Psikoloji

Yalnız hissediyor olmakla nasıl başa çıkarım

Gizli Kullanıcı30 Haziran 2024 21:08

Kendimi yalnız hissediyorum ve bunu yalnız olmamla bağdaştırıyorum arkadasimnyok denecek kadar az ve ben bile isteye kendimi yalniz bırakıyorum insanlardan bi yandan nefret ediyor bi yandan da istedigim zaman sosyallesmek istiyorum ve dengeyi koruyamiyorum etrafımdaki insanlarin dusuncelerini önemsiyorum insanlarin benim icin endişelenmesi beni rahatsız ediyor bir yandan da insan görmekten rahatsızım bununla nasıl başa çıkabilirim

Bu soru 2 Temmuz 2024 11:52 tarihinde Uzman Psikolog İlknur Aksu tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Selam değerli danışan, yalnızlık duygusunun nedenini anlamak adına bu hissi tetikleyen durumlar veya düşünceler nelerdir diye derinlemesine incelemek yararlı olabilir. Kendinizi bu konuda dürüstçe değerlendirdiğinizde en çok hangi konuda eksik ya da olumsuz hissediyorsunuz?

Yalnızlık, genel bir bakış açısına göre sosyal bağlardan yoksun hissetmek anlamına gelirken, izolasyon fiziksel olarak yalnız olmak demektir. Yalnızlık hissi bazen kendi iç dünyana dalmak için bir fırsat da olabilir. Eğer bu şekilde göremeyecek derecede yalnızlık hissi sürekli ve aşırıysa, sosyal etkileşim kurabileceğin aktiviteler bulmaya yönelmek bir çözüm olabilir.

Kendimizle kalma halini olumlu açıdan değerlendiremiyorsak, bu bazen içsel huzur eksikliğinden kaynaklanabilir. Bazı zamanlar yalnız kalmak doğal bir yaşam gereksinimidir ve bu ihtiyacı karşılamak da mental sağlığımız için önemli bir yatırım olabilir. Diğer zamanlarda ise sosyal etkileşim arzusu doğabilir. Bu ikisi arasında denge kurabilmek için kendimizi daha iyi tanıyor olmak etkilidir.

Etrafınızdaki insanların düşünceleri sizi nasıl etkiliyor? Kendinizi sürekli başkalarının beklentilerine göre mi değerlendiriyorsunuz? Kendinize gerçekçi ve öz ihtiyaçlarınıza odaklanmış bir perspektif geliştirmek için yeni alışkanlıkları hayatınıza almaya ne dersiniz?

İç huzuru bulmak için ne tür aktivitelerden zevk aldığınızı ve size ezber zihniyetle değil de gerçekten nelerin iyi geldiğini gözden geçirebilirsiniz. Bu aktiviteleri düzenli olarak yaparak, kendini daha dengeli hissedebilirsiniz. Bakış açımızın daha olumlu yönde değişimi ve gelişimi katı olmayan ama istikrar isteyen bir emek aşaması bekler. İçsel çelişkiler bu dönüşüm sürecinde olasıdır ve herkes zaman zaman bu tür duygular yaşar. Kendisini, olduğundan daha iyi ve güçlü bir duygu duruma- kişiliğe getiren kişilerin çoğu başlarda bir takım sorgulamalardan ve ümitsizlik hallerinden geçmiştir. Sosyal etkileşim ve yalnızlık arasında bir denge kurarken mental dengeyi beslemek çok daha faydalı olacaktır. Bu nedenle her zaman içsel motivasyonun olmasını beklemeden, bazen sadece iyi geleceği için yararlı bir alışkanlığı, rutini ya da hobiyi devam ettirmek gerekir. :) Evladını kötüleyen ebeveyn ya da öğrencisini kötüleyen öğretmen bir çocuktan ne kadar verim alabilir ki? Bu sebeple, kendinizi geliştirmek adına yaptığınız girişimlere, denemelere kınayıcı, yargılayıcı ya da küçümser gözle yaklaşmamayı merkeze alın, olur mu :)

Kendinizle hakikatli bir dostluk kurduğunuz ve memnun olduğunuz bir yaşam diliyorum.

Sağlık dileği ve sevgilerimle...



Cevaplanmış benzer sorular