu an heyecanlıyım ancak birazdan geçecek, şu an kalbim hızla atıyor ancak birazdan sakinleşecek ve rahatlayacağım diyerek kendinize zaman verebilirsiniz.
Özgüvenini artırmak için küçük, ulaşılabilir hedefler belirlemeyi düşünebilirsiniz. Bu hedeflere ulaştıkça kendinize olan güveniniz de artacaktır. Ayrıca, başkalarıyla karşılaştırma yapmak yerine, kendi gelişiminize odaklanmak da faydalı olabilir. Herkesin yolculuğu farklıdır ve sizin de kendi yolculuğunuza saygı göstermeni gerekir.
Son olarak, hislerini paylaşabilecek bir destek almak önemlidir, bu yakınındaki insanlar olabilir. Ancak bazı durumlarda profesyonel destek gereklidir, bir uzman desteği ile bu sürecin üstesinden gelmek çok daha kolay olacaktır.
Sevgiler.