• Anasayfa
  • Sorular
  • Yurtdışına taşınacağız çocuğum istemiyor ne yapmalıyım?
Aile

Yurtdışına taşınacağız çocuğum istemiyor ne yapmalıyım?

Gizli Kullanıcı4 Temmuz 2025 21:13

Yurtdışına taşınacağız fakat 11 yaşında oğlum istemiyor ve sürekli red edip öfkeli davranışlar sergiliyor, ağlıyor. İstemediğini ve onu anlamadığımızı söylüyor. Madem onun geleceği için gidiyoruz ama o burda mutlu olduğunu ve orda gelecek istemediğini söylüyor. Hiç dil bilmediği için ben yapamam diyor. Çok ders çalışmayı seven bir çocuk değil, korkuyor.Onun söylemiyle hareket etmek doğru mu? Ona nasıl bir yaklaşım sergilemeliyiz? Gitme hususunda onu üzmeden nasıl bir yol izlemeliyiz? Teşekkür ederim.

Bu soru 5 Temmuz 2025 14:21 tarihinde Psikolog Fatma Gizem Bitgen tarafından cevaplandı.

  • Cevaplandı

  • Paylaş:

Merhabalar,

Hayatınızla ilgili radikal bir karar alıp değişim yaşarken çocuğunuzun kararlarını, duygularını önemseyip süreci sağlıklı bir şekilde yönetmek adına attığınız adım takdire şayan. Oğlunuzun tepkileri hele ki 11 yaş gibi artık kendi sınırlarını ve zevklerini şekillendirmeye başladığı bir evrede oldukça anlaşılabilir bir durum. 11 yaş, çocuğun hem aidiyet duygusu, hem de kontrol ihtiyacının güçlü olduğu bir gelişim dönemidir. Bu noktada oğlunuzun gelişim dönemine bağlı olarak bu süreci nasıl sağlıklı bir şekilde yönetebileceğinize birlikte bakalım isterim.

Oğlunuzun bulunduğu yaş grubu arkadaşlık ilişkilerinin, tanıdıklığın ve günlük rutinlerin güven verici olduğu bir evredir. Bu evrede çocuklar değişimi tehdit gibi algılayabilir. Bu noktada “Orada dil yok, arkadaş yok, okul zor” gibi söylemleri aslında kendi iç dünyasını koruma çabası olabilir.

Gelişimsel olarak baktığımızda çocuğunuzun tepkileri sağlıksız değil, normal bir direnç tepkisidir. Taşınma kararına gösterdiği öfkelenme ve ağlama tepkisi duygusal yoğunluğunu yönetemediğini, kontrol duygusunu kaybettiğini düşündüğü anlarda bu tür davranışlara yönelmesin bir sonucu olabilir. Bu yol aslında görülme ve duyulma ihtiyacının dile gelişidir. Geniş çerçeveden baktığımızda oğlunuzun bu tepkileri onun duygusal zekâsının güçlü olduğunu da gösteriyor. Bulunduğu çevreyi seviyor, aidiyet hissediyor ve değişimden korkuyor. Bu çok doğal. Bu kararı verirken onun söylemlerine göre yön değiştirmek zorunda değilsiniz ama onu duymak, anladığınızı hissettirmek, bu süreci onun için daha güvenli hale getirecektir. Bu noktada kendinize şunu sık sık hatırlatmaya çalışabilirsiniz. "Benim onu anlamam, onunla aynı fikirde olmam demek değil. Onunla bağlantıda kalmam, bu süreci daha az hasarla atlatmamızı sağlar.”

Peki bu süreci sağlıklı bir şekilde yönetmek adına neler yapabilirsiniz?

İlk olarak onu anlama, duygularını kabul etme konusunda “Ama orası daha iyi!” yerine “Senin için korkutucu ve belirsiz geliyor olabilir, anlıyorum.” gibi bir tutumu benimsemek karara katılması anlamına gelmez ama sürece güvenini artırır.

Duygularını kabul etme, onaylama noktasında ise “Korkuyorsun çünkü bildiğin yerden uzaklaşmak zor.”, “Üzgünsün çünkü arkadaşlarını geride bırakmak zor.” gibi duygularına isim vermeniz duygularını düzenlemesine yardımcı olabilir.

Taşınma sürecine dahil etmeniz de süreci benimsemesi adına yardımcı olabilir. Örneğin gideceğiniz ülkeyle ilgili birlikte araştırma yapmak, eğitim sistemini araştırmak, harita aracılığıyla gezmek, mümkünse orada yaşayıp onun yaşadığına benzer duygular yaşayan biriyle online olarak tanışmak, “ben de zorlanmıştım ama şöyle kolaylaşmıştı” gibi bir paylaşımın içine girebilmek, korkularının hafiflemesine yardımcı olabilir.

Ayrılık konusuna da değinmek istiyorum. Bulunduğunuz yerden taşınmanın bir daha oraya hiç gelmemek olmadığını, tatillerde gelebileceğinizi, arkadaşlarıyla çevrimiçi görüşebileceğinizi, hiçbir şeyin bitmediğini empatik bir şekilde açıklayabilirsiniz.

Gitmeden önce gittiğinizde İlk hedef yeni okuldan bir kişiyle tanışmak gibi küçük hedefler ile neler yapabileceğinizle ilgili planlar yapmanız da oğlunuza güven duygusu verebilir.

Her çocuk farklı, onunla ilgili özel bir endişeniz veya zorlandığınız başka bir detay olursa tekrar yazabilirsiniz. Cevabımın faydalı olmasını umuyor, sağlıklı günler diliyorum.

Psikolog Fatma Gizem Bitgen



Cevaplanmış benzer sorular