Utanç verici anılarımı nasıl unutabilirim?
Geçmişte lisede, çocukluğumda yaşadığım utanç verici anıları unutamıyorum hem de aklıma gelince çok kötü oluyorum. Geçmişte yaşadığım anlık olaylar bile aklıma geliyor ve hayıflanıyorum ve bu anıları peşimi bırakmıyor sürekli aklıma geliyor. Bunların normal olduğunu bu tür anılara herkesin sahip olduğu. Sadece benim değil herkesin böyle anılarının aklına geldiğini kendime hatırlatıyorum ama yine de aklıma geliyor ve her geldiğinde çok kötü hissediyorum. Sinirlenmek, utanmak, kendine kızmak gibi duyguların hepsi bir arada. Bununla nasıl baş edebilirim.
Bu soru 27 Aralık 2024 11:03 tarihinde Psikolog Sena Keşkek tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba sevgili danışan, öncelikle bu durumu benimle paylaştığınız için teşekkür ederim. Bunları açıklıkla anlatıp çözüm arayışına koyulduğunuz için sizi takdir ediyorum, siz de kendinizi tebrik etmelisiniz.
Sevgili danışan, yaşadıklarınızın size hissettirdiklerini anlayabiliyorum. Birçoğumuz istesek de istemesek de geçmişe dair pek de hoşnut olmadığımız anılara sahibizdir muhtemelen. Acaba ifade ettiğiniz gibi "anılarımızı unutmak" mümkün müdür? Birlikte bakalım.
Bazen kötü anılarımızı unutmak, unutabilmek isteriz. Yalnızca iyi olan yaşantılarımızı hatırlamak ve -belki de- negatif olarak gördüğümüz olayları yaşanmamış kabul etmek için. Peki düşünmemeye çalıştığınız şeylerin daha fazla aklınıza geldiğini daha önce fark etmiş miydiniz? İsterseniz deneyelim. Bu yazıyı okumaya devam ederken buraya kadar yazılanları unutmaya çalışın, düşünmeyin olur mu? Yazıyı okumayı tamamladığınızda bu konuda nasıl bir noktada olduğunuzu değerlendirmenizi rica edeceğim.
Sevgili danışan, size bir alternatif olarak yaşadıklarınızı unutmak yerine onlarla barışmayı, onları kabul etmeyi tavsiye ederim. Örneğin kendinize yaşadıklarınızın utanç verici ve unutulması gereken şeyler olduğunu söylemek yerine "Bunlar benim yaşantımın bir parçası, zamanında yaşamış olduğum şeyler. Düşündükçe bana utanç verse de onlar da benim hayatımdaki yaşantının bir parçası. Bunun farkındayım." şeklinde söylemlerle yaşantılarınıza daha şefkatli bir yaklaşım sergileyebilirsiniz.
Kendinize karşı şefkatli olmaya çalışın ve bu olaylardan dolayı kendinize kızmamaya, kendinizi yargılamamaya özen gösterin. Bunun yerine daha kucaklayıcı ve kabullenici bir yaklaşım size fayda sağlayacaktır.
Sevgili danışan, umarım yazdıklarım sizin için fayda sağlamıştır. Başka bir sorunuz olursa bu platform üzerinden bizlere iletebilirsiniz. Bu durum hayat kalitenizi negatif olarak etkiliyorsa bir psikolog/ psikiyatrist desteği almayı düşünebilirsiniz.
Sevgiler,
Psikolog Sena Keşkek
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler. Dediklerinizi dikkate alacağım.