Psikoloji

Yakınlarımı kaybetme korkumu nasıl yenebilirim?

Gizli Kullanıcı19 Şubat 2025 17:24

Hayatımdaki insan ve aile bireylerim, arkadaşlarım hakkında kaybetme korkum var. Hepsi sağlıklı olmasına rağmen ölürlerse diye kafamda düşünceler geçip ağlamaya başlıyorum. Onlarla geçirdiğim anları bir daha geçiremeyeceğime ve onlarsız yalnız kalacağıma kimseyle konuşamayacağımı düşünüyorum. Bu sebeple hayatımdaki erkek arkadaşımı çıkarmak bile istedim ona çok alışmıyım diye. Bu sorunun üstesinden nasıl geleceğimi bilmiyorum. Vefat ederlerse ne yaparım bilmiyorum. Sürekli onları düşünüyorum. Vefat ederlerse diye plan yapıyorum ne yapacağım diye. Bu konuyu nasıl yenebilirim?

Bu soru 20 Şubat 2025 19:52 tarihinde Klinik Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar. Zihninden geçen düşüncelerin ne kadar zorlayıcı ve karmaşık olabileceğini anlıyorum. Sevdiklerimizi kaybetme korkusu, birçok insanın zaman zaman deneyimlediği bir duygudur. Öyle ki bu felaket senaryolarını zihnimizde canlandırırken bile bulabiliriz kendimizi. Acı verse de bunu yaparız, ancak bu uzun sürmez onların şu anda bizimle olduklarını biliriz. Sakinleşiriz ve onlarla yaşamaya devam ederiz.

Korkularımız, genellikle belirsizlik ve kontrol eksikliği hislerinden kaynaklanır. Sevdiğimiz insanları kaybetme düşüncesi, bu belirsizliğin en yoğun hissedildiği durumlardan biridir. Ölüm en büyük belirsizliklerden biridir. Her an her şey olabilir, herkes ölebilir, biz de ölebiliriz, bu gerçekle yaşamak zorlayıcı olması gerekirken çoğu zaman ölüm aklımıza dahi gelmez, peki sizin durumunuzu nasıl açıklayabiliriz?

Öncelikle, kimse sevdiklerini kaybetmek istemez ve bu korkular, sevdiklerine olan derin bağlılığını ve onları ne kadar önemsediğini gösterir. Diğer taraftan “tek başıma yapamam” “dayanıksızım” inançlarına sahip olduğunu görmekteyim. Bu inançların gerçekte onları kaybetme riskin (iyi olduklarını söyledin) olmasa dahi her an onları kaybedecekmiş gibi hissetmene sebep olabilir. Yani burada fark etmeni istediğim şey, evet sevdiğin insanların yaşamındaki rolü oldukça önemli ancak tekrarlayan ve seni rahatsız eden bu düşüncelerinin sebebi aslında senin kendinle ilgili düşüncelerin olabilir. Yaşamda var olma cesaretini gözden geçirmeni dilerim, yakınların yanındayken de “ben buradayım ve yaşamda tek başıma da başarabilir ve var olabilirim” demek önemlidir.

Ayrıca, bu duyguların neden ortaya çıktığını anlamaya çalışmak, onlarla başa çıkmanı kolaylaştırabilir. Geçmişte yaşadığın bir deneyim ya da gelecekteki belirsizliklerle ilgili bir endişe, bu korkuları tetikliyor olabilir.

Sevdiklerinle geçirdiğin anların kıymetini bilmek ve onlarla olan ilişkilerini güçlendirmek, bu korkularla başa çıkmana yardımcı olabilir. Onlarla kaliteli zaman geçirmek, ilişki bağlarını güçlendirir ve kendini daha iyi hissetmene destek olabilir. Belki de, bu korkularının sana sevdiklerinle daha fazla zaman geçirme fırsatı sunduğunu düşünmek sana iyi gelecektir.

Ayrıca, zihnini başka aktivitelere yönlendirerek bu düşünceleri azaltabilirsin. İlgi duyduğun bir hobiye zaman ayırmak, zihnini sakinleştirmek ya da meşgul etmek günlük yaşamındaki stres faktörlerini azaltabilir..

Unutma ki, şu anda çevrende sana destek olabilecek insanlar var. Duygularını paylaşmak içini rahatlatabilir.

Erkek arkadaşını hayatından çıkarmak bir kaçınmadır, bu zihnin belirsizlikle kalamadığının bir göstergesidir. Oysa yaşam belirsizliklerle doludur. Kaçınmalar yalnızca var olan sorununu sürdürür. O belirsizliğin içinde kalmayı öğrenmelisin, kaldıkça eskisi kadar rahatsız etmediğini göreceksin, diğer yandan sürekli bu düşüncelere sahip olmak şu anı yaşamana engel olabilir. Sevdiklerimiz hala hayattayken onlarla “şu anı” yaşamalıyız. “Eyvah Kötü Bir Şey Olacak” adlı kitabı okumanı öneririm.

Buraya bu soruyu sorman dahi bir adım, dilerim adımlarına devam edebilirsin, diğer tarafta bu sorun yüzünden yaşamın oldukça olumsuz etkileniyorsa bir uzman desteği almanı öneririm.

Sevgiler.

alinti

Farklı bir bakış açısı kazandırdınız tavsiyelerinize uyup kitabıda okuyacağım çok teşekkür ederim.

Cevaplanmış benzer sorular