Yapmam gereken çoğu şeyi erteliyorum
Daha iyi açıklama için düşünürdüm ama onuda bulamadım. Hiçbirsey bilmiyor gibiyim.haytim hakkında,ne yapacağım hakkında,ne istediğim hakkında.kemdime bir cevap veremiyorum.gercekten sorunum bu mu bunuda bilmiyorum. son günlerde hiç bir seye odaklanamıyorum. birini dinlerken bir anda konuşmanın sonununa geliyor sanki.Yapmam gereken çoğu şeyi erteliyorum.
Bu soru 12 Mayıs 2024 15:53 tarihinde Psikolog Sinem Temel tarafından cevaplandı.
- Paylaş:
Merhaba, belirsizliklerle yaşamak oldukça zordur. Belirsizlik beynimiz tarafından tehdit olarak algılanır.
Yeni arkadaşlıklar, yeni kişiler, yeni ilişkiler, yeni bir iş ortamı gibi bu yenilikler bizde değişiklikleri kabul etmeyişimiz değişiklik yaşadığımızda kendimizi güvende hissetmediğimizden de kaynaklanabilir.
Diyelim yeni bir arkadaş ortamına girdiniz, eğer kendinizle barışıksanız zihninizde olumsuz bir düşünce oluşmayacaktır.
Fakat önceden olumsuz bir tecrübeniz varsa “Ya beni beğenmezlerse?”, “Ya orda saçma bir cümle kurarsam?”, “Ya ortamdaki kişilerle kafa yapım uyuşmazsa?” gibi olumsuz temelli birçok farklı soru zihnimizden geçecektir.
Olumsuz ve kaygı verici düşünceler kişide tahammülsüzlük ve ortamda bulunmak istememe gibi kaçınmalar oluşturabilir.
İlk olarak belirsizlik yaşadığımız anlarda zihnimizden geçen düşüncelerin olumlu mu yoksa olumsuz mu olduğunu belirlememiz gerekir.
Olumsuz düşünceler daha önceden aklımızda yer edinmiş bazı haberler, dolaylı yoldan tanık olduğumuz bazı olaylar ya da doğrudan etkilendiğimiz haberler, olaylar ve sahnelerden meydana gelebilir.
Zihnimizden geçen düşünceleri fark etmemiz gerekir. Aslında hayatın kendisi belirsizlikten oluşmaktadır.
Yeni bir olayla ya da değişikliklerle karşılaştığımız zaman kendimize hayatın kendisinin belirsizlikten oluştuğunu hatırlatmamızda fayda vardır.
Biz bu belirsizliklerle sürekli mücadele halindeyiz ve bu belirsizliklere alışkınız.
Diğer yandan erteleme motive olamamakla ilgilidir. Kimi zaman kendimizde motivasyon gücünü bulamayabiliriz.
Kendi kendimizi motive etmeyi öğrenmek ve içsel motivasyonumuzu geliştirmek faydalı olacaktır.
Bütün yapmamız gerekenleri aynı anda yapmaya çalışmak bizi zorlayabilir. Bu nedenle yapmamız gereken görevleri parçalara bölmek daha iyi olacaktır.
Başaramama kaygısı, bilgi eksikliği, bitirememe kaygısı, mükemmeliyetçilik, motivasyon eksikliği, kötü zaman yönetimi gibi sebeplerden dolayı ertelemeler yaşayabilirsiniz.
Yapılacak işi bölümlere ayırarak, planlanan zaman aralığında bu bölümleri tamamlamak gerekir.
Kişinin kendi koyduğu kurallara uyması kararlılık açısından oldukça önemlidir.
Herhangi bir işe başlayamayan ve devamlı erteleyen kişilerin bu durumla başa çıkması için korkularla yüzleşilmesi gerekir.
İşin ertelenmesine neden olan telefon, tablet ve televizyon gibi dikkat dağıtıcı nesneleri işi yapmadan 15-20 dk önce kapatmak, zamanı iyi yönetmek için çabalamak, hayatta hiçbir şeyin mükemmel olmadığını kabul etmek, program ve listeler yapmak kişiye yardımcı olacaktır. Sevgiler.