Psikoloji

Yaşanmamış olayların kaygısı

Gizli Kullanıcı14 Mayıs 2025 19:34

Yaşanması ihtimalinde bana problem olacak durum daha gerçekleşmeden kafamda sanki bu durum gerçekleşmiş gibi düşüncelere dalıyorum kaygısını çekiyorum çoğu zaman bu durum gerçekleşmese bile ben onun stresini yaşamış kendimi rahatsız etmiş olmuyorum çoktan. Bu durum gerçekleşirse ben nasıl tepki veririm nasıl davranırım nasıl üzülürüm diye öncesinden kaygıya düşüyorum aslında problem olmayacak bir durum benim öncesinden kendime problem oluşturmama sebep oluyor

Bu soru 15 Mayıs 2025 11:09 tarihinde Psikolog Melisa Sude KAV tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba sevgili danışan, 

Zihninizde oluşan her ihtimali sanki en ince detayına kadar düşünüyormuşsunuz gibi geldi bana belki de kendinizi bir noktaya kadar hazırlıklı tuttuğunu düşünüyorsunuz ve bu his sizi koruma halkanız gibi olmuş aslında fakat belli bir noktadan sonra bu hazırlıklı olma hali yorucu bir hale dönüşebilir. Bu kadar fazla düşünmek , bir olay olmadan önce onu kontrol etmeye çalışmak aslında kendinizi güvende hissetme çabanızdan kaynaklanıyor olabilir. Belirsizlik içerisinde olduğumuz çoğu durumda zihnimiz bu durumla başa çıkmak için kaygıyı çözüm yolu olarak kullanabiliyor. Bu çözüm yolu belirsizlikleri çözmek yerine beraberinde yeni belirsizlikleri de getiriyor. 

Bu tekrar eden düşünce zincirleri hayatınızın pek çok noktasında küçük detaylarda bile karşınıza çıkabiliyor. Mesela bir arkadaşınızla buluşacağınız zaman öncesinde kendi içinizde konuşacak konuları olası ortaya çıkabilecek yanlış anlaşılmaları zihninizde planlayabiliyorsunuz ve bu durum iç huzurunuzu da etkiliyor tabi doğal olarak..

Kontrol edemediğiniz için durmanız da kolay olmadığının farkındayım. Burada sizinde şu detayı fark etmeniz önemli zihnimiz çoğu zaman gerçek ve olasılık durumlarını ayırt etmekte zorlanabiliyor. Yani olasılık olarak düşündüğümüz şeyleri bile zihnimiz gerçekten olmuş gibi o kaygı ve endişeyi yaşatabiliyor. Fiziksel belirti olarak da kalbinizin hızla atması ya da elinizin titremesi stresin bedene nasıl bir tepki verdiğinin göstergesidir. Size minik bir egzersiz önermek istiyorum zihninize bir kaygı düşüncesi geldiğinde elinize kâğıt kalem alarak bu düşüncenin gerçekleşme olasılığını yüzde kaç olarak gördüğünüzü yazın daha sonrasında bu olasılık gerçekleşse en kötü ne olabilir onu da not alın bu sayede zihniniz zamanla bu kaygıların aslında gereksiz büyüttüğünü de somut bir şekilde görmüş olacaksınız. 

Kaygı ve endişe yaratan durumdan kaçmak yerine bu durumu anlamlandırmaya çalışmak size daha çok fayda sağlayacağını düşünüyorum. Kendi içinizde kaygınızı anlamlandırmaya çalışarak sorgulamalar yapmanız kendinize de düşmanca bir tavır yerine barışçıl yaklaşmanızı sağlayacaktır. 

Son olarak kendinize yargılamadan bakabilmeyi denemeyi unutmayın lütfen..☺️ Unutmayın dışarıdan bakıldığında pek çok kişi sakin görünebilir fakat içeride belki de bir düşünce kalabalığıyla mücadele eden kişiler de var. Burada paylaştıklarınızla ilk adımı attınız aslında şimdi yavaş yavaş daha başka yolları da keşfedebilirsiniz..


Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum. Sorunuz sizin için bir cevap alabildiyse puanlayabilir ve görüşünüzü bizimle paylaşabilirsiniz..💐

Psikolog Melisa Sude Kav