Yabancılaşma hissi nasıl geçer?
Ara ara gelip şiddetleniyor ve bazen gerçeklik algımı büyük düzeyde kaybedip atak yaşamama neden oluyor. Nefes egzersizleri veya ana odaklanıp etrafımdakileri sayıyorum. Ama sanki zihnim kendisini tamamen kilitlemiş. Sağlıklı düşünemiyorum. Ve "bu hisler birer yanılsama" diyemiyorum o an. Bu durum beni çok yordu. Bazen aklımı kaybedeceğimden korkuyorum. Bir şeyler yapmaya korkuyorum. Kendimi bambaşka bir evrene gelmiş gibi boşlukta hissediyorum. Bu durumdan nasıl kurtulabilirim?
Bu soru 24 Kasım 2024 13:07 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhabalar sevgili danışan,
Öncelikle yaşamakta olduğunuz bu zorlayıcı süreci çok iyi anladığımı belirtmek isterim.
Bahsetmiş olduğunuz gerçeklik algısını yitirme, akıl sağlığını kaybetme korkusu vücutta ve zihinde aşırı stres ve kaygı birikimi sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Elbette şikayetlerinizin ve geçmiş yaşam öykünüzün detaylarına hakim olmadığımdan size en genel şekliyle olası senaryoları açıklamaya çalışacağım.
İlk olarak, geçmişten bugüne zaman içerisinde artış gösteren kaygı düzeyiniz var ve güncel yaşantınızda da yoğun stres ile mücadele ediyor iseniz zaman zaman panik ataklar geçiriyor olabilirsiniz. Bu durum zihninizin kendini koruma iç güdüsüyle kendini dış dünyaya kapatması ve sizi korumaya alması olarak yorumlanabilir.
İkinci olarak değerlendirilmesi gereken uyku düzeninizdir. Yeteri kadar uyuyamamak, uykuya dalmada sorun yaşamak veya uykudan sık sık uyanmak gün içerisinde aşırı yorgunluk hissi yaşamanıza neden olabilir. Zihninizin yeteri kadar dinlenmiyor olması, algılama düzeyinizi olumsuz etkileyebilir ve gerçeklikten kopuyor gibi hissetmenize neden olabilir.
Size önerebileceğim tavsiyelerden biri;
Düzenli egzersiz yapmaktır. Elbette atak anlarında nefes egzersizleri zaman zaman işe yarayabilir, ancak kesin sonuç vermemektedir. Düzenli olarak spor ve yürüyüşler yapmak, kaygı düzeyinizde ciddi bir azalma sağlayacaktır. Düzenli egzersizler stresi azaltarak zihinsel bir rahatlama sağlar.
İkinci olarak, duygu ve düşüncelerinizi değerlendirmek üzere kendinize zaman ayırın. Kaygılarımız bazen kendimize acımasız davranmamıza neden olabilir. Bu nedenle duygu ve düşüncelerinizi, gerçeklik algınızı yitirdiğiniz zamanlarda sizi nelerin tetiklemiş olabileceğini değerlendirerek bir duygu günlüğü oluşturabilirsiniz.
Unutmayın, ataklar geçirmeniz ve gerçeklik algınızı yitiriyor gibi hissetmenizin altında başka alt nedenler olabilir. Kaygı bunun en başında gelen duygulardan biridir...
Bu süreçte elbette bir uzman değerlendirmesi en sağlıklı olandır.
Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz :)
Sağlıklı günler dilerim.
Sevgiler,
Psikolog Ezgi Aydın