Psikoloji

Üstümdeki stresi nasıl atarım

Gizli Kullanıcı21 Mayıs 2025 15:24

Ben bi yks öğrencisiyim hatta şu an ilk mezun senem geçen sene sınava girdim ve sonuç tam bir hüsrandı bu sene gerçekten çalıştım konu olsun soru olsun ama bir türlü kendime inanamıyorum sınava da az kaldı ama başaramamak ihtimali beni çok düşündürüyor ve çok üzüyor artık başarıp yaşadığım şehirden ve evden gitmek istiyorum hedeflerime bi adım daha yaklasmak istiyorum ama kendimde asla motivasyon bulamıyorum çok denedim inanmayı ama dışımdan inandığımı düşünsem de içimden inanmadığımı fark ediyorum ve bu benim içimi yiyip bitiriyor artık yasıtlarım gibi bende üniversiteye gidip okumak istiyorum evden şehrimden ve sürekli yaptığım şeylerden çok bunaldım kendime inanmayı nasıl başarabilirim bu stresi üstümden nasıl atabilirim

Bu soru 21 Mayıs 2025 17:23 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba Sevgili Danışan,

İçinde bulunduğunuz bu hassas dönemi daha sağlıklı yönetmek adına attığınız adımı takdir ediyorum. Gerek şimdiye kadar geçtiğiniz sürecin gerek bundan sonra kalan zaman için sahip olduğunuz endişelerin sizi ne kadar yorduğunu anlıyor, duygularınızı paylaşıyorum. Şimdi kalan zamanı sağlıklı yönetmek için neler yapabilirsiniz birlikte bakalım isterim.

Öncelikle belirtmeliyim ki yaşadığınız duygular ve düşünceler oldukça anlaşılır ve sizin gibi pek çok genç aynı süreçlerden geçiyor. Sizin bir yıl daha bu sınava hazırlanmanız aslında sadece sınav için değil geleceğiniz için hayalleriniz için emek harcadığınızı, kendinize inandığınızı gösteriyor. Sınavda çıkacak konular belirli olsa da soruların nasıl sorulacağını bilmemek herkes için bir bilinmezlik doğurur ve bu bilinmezlik bir noktaya kadar herkeste kaygıya sebep olabilir. Ancak sınava hazırlanan hiç kimse sizden farklı bir şey yapmıyor. Burada önemli olan o kaygıyı sağlıklı yönetebilmek, motivasyona çevirmek oluyor.

Peki bu noktada neler yapabilirsiniz?

İlk olarak 'kendine inanma' konusunu ele alalım. Sevgili danışan kendinize inanma konusunu bir zorunluluk değil de başardığınız küçük de olsa eylemleri görerek başlamanız faydalı olabilir. Bu noktada kendinize şu cümleyi hatırlatabilirsiniz. Şu an içten inanamıyor olmam, başaramayacağım anlamına gelmez. İnanç, küçük adımların kanıtlarıyla oluşur. Her gün sonunda hedefleriniz için yaptığınız 3 şeyi yazmanız 'Ben yapıyorum.' duygusunu içselleştirmenize yardımcı olabilir. Örneğin “Bugün 40 soru çözdüm.” “Zor bir konuya 30 dakika odaklandım.” “Telefonu 1 saat uzak tuttum.” gibi.

İkinci olarak 'başaramazsam' gibi kaygılarınız üzerine konuşalım. Yukarıda da bahsettiğim gibi aslında kaygınız size önemli bir sınava gireceksin dikkatli ol diye sinyaller gönderiyor ve bu şimdiye kadar olduğu gibi sınavı önemsemenizi ve ders çalışmanızı sağlıyor ancak bu kaygı seviyesi yükseldiğinde mantıklı düşünmenizi engelleyebiliyor. Bu noktada kaygınızı bastırmak yerine onunla yüzleşmeyi deneyebilirsiniz. Gözlerinizi kapatıp “Merhaba kaygım. Sen beni korumaya çalışıyorsun, farkındayım. Ama ben bu yolda ilerlemeye kararlıyım.” gibi bir iç konuşma yapabilirsiniz. Bu yaklaşım kaygınızdan kaçmak yerine kaygınızla savaşmanızı sağlayacak.

Üçüncü olarak üniversite ile şehir değiştirmek istemeniz üzerine konuşalım. Bu noktada kendinizi içten motive etmek için “Sevgili (adınız), Bu sınav sadece bir sınav değil. Bu, senin nefes almak istemen. Kendi alanını yaratman. Kendine bunu sağlamak için ben buradayım. Hata yapsak da devam edeceğiz.” gibi kendinize şefkatli bir mektup yazabilirsiniz.

Dördüncü olarak stresli anlarınızda sinir sisteminizi dengeye almanızı sağlayacak bir egzersizden bahsedeceğim. Bunu sınav sabahı, ders öncesi, ya da moraliniz düştüğünde kullanabilirsiniz.

5-4-3-2-1 Duyusal Topraklama Egzersizi: 5 şey gör, 4 şey duy, 3 şeye dokun, 2 koku al, 1 tat fark et.

Son olarak çevrenize sizi destekleyici harekete geçirici yazılar asmanızı önereceğim. Aşağıdaki cümleleri odanıza kitap veya defterlerinizin kapağına yapıştırabilirsiniz;

“Yola çıktım. Bu bile çoğu kişinin yapmadığı bir şey.”

“Her gün gösterdiğim çaba, içimde bir inancı yeşertiyor.”

“İnanmasam da devam edebilirim. İnanç, arkadan gelir.”

“Bu sınav, kim olduğumu değil, ne kadar çalıştığımı ölçer.”

Bunaldığınız anlarda bir pencereyi açıp derin bir nefes almak, kısa bir yürüyüş yapmak ya da sadece müzik dinleyip gözlerinizi kapatmak bile bazen kalbinize biraz ferahlık getirebilir. Kendinizden bu kadar şey beklerken kendinizi de biraz kollamayı unutmayın lütfen. Yükün ağırlığını tek başınıza taşımak yerine, arada bırakmak da insanın hakkı.

Bu yolda bizlere her zaman yazabilir, destek alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen




Yorumlar

Gizli Kullanıcı

Tavsiyelerinizi dikkate alacağım bunu başaracağıma inanmak istiyorum kaygımla yüzleşmek içinse kurduğum tek motivasyon düsüncem ise en azından yine olmazsa ileride yasım büyüdüğü zaman ben bunu denedim ben bunun için savastım ama yine olacağı varmıs hem hiç savasmadım bunun için diye pisman olmam diye düsünüyorum umarım benimle birlikte bu yolda yürüyen herkesin hedefleri gerçekleşir

21 Mayıs 2025 17:33
Psk. Fatma Gizem Bitgen

Kesinlikle bu yolda verdiğiniz emek çok değerli, sevgiler 💐

21 Mayıs 2025 17:44