Umutsuz ve kaygılı olmak
Uzun bir süredir kendimi hayatımı idare edemiyorum üzgün ve çok ama çok kaygılıyım en emin olduğum şeyler bile bazen kaygıdan dolayı güvensiz hissettiriyor ve bu durum hayatımda bir çok şeyden uzaklaşmama, pes etmeme kadar gitti aşırı duygusalım. bir şeyler için kısa sureligine de olsa çabalıyorum başarıyorum da ama tekrar umutsuzluğa düşüyorum ve duygu durumunun içinden çıkamıyorum hayatım zaten zorken ailem durumu daha da kötü hale getiriyor napacağımı bilmiyorum artık
Bu soru 20 Temmuz 2024 18:56 tarihinde Klinik Psikolog Pınar Özdemir tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Sevgili danışan,
Zaman zaman baş edemediğimizde umutsuzluğa, kararsızlığa düşeriz. Deneyimlerimiz bizi kaygılandırmaya, güvensiz hissettirdiğinde başa çıkmayacakmış gibi gelir.
Duygu-düşünce-davranış döngüsünden söz ederek devam edelim. Deneyimlerimiz sonrasında edindiğimiz olumlu olumsuz düşüncelerimiz oluşur. Olumsuz düşüncelerimiz gündelik işlevimizde bizi tetikleyen duyguları ve davranışları oluşturur. Bu üç kavram birbiriyle etkileşim halinde döngüsel olarak yaşantımızda yer almaya devam ederler. Yaşadıklarınızı öncellikle tanımlamanız, farkında olmanız size yol haritanızı oluşturacaktır.
-Kaygılanmadan tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Güvensiz hissetmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
-Umutsuz hissetmeden tam öncesinde ne düşünüyorsunuz? Ne hissediyorsunuz?
Bu sorulara verdiğiniz cevaplarla duygularınız ve tetiklenen davranışlarınız çerçevesinde değerlendirebilirsiniz. Tüm bu kavramlara gerçekçi yaklaşmanıza yardımcı olması için yazmayı deneyebilirsiniz. Yazmanız tüm bunları somut bir şekilde görmenizi, fark etmenizi sağlayacaktır.
Sevgili danışan, yaşadığınız kaygılarla, umutsuzlukla nasıl baş edeceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. O zaman sihirli değnek sorusunu size yöneltmek isterim.
Sihirli değneğin çalıştığı bir sabaha uyandığınızı varsayalım. Yaşadığınız, kaygılar, umutsuzluk hali, mutsuzluk hissinin tamamen ortadan kalktığı bir güne başladınız. Sihirli değneğiniz bu gün için aktifleştirilmiş. Sizce sihirli değnek bu şekilde hissetmeniz için neler yapmış olabilir ya da neleri değiştirmiş olabilir?
Bu sihirli değneğe verdiğiniz cevabı değerlendirerek baş etme becerilerinizi oluşturabilirsiniz.
Bir diğer baş etme becerisi ise öz şefkatli yaklaşmak. Kendinize şefkatli davranmaktır. Kaygılandığınızda, güvensiz hissettiğinizde, idare edemediğinizi düşündüğünüz her an kendinize şefkatli davranmayı hak ettiğinizi farkında olmalısınız. Fiziksel açıdan yaralandığınızda yaranızı temizlemeye, yarabandı kullanmaya ihtiyaç duyuyorsanız duygusal açıdan yaralandığınızda öz şefkate ihtiyaç duymalısınız. Kendinize öz şefkatli davranacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Mesela yakın bir arkadaşınız hayatımı idare edemiyorum, kaygılanıyorum başarısızım gibi size anlattığında ona ne gibi tavsiyelerde bulunurdunuz? Nasıl şefkatle yaklaşırdınız? Tıpkı bunun gibi arkadaşınıza gösterdiğiniz şefkati kendinize de gösterebilirsiniz.
Sevgili danışan, süreçle ilgili baş etmekte zorlandığınızı görebiliyorum. Bu süreçte yalnız olmadığınızı size hatırlatmak isterim. Farkındalıklarınız ve baş etme becerileriniz için psikoloğa başvurarak psikolojik destek alabilirsiniz.
Sevgiler.
Klinik Psikolog Pınar Özdemir.