Üstün zekalı oğlumun nasıl yardımcı olabilirim?
Cevremizden surekli oğlumun farklı olduğunu duyuyordum. Bize göre normaldi. Ilk ve tek çocuğum. Sonunda ogluma cas testi yaptırdık ve ustun çıktı. Sadece planlama alanında destek verin denildi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Nasil yapacagimi bilmiyorum. Nereden başlayacağımı bilmiyorum. Okuluna haber vermeli miyim? İlkokul 1.sinif bu durum bizi nasıl etkileyecek? Okulunda sınıfında evde ya da ev dışında onun için ne yapmam gerekiyor? Yardım ederseniz sevinirim
Bu soru 18 Eylül 2024 20:37 tarihinde Psikolog Nuray Halaç tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
MERHABA,
Öncelikle sizin ya da çocuğunuzun hayatıyla ilgli sorun yaratabileceğini düşündüğünüz konularla ilgili hareket edip ,çözüm aramak adına soru sorduğunuz için teşekkür ederim. Böyle bir adım attığınız için kendinizle gurur duymalısınız.
Sizi anladığımı daha doğrusu her zaman anlamaya çalıştığımı söylemek isterim alışık olmadığımız, ya da konfor alanımızın dıoşına çıkmamızı gerektiren farklılıklar sebepsiz yere olduğunu düşündüğümüz kaygılara yol açabilir hatta bu kaygılar görülmezden gelinip çözülmediği sürece anksiyete gibi bozukluıklara yol açabilir. Burada önemli olan ilk şey sorunu belirleyip kaygıya yol açan konu ile ilgili çözüm yolları keşfedip uygulama ile en uygun olanı bulmaktır.
Mesajınızda çocuğunuzun farklılıklarını daha çok çevrenin söylediğini yazmışsınız burada kendinize sormanızı istediğim şey bu farklılıkları siz fark ettiniz mi ? ettiyseniz neden çevredekiler fark etmeden bunun ortaya çıkmasını kabul edemediiniz ? burada duygu durumunuz neydi? ya da neden bu farklılıkları fark edemedim ? yeterince ilişki kuramamış mıydım ? kurduysam ben bu konu ile ilgii neyi kabul etmek istemedim? tüm bu soruları kendinize sorarak hatta bir kağıda yazarak ilk önce sizin bir duygu boşaltımınızı sağlayalım evet ilk önce siz çünkü kendi kaygılarınıza sebep olan duyguları fark etmeden sizin bakımınıza ihtiayacı olan çocuğunuz için ve onun bu yeni keşfedilmiş farklılılığı için hazır olmuşluk sağlayamayız ve bu evladınız üzerinde de kaygılandığınız dış çevreden çok sizin zarar vermeye başlamanıza sebep olabilir.
Çocuklarda belirli gelişim dönemleri vardır ve bu gelişim dönemlerinde olağan seyrinde oluşmayan , çok fazla oluştuğu görülen zihinsel yetenekler için en erken şekilde müdahale edilen ve desteğe başlanılan programlar bulunmaktadır ülkemizde .Mesajınızda bir eğitime henüz başlamadığınızı sadece CAS yaptırdığınızı görüyorum. Size tavsiyem bir RAM(rehberlik ve araştırma merkezi) MEB'e bağlı rehberlik, psikolojik danışmanlık ve özel eğitim konularında ailelere ücretsiz hizmet veren ve değerlendirme yapan merkezlerden birine randevu alarak çocuğunuzu götürmeniz olacaktır.Burada yapılan değerlendirme sonucu nasıl bir yol izleyebileceğiniz, evde, okulda neler yapabileceğiniz, kimlerden ve nereden destek alabileceğiniz ,bu durumu çocuğunuzun okuluyla paylaşıp paylaşmamanız gibi merak ettiğiniz tüm sorulara en sağlıklı ve net bir şekilde yanıt alabileceksiniz.
Bir şeyler yapmadan beklemektense o yolda olmayı tercih ettiğiniz ve evladınız için gerekli şeyleri yapacağınıza eminim. Bu tür özel çocuklarımız aslında çok kıymetli ve bir o kadar da gökkuşağıdır bizim için. Gökküşağı gibi olabildiğince renkli, eşsiz ve hep en güzel zamanlarda görebildiğimiz nadir bir parça. Halihazırda destek almak için götüreceğiniz yer bu çocuklarımıza uygun olacak şekilde destek programları oluşturup uzman kadrolarıyla ve tabiki de ebeveyn desteğiyle çocuğunuza olabildiğince sistematik ve düzenli bir şekilde çalışmalarda bulunurlar. Hem sizin hem de çocuğunuzun geleceği konusunda olan kaygılarınızı en aza indirebilecek yollardan en önemlisi tüm bu süreçte desteğinizi ve işbirliğinizi en sağlıklı şekilde vererek duygudurumunuzu olabildiğince yükseltmek olacaktır. Ve en önemlisi sabır, hoşgörü iken kendinize vereceğiniz değer çocuğunuzun gelişimini doğrudan etkileyecektir. Özel çocuklarla çalışan bir uzman olarak size gözlemlerime dayanarak verebileceğim en büyük tavsiye ne kadar zorlanırsanız zorlanın asla pes etmeden, insanlara aldırış etmeden çocuğunuzun en ufak bir gelişimini bile motivasyon kaynağı görerek ona karşısında mutlu, kaygılarıyla boğulmayan, sakin ve sabırlı bir anne modeli sunmak beraber yaşayacağınız en büyük gelişim olacaktır. Bu tavsiyenin uygulanışının ardından sizde fark edeceksiniz ki evladınız için kaygı yaşamak bir yana evladınızla anı yaşamaya odaklanacaksınız . Bazen bir çocuğa çevreden önce en temelinde aile zarar verebilir. Umarım size yardımcı olabilmişimdir.
sevgilerle ve musmutlu kalman dileğiyle
Psikolog Nuray Halaç
Aslinda surekli sorular var kafamda ve verilen cevap nereden başlamam gerektiğini gösterdi. Kendimden. Teşekkür ederim
Yorumlar
Gizli Kullanıcı
Cok teşekkür ederim cevabınız üzerinde düşüneceğim bir yol gosterdi
20 Eylül 2024 21:04