Psikoloji

Yeme bozukluğumu nasıl kontrol altına alırım?

Gizli Kullanıcı23 Temmuz 2024 04:00

Ben stres oldukça yemek yiyen birisiyim.. elimde olmadan kendimi bişeyler yerken veya özellikle tatlı yerken buluyorum. Çoğunlukla olan bir şey ve bu beni çok rahatsız hissettiriyor her yediğimde, sanki kilo almışım gibi geliyor ve aç kalma zorunluluğu hissediyorum. Bazenleri kendimi zorla kusturuyor, çoğu şeyde tetikleniyorum. Özellikle okulda böyle bir durum yaşamak beni rahatsız ediyor.. okul lavabosunda kusmaktan nefret ediyorum. Direkt kusmaktan nefret ediyorum.. nasıl başa çıkabilirim?

Bu soru 23 Temmuz 2024 13:22 tarihinde Psikolog Şevval Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhaba, paylaşımlarından özellikle kaygı durumlarıyla başa çıkabilme adına yemeklere karşı aşırı ilgi, ve beraberinde getirdiği olumsuz duygulara karşı ödünleme (aşırı yemeyi kusmayla telafi etme) davranışını gerçekleştirdiğini düşünmekteyim. Bahsettiğin problemlenin ne kadar süredir ve ne sıklıkla olduğunu bilmeden bir şey söylemem mümkün değil ancak paylaştıklarından yeme bozukluklarıyla ilgili birtakım bağdaştırmalar yapabiliyorum. Şimdi seninle biraz bu sorunun olası nedenlerinden konuşmak isterim, sen de bu sayede kendini değerlendirebilirsin. Yemek yeme ve bedenine dair düşüncelerini değerlendirmeni istiyorum. Yemek yeme ile ilgili problemlerin altında sıklıkla “mükemmeliyetçilik” yatar, mükemmeliyetçi göre kişi kilosu ve beden ölçüleri üzerinde tam bir kontrol sağlamalıdır, bunu sağlayamayacağını düşündüğü durumlarda da aşırı şekilde telafi etmeye çalışır (kusturma, aşırı spor yapma gibi). İşte tüm bu düşüncelerinin en temelinde ise düşük kendilik çekirdeği yatar; yani kişi kendinden hoşnut değildir, iyi taraflarını göremez, kendisiyle ilgili aşırı olumsuz düşünceleri vardır. Bu probleme ilişkin bir başka neden ise kişinin duygu durumuna tahammülsüzlüğüdür, özellikle okulda olduğunu paylaştın okulda yaşadığın hisler üzerine düşünmeni istiyorum bunlarla başa çıkmakta zorlanıyor olabilir misin ve bunun yerine kendini başa çıkabildiğin bir alana yönlendirerek: sonuçta kendi kendini kusturabiliyorsun. Bu problemine ilişkin yapabileceğin şeylerden biri kayıt tutmaktır. Nasıl yapacağını anlatacağım.

Ne olduğunda aşırı stres olursun durum ne ?

O an aklından neler geçer ?

Nasıl hissedersin ?

Bedeninde ne değişiklikler olur(terleme, gerginlik vs)

Ve bu durum karşısında ne yaparsın(yemek yerim, aşırı abur cubur tüketirim vs)

Ve sonucunda ne oldu(kustum, kustuğum için rahatsız oldum)

kayıt tutarak bu sorunu ne sıklıkla yaşadığını ve başa çıkabildiğin zamanlarda ne yaptığında başa çıkabildiğini bulabilirsin. Ama her şeyden önce bu durum ancak yeme alışkanlığının düzelmesiyle normale dönebilir. Öğünlerin 3 er saatlik arayla 6 öğün olsun, uyarıcıları çevrende bulundurmamaya çalış(çikolata vs) yemek yedikten sonra tokluk hisse gelmesini bekle, kusma ihtiyacın olduğunda 1 saat bekle bu sürenin sonunda kusma ihtiyacın kaybolacaktır. Kilonu ölç bir çikolata veya tatlıyla absürt kilo alamayacağını fark edebilirsin.

Lütfen sorunun kendi kendine geçeceğini düşünme, iyi günler dilerim.

alinti

Oldukça iyiydi çok teşekkür ederim

Cevaplanmış benzer sorular

Psikoloji

Cesaretsiz hissediyorum

ben insan ilişkilerini normal şartlarda iyi yönettiğimi düşünen biriyim. ama söz konusu bazı durumlarda iletişim kuramıyor, panikliyor ve neredeyse kontrolsüz bir hale geliyorum. Bu aşamaya gelmeden öncesi de sonrası da aslında önemli. gelmeden öncesi içime attıklarımdan kaynaklı oluyor. bu konuları içime atma sebebimse bu problemleri tam anlamıyla anlatabilecek cesareti kendimde bulamamam, yanlış düşünüyor, yanlış şeyler hissediyormuş gibi hissetmem, haksız çıkmaktan korkuyor oluşum gibi sebepler oluyor. Bunun sonucunda yaşamaktan korktuğum problemi yaşayıp kontörlü kaybettiğimde ise her şey çok daha kötü bir duruma geliyor, benim açımdan. çünkü artık her şeyi berbat etmiş konumda oluyorum ve bu hatayla karşı karşıya gelmekten korkuyor bir daha benzer bir durumda kalmamak için ise tamamen insan ilişkilerinden uzaklaşmak istiyorum. ayrıca problemle kendi iradem dışında karşı karşıya geldiğimde ise tekrardan bocalıyor, aslında bildiğim ve üstüne düşündüğüm hatalarımdan ya da bahsetmek istediklerimden bahsedemiyor, sadece susuyor. Sustukça düşünüyor, düşündükçe bataklığa çekiliyormuşcasına hissediyorum. ve en önemlisi bunların problemli olduğunu bilmeme ve aşmanın yolunun kontrollü davranarak, açık olarak, korkularımı yenerek ve bunun gibi yollarda olduğunu bilmeme rağmen hiçbir şey yapamıyor, engel olamıyorum. ne yapacağımı bilmeme rağmen bunları yapabileceğime karşı bir inanç hissedemiyorum.