Psikoloji

Yolumu bulamıyorum ne yapmam lazım

Gizli Kullanıcı20 Mart 2025 18:13

Merhaba 30 yaşındayım ve bu yaşıma kadar arkadaşlarım oldu 2 ilişkim oldu ilişkilerim içinde kendimi daha yakından tamıma fırsatı buldum. Benim genelde içine kapanık bir yönüm var ama ortamlara gitmekten çekinmiyorum sadece konu açmak devam ettirmek konusunda sıkıntılar yaşıyorum. İnsanları tanımayı seviyorum değişik ortamları seviyorum ama o ortamlarda ben güzel sohbet ederken bazen nerede ne konuşacağımı ne soracağımı bulamıyorum. Bazen de arkadaşımın bir arkadaşına gittiğimde çok güzel sohbet edebiliyordum bu yönüm eksik mi yoksa ben mi o ortamlarda kendim mi olamıyorum bilemiyorum. Erkek arkadaşımın en yakın kız arkadaşıyla sohbet edecektim ilk tanışacağım zaman kız kendini çok geliştiren birisiydi çok güzel sohbet ediyordu bense konuşacak konu bulamamıştım. Veya o gün bizi yakıştırdı mı acaba kaygısı da vardı. Erkek arkadaşım çok donanımlı biriydi çünkü. Güzel bir ünide okumuşlardı. Ben çalışmıyordum Bununla alakalı kitap önerirseniz çok sevinirim terapi alma imkanım yok maalesef. Bu yönümü nasıl geliştirebilirim. Teşekkür ederim

Bu soru 28 Mart 2025 21:46 tarihinde Psikolog Ezgi Aydın tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar sevgili danışan,


Öncelikle, kendinizi fark etmek ve geliştirmek istemeniz gerçekten çok değerli. Bu, değişim sürecinin en önemli adımlarından biridir...  


Anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla, insanlarla iletişim kurmayı seviyorsunuz ama bazen sohbeti sürdürmekte veya belirli ortamlarda kendiniz gibi hissetmekte zorlanıyorsunuz. Bu oldukça doğal bir durumdur… Çünkü bazen karşımızdaki insanın bilgisi, donanımı ya da enerjisi bizi etkileyebilir ve kendimizi yetersiz hissetmemize neden olabilir. Ama burada önemli olan soru şudur ki; “siz gerçekten yetersiz misiniz, yoksa kendinizi başkalarıyla kıyasladığınız için mi böyle hissediyorsunuz?”


İletişim becerilerinizi geliştirmek elbette ki mümkündür. Öncelikle, sohbet ederken üzerinizde bir "iyi konuşmalıyım" baskısı hissediyorsanız, bu sizi daha da zorlayabilir. Halbuki iyi bir sohbet, doğal ve akışında olmalıdır. O yüzden sohbet sırasında kendinizi "konuşacak konu bulmalıyım" diye sıkıştırmak yerine, karşınızdaki insanı daha iyi anlamaya odaklanabilirsiniz. Örneğin; onun ilgi alanları, o anki ruh hali, hayattaki hedefleri üzerine samimi sorular sormak, sohbetin doğal akmasını sağlayabilir.  


Bazı insanlar çok hızlı düşünüp konuşabilirken, bazıları konuşmadan önce biraz zamana ihtiyaç duyarlar. Bu sizin için de geçerliyse, kendinize bu alanı tanımanız çok çok önemlidir. Hemen bir şey söylemek zorunda olmadığınızı, karşınızdaki kişiyi gerçekten dinleyip, onun dediklerinden yola çıkarak ilerleyebileceğinizi unutmayınız…


Özellikle belirttiğiniz gibi donanımlı ve kendini geliştirmiş insanlarla sohbet ederken zorlandığınızı hissediyorsanız, belki de buradaki temel nokta kendi değerinizi nasıl gördüğünüzle ilgilidir. Kendinizi daha bilgili, daha donanımlı veya daha ilginç biri haline getirmek isteyebilirsiniz. Bu gayet güzel bir hedef olabilir, ancak burada şunu hatırlamak önemli;

İnsanları yalnızca bilgileri ya da başarıları için değil, enerjileri ve içtenlikleri için de sevebiliriz. Yani bir sohbetin değerli olması için illa ki mükemmel cümleler kurmanız gerekmez :)

İçtenliğiniz ve samimiyetiniz güzel bağların kurulabilmesi için yeterlidir bazen…


Kitap önerisi olarak size, bu konuda Doğan Cüceloğlu’nun” İnsan İnsana” kitabını önerebilirim. Ama unutmayın, iletişim becerisi yalnızca kitaplardan öğrenilmez, pratik yapmak da çok önemlidir. O nedenle, günlük hayatınızda insanlarla olan etkileşimlerinize biraz daha bilinçli yaklaşabilirsiniz. Örneğin; bir kafede kasiyere, garsona gününün nasıl geçtiğini sormak, markette kısa bir sohbet başlatmak, küçük ama etkili adımlar olabilir.  


Ve en önemlisi, bir ortamda kendiniz gibi hissedemediğinizde hemen "benim bir eksiğim var" düşüncesine kapılmak yerine, belki de sadece o an rahat olmadığınızı kabul etmek daha sağlıklı olabilir. Çünkü kendini ifade etmek, herkes için farklı şekillerde gelişen bir süreçtir. Önemli olan, kendi hızınızda ilerlemek ve her deneyimi bir öğrenme fırsatı olarak görebilmektir…


Daha fazla sormak istediğiniz soru var ise yeni bir soru oluşturabilirsiniz.  

Kendinizden hak ettiğiniz değeri esirgemediğiniz, sorunlarınızla başa çıkabilecek gücü kendi içinizde keşfedebildiğiniz sağlıklı günler dilerim.


Sevgiler,

Psikolog Ezgi Aydın